Finch, Janin, Reis & King :: Batman 1: Ik Ben Gotham

Ook Batman maakt een nieuwe start. Uitgeverij RW begint met vertalingen van de bejubelde reeks die geschreven wordt door Tom King. Dit eerste deel wordt getekend door David Finch met hulp van Mikel Janin.

Na de populariteit van Scott Snyder en Greg Capullo met de Batman-reeks, werd ze in 2016 doorgegeven aan een nieuw team ter gelegenheid van het Rebirth-initiatief. Tegelijk besloot uitgever DC dat Batman vanaf dan twee keer per maand zou verschijnen en met een nieuwe nummer één zou starten. Met de zware erfenis van Snyder en Capullo op de schouders gingen scenarist Tom King en roterend tekenaarsduo David Finch en Mikel Janin van start met een one-shot special. Het scenario voor dat one-shot werd nog gezamenlijk geschreven door King en Snyder, waardoor de overgang bezegeld werd.

In de periode waarin Batman van start ging, kende de reputatie van Tom King een steile opgang. Met zijn miniseries The Omega Men, The Vision en The Sheriff Of Babylon overtuigde hij in korte tijd zowat elke liefhebber van Amerikaanse comics. De verwachtingen voor Batman stegen dan ook van maand tot maand. Zijn eerste verhaal werd nu vertaald door het herrezen RW als Ik Ben Gotham. Het contrast met de Batman van Scott Snyder kon niet groter zijn, want King is een schrijver die zijn personages centraal stelt. Ook hier gaat hij voor die aanpak, ondanks de grote druk die met het schrijven van een dergelijk icoon gepaard gaat. Tegelijk gunt hij Batman weer wat van de verwondering en de naïeve heldencultus die in de donkere periode van Snyder ver weg waren. Batman redt aan het begin van het verhaal bijvoorbeeld de passagiers van een vliegtuig door erop te springen en het via sensors en aanwijzingen naar een nabijgelegen rivier te loodsen. De pogingen om Batman realistisch te maken, konden niet verder weg zijn.

Tegelijk kiest King er ook in dit eerste verhaal al voor om de persoon van Bruce Wayne net wel realistischer te maken. Ook het tragische duo Gotham en Gotham Girl worden als nieuwe aanvullingen in het pantheon van Batman-personages meteen heel omstandig neergezet. Het verhaal bevat bovendien al een aantal aanknopingspunten en uitgezette lijnen voor de twee volgende verhalen, die samen een soort trilogie vormen. Met een schrijver als Tom King is Batman nu bij uitstek een reeks die ook Europese lezers met een beperkte ervaring in Amerikaanse comics kan aanspreken.

De hoofdmoot van het tekenwerk in dit deel wordt verzorgd door David Finch. Zijn gespierde, wat statische stijl is bijzonder populair in de VS. Voor de one-shot aan het begin van het album krijgt hij de hulp van Mikel Janin. Zijn tekenwerk is minder pompeus en eleganter. Wat ons betreft, past zijn stijl dan ook beter bij de verhalen van King. Anderzijds verdelen beide tekenaars het werk netjes per apart verhaal, waardoor elke verhaal grafisch toch zijn eigenheid bewaart en tegelijk de uitgeverij het ritme van de tweewekelijkse comic kan aanhouden. Hopelijk kan RW dit verschroeiende ritme ook volgen, zodat Tom King en zijn collega’s ook bij ons snel vele zieltjes kunnen winnen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twintig − 1 =