Ha’fest: 4 + 5 mei in de Handelsbeurs :: Met de ‘ha’ van happening

Dit weekend gooit de Gentse Handelsbeurs voor de vijfde keer z’n deuren open voor Ha’fest, een tweedaagse die de strijd aanbindt met monocultuur en keuzestress.

Dat leverde de voorbije jaren al een resem memorabele concerten op, met de editie van 2017 als voorlopig hoogtepunt. Geen idee of dat gemiddelde niveau opnieuw bereikt wordt, maar programmator Wim Wabbes en de zijnen hebben alleszins weer een menu samengesteld dat het beste belooft.

Vrijdag 4 mei: openen in stijl

De eerste avond slechts een handvol concerten, maar daar zitten wel een paar kleppers van formaat tussen. In de concertzaal wordt geopend door drumicoon Jim Black en zijn band Malamute. De herkenbare New Yorker rijdt intussen al enkele decennia de afstand tussen knetterende grootstadsjazz en ander experiment dicht en heeft voor deze band nieuw, getalenteerd volk aan boord gehesen. Daarna is het de beurt aan Jaga Jazzist, al zowat anderhalf decennium het beste dat het Hoge Noorden te bieden heeft op de wip tussen jazz, rock en elektronica.

Het mooie van Ha’fest zijn niet enkel de ronkende namen, maar ook de kleine interludes, de korte tussendoortjes, de onbekende smaakmakers die soms uitgroeien tot verrassende ontdekkingen. Zo zijn er ook dit jaar weer een paar bij die nietsvermoedende bezoekers bij de kraag zullen grijpen. Op vrijdagavond brengen Thomas Jillings (vooral bekend van Linus en Sgt. Fuzzy) en danseres Giada Castioni een voorstelling in de Foyer. Dit ziet er alvast intrigerend uit. Wie het mist, krijgt de dag erna nog één herkansing.

Zaterdag 5 mei: alle remmen los

Zaterdag start het festijn al in de namiddag en wordt van 2 naar 4 locaties overgeschakeld. In de grote zaal wordt de aftrap gegeven door het Kortrijkse instituut Ansatz Der Maschine. Zij spelen een soundtrack bij een fictieve film, en dat “…in uitgebreide bezetting, zelfontworpen visuals en met luidsprekers voor, achter én boven het publiek.”. Nu al benieuwd. Daarna is het aan Karen Willems, die een nieuwe Inwolves-plaat komt voorstellen met nieuwe muzikale vrienden. Als Color In The Zoo een indicatie is, dan wordt het een bonte surround vrijheid. Later die avond is het aan… even ademhalen… Stéphane Galland & (The Mystery Of) KEM ft. Ravi Kulur. Met de meesterdrummer van Aka Moon aan het roer kan je iets verwachten met ritmische complexiteit en exotische klanken.

Daarnaast zal er vooral solo muziek gemaakt worden. Op het terras naast de Leie, een plek waar je met een intimiderende akoestiek prachtige dingen kan uithalen, zullen bassist Nils Vermeulen en euphoniumspeler Niels Van Heertum zorgen voor ongebruikelijke luisterervaringen. In de Foyer worden de oren dan weer verwend door bassist Innerwoud, die meestal in meditatieve oorden rondhangt, en percussioniste Aya Suzuki, die iets met Bach gaat doen. Tenslotte willen we u ook aanraden om de eerste performance van de dag, van Bram Stadhouders, mee te pikken op de Kouter. De gitarist heeft immers een manier gevonden om een gigantisch dansorgel te bespreken met zijn gitaar. Dat leidde tot een onwaarschijnlijke plaat, Big Barrel Organ, op basis waarvan we kunnen zeggen: kom op tijd (i.e. 15u)!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

19 − vier =