Pelegrin :: Aldo

Na een goed ontvangen online verhaal debuteert Yannick Pelegrin nu met een eerste album. Aldo is een uitgewerkte versie van zijn afstudeerproject. Wij zijn alleszins overtuigd van het talent van de nieuwe stem.

Voelen wij ons soms verwend door het jarenlange lezen van talloze stripverhalen? Zeker. Hebben we daardoor een soort pantser ontwikkeld dat het onmogelijk maakt om nog ten volle verrast te worden door een nieuw album? Zeker. Althans, dat houden we onszelf toch steeds voor. Gelukkig verschijnen er af en toe nog eens échte verrassingen op ons pad, zoals Aldo van Yannick Pelegrin. Het leuke aan debuten is net dat onbeschreven blad. De auteur heeft nog geen palmares en voor de lezer is er nog die openheid die nodig is om je ten volle te laten opslokken door een verhaal. We wisten enkel dat Aldo het afstudeerproject is van Pelegrin aan de opleiding graphic storytelling van LUCA Brussel. Dat Blloan het verhaal de moeite vond om uit te brengen, is op zich al een bewijs van de kwaliteit.

Op net geen 80 bladzijden brengt Pelegrin het verhaal van Aldo, een wat vreemde, in zichzelf gekeerde jongen. Aldo is onsterfelijk en heeft het lastig met het sterven van de mensen om hem heen. Hij krijgt psychologische hulp en aan de hand daarvan word je als lezer steeds dieper in zijn verhaal gezogen. Doorheen het verhaal evolueert de perceptie die we van Aldo hebben puur door het subtiele scenario. Is Aldo wel zo onschuldig en wat is er echt aan zijn ervaringen die we via hem mee volgen? Het is indrukwekkend hoe Pelegrin de geloofwaardigheid en betrouwbaarheid van zijn personage op losse schroeven durft te zetten. Hoewel deze graphic novel nog geen 80 bladzijden telt, is de auteur er toch in geslaagd een diepgang te bereiken enkel met de grafische en narratieve middelen die de strip te bieden heeft. Indien een afstudeerproject tot doel heeft optimaal gebruik te maken van de kennis die een opleiding je aangeboden heeft, dan is Aldo zowat het perfecte project.

Yannick Pelegrin bewijst met dit eerste lange verhaal dat hij ook tekstueel over een groot talent beschikt. Hij legt zijn personages mooie zinnen in de mond die perfect aansluiten bij de karakters. In heel wat debuten van alumni in de kunsten durft het al eens te schorten aan de teksten, die vaak nogal onbeholpen zijn. Niet zo in Aldo, waar teksten en tekeningen een harmonieus geheel vormen.

Hoewel Aldo zijn publicatiedebuut is, bracht Pelegrin online al een kortverhaal uit, Oerwoud achter glas, waarmee hij in 2017 de Plastieken Plunk won voor het beste online stripverhaal van het jaar. Dat hij met zo’n beperkt oeuvre al zo veel positieve respons weet te verzamelen, doet het beste hopen voor de toekomst. Maar laat ons nu vooral bij de zaak blijven. Aldo is een indrukwekkend debuut van alweer een beloftevolle Vlaamse stripmaker. Het zou zonde zijn indien anderstaligen verstoken zouden blijven van deze kleine parel. Laat ons hopen dat het netwerk van Blloan hierin wonderen kan doen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

zestien + achttien =