#So2018 : William Elliott Whitmore :: Fear Of Trains

Om afscheid te nemen van 2018 presenteert in december elke dag één enolamedewerker zijn of haar song van het jaar. De volledige lijst beluistert u hieronder.

Er waren veel goeie songs die in 2018 het levenslicht zagen. Maar de cover van het jaar komt ongetwijfeld op het palmares van William Elliott Whitmore.

Goeie covers zijn er genoeg, maar het type cover dat het origineel niet gewoon overtreft, maar zelfs overbodig maakt is een zeldzaamheid. Een van de allerbekendste voorbeelden is “Hurt” van Nine Inch Nails dat Johnny Cash zich volledig toe-eigende. Zelfs in die mate van Trent Reznor zelf zei dat het nummer niet langer van hem was. Een huzarenstukje dat William Elliott Whitmore met “Fear Of Trains” van The Magnetic Fields overdeed op zijn nieuwe album Kilonova. Een album dat overigens uitsluitend uit covers bestaat.

Hoewel het origineel al knipoogde naar country, was bleef het door de synthesizers toch steken in de indiepop-hoek. Niets van dat alles bij Whitmore. Hij herleidde het nummer tot de essentie met de spaarzame begeleiding en vooral zijn uniek stemgeluid. Het is een bewerking die als gegoten past bij de thematiek van het nummer dat verhaalt hoe bij de exploratie van het Amerikaanse westen in vroegere tijden de trein een essentiële rol speelde bij de onderdrukken van de oorspronkelijke bewoners. In de handen van Whitmore lijkt het nummer een oude , opnieuw tot leven gewekte traditional te zijn die — als je er wat gekraak bij denkt — zo van een 78-toeren plaat lijkt te komen. Of hoe een cover de definitieve versie van een nummer wordt.

recent

Einstürzende Neubauten :: Rampen (apm: alien pop music)

Vijftien probeersels. Vijftien live-improvisaties die in de studio opnieuw...

Masters Of The Air

Toen begin deze eeuw Band Of Brothers verscheen, sloeg...

Fontaines D.C. :: Starburster

Fontaines D.C. for the bigger and bolder: vierde album...

Manu Chao

16 april 2024Het Bau-Huis, Sint-Niklaas

Morrissey wilde op de Lokerse Feesten geen paardenworst, Manu...

Civil War

Nog voordat iemand de film gezien had, veroorzaakte Alex...

verwant

William Elliott Whitmore :: Kilonova

De link tussen Bill Withers, Bad Religion en ZZ...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in