Fortress :: 22 november 2018, Trix

Om de zoveel weken programmeert Muziekcentrum Trix na een Groot Concert nog een uitsmijter in zijn café. Het volle huis dat donderdagavond voor Jungle en Faces On TV naar Borgerhout was afgezakt, kon zo kennismaken met Fortress en zag dat het goed was. De synthpopband rond Hanne Torfs houdt meer dan één belofte in.

“Waren wij Johannes Genard, we kregen alweer slapeloze nachten over personeelswissels”, zo schreven we afgelopen voorjaar toen Fortress voor het eerst op de radar verscheen. Hanne Torfs, zo wist u misschien al, is immers ook toetseniste bij School Is Cool en het zou niet de eerste keer zijn dat de frontman zijn personeel naar het eigen voorplan ziet schuiven.

Wat Tsar B — die School Is Cool samen met Torfs in 2014 vervoegde — haar voordeed, doet Torfs nu ook, maar op haar eigen manier. Samen met knoppenman Ruben Den Brok en drumster Anke Verslype draait ze synthpop in elkaar die minder naar R&B zweemt en meer dan één herinnering aan de jaren tachtig oproept, toen plastiek nog heel gewoon was.

Op die drums na is er immers geen echt instrument te bespeuren. Het volle geluid van Fortress wordt live uit de bakjes, pedalen en toetsen van Den Brok gesleurd. Dat werkt aardig in opener “Warrior” of het fijne “Waterfall”, waar allerlei geluidjes lukraak doorheen tuimelen als was het vallend keukengerei. Ook single “Wanderlust” heeft alles wat een goeie popsong nodig heeft: knappe hook, lekker dreunende bassen en een refrein dat blijft hangen.

Toch merk je dat de groep nog zoekende is. Dat zie je aan de te geforceerde bewegingen van Torfs op het podium of wanneer de potige Madonnacover “Jump” met een dansende outro overgaat in een blokje pure elektro. Heel even vergeet het trio haar popsensibiliteit om beukend all the way te gaan in het toepasselijk genaamde “Gave You All”. Dat is jammer, want in dit soort context kan Torfs niet meer zijn dan inwisselbare dance-actzangeres. We zijn er vrij zeker van dat dat niet de bedoeling is.

Gelukkig was er net voordien “Darkside”, een topnummer dat in januari als single verschijnt en de claim to fame van Fortress in 2019 kracht moet bijzetten. Moet lukken, want dit is gevonden radiovreten. Als Torfs en co er in slagen nog een paar van deze te schrijven en de dancetics afleren, krijgen we volgend jaar een straf debuut te horen.

Arme, arme Johannes Genard.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

achttien + 13 =