The 12th time zone. A contemporary art report from Russia.

Bozar focust deze zomer met een tweetal zomertentoonstellingen volop op de ‘Renaissance 2.0’. Vijfhonderd jaar na de eigenlijke Renaissance, bloeit de vernieuwing in de kunst op vele plaatsen. Een plaats waarvan dit niet meteen verwacht wordt is Rusland. Tijd dus om van mening te veranderen.

Rusland bestaat uit elf tijdzones. Een land met een oneindige oppervlakte en oneindig veel volkeren kent uiteraard ook oneindig veel kunstuitingen. En is cultuur voor de lange tijd aan de buitenbaan van de wereld levende Russen niet zoiets als een ‘twaalfde tijdzone’? Een plaats waar de kunstminnende Rus tijd kon doorbrengen in een wereld die niet steeds als een realistische wereld gezien werd door de machthebbers?

‘The 12th Time Zone. A Contemporary Art Report from Russia’ vloeit voort uit een reis die curatoren Inke Ams en Dieter Roelstraete in de zomer van 2018 ondernomen hebben in de vorm van een kunstexpeditie met Russische en internationale kunstsectoren langs de Trans-Siberische spoorweg. Het resultaat laat zich uiteraard raden: in de plaats van de traditionele kunststeden zoals Sint-Petersburg of Moskou aan zich te zien voorbijglijden, passeerde men langs een hele rist kleine Russische stadjes. Alleen vierde er niet de sfeer van het sovjetrealisme of het conservatisme hoogtij, maar een uitzonderlijke vibrerende Russische art scene. Veel namen zijn bij ons onbekend maar enkelen breken momenteel door in de internationale kunstscene.

De expo is opgezet van west naar oost en behandelt per bezochte stad één kunstenaar. Zo passeert men langs Perm, Omsk, Tomsk om te eindigen in Vladivostok. De kunstpraktijk evolueert duidelijk mee, dat maakt de expo meteen duidelijk. Enkele kunstenaars opteerden voor het opbouwen van spanning rond de voornamelijk Siberische tradities, anderen gingen de dialoog met het hedendaagse Rusland aan via in situ installaties.

De expo geeft een thematisch beeld van een vibrerende kunstwereld, hoewel het geschetste beeld altijd verbonden lijkt te blijven met wat toegestaan is op politiek of historisch vlak. Dieperliggende overpeinzingen blijven achterwege.

The 12th Time Zone. A Contemporary Art Report from Russia loopt nog tot 8 september 2019 in Bozar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

18 + 17 =