Carpenter Brut :: Leather Teeth

Neen, neen. Carpenter Brut is niet de naam van een of andere hip kunstzinnig schrijnwerksbedrijf uit Zurenborg, maar het eenmans- elektronicaproject van de Fransman Franck Hueso. Vreemd genoeg vindt Carpenter Brut weinig gehoor bij Tomorrowland- of Daft Punk-adepten, maar vooral bij de heavy metalwereld. Luister maar eens naar de titeltrack uit zijn debuut-LP Leather Teeth, en je snapt meteen waarom.

Voor een goed begrip: Hueso koos het pseudoniem Carpenter Brut niet uit voorliefde voor eclectisch schrijnwerk, maar als eerbetoon aan John Carpenter. De cultregisseur van eighties-klassiekers als Escape From New York, The Thing, Christine en Big Trouble in Little China schreef voor veel van zijn films ook nog eens de soundtrack, en creëerde daarmee een typische futuristische sound die als het ware vergroeid is met dit decennium. Luister maar eens goed naar de soundtrack van Stranger Things, en je weet meteen waar we het over hebben.

Hueso is overduidelijk een kind van de eighties-generatie, en bouwt zijn muzikale wereld op uit de synth-gedreven karakteristieken van de Carpenter-sound, vermengt deze met invloeden uit andere eighties-soundtracks als Miami Vice, Airwolf en Street Hawk en schudt er nog een dikke kwak metal-power bij. Carpenter Brut bracht reeds drie uitstekende EP’s uit, en stond daar vorig jaar mee op menig festival, waaronder het underground-mekka Roadburn, waar Hueso bewees daar ook meteen over een knoert van een liveshow (met drummer, gitarist en saucy visuals) te beschikken.

Carpenter Brut’s eerste LP Leather Teeth ligt over het algemeen wat minder zwaar op de hand, maar biedt nog genoeg punch om de zware jongens te kunnen plezieren. Luister maar naar de titeltrack, waar je halverwege een flinke lap “Gojira meets synthwave” kan ontwaren. Ja, dat klinkt even cool als het leest.

Leather Teeth is nu uit op vinyl (uiteraard!) bij Caroline Records. En nu zaterdag 17 maart staat Carpenter Brut in de AB. Dat wordt een ongetwijfeld een waanzinnig feestje. Of om het het met de woorden van Kurt Russel in Big Trouble in Little China te zeggen: “Sit tight, hold the fort and keep the home fires burning. If we’re not back by dawn… call the president!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

6 + zeven =