Malta. Land of Sea :: Bozar, Brussel

Sinds 2004 maakt de eilandstaat Malta deel uit van de Europese Unie. Met een oppervlakte van slechts 316 vierkante kilometer is het bovendien de kleinste deelstaat. Het Europese voorzitterschap van Malta vormde de aanleiding voor Bozar om dieper in te zoomen op deze smeltkroes van culturen en beschavingen.

De zee speelt een belangrijke esthetische rol bij het Maltese panorama. De tentoonstelling tracht daarom de constante dialoog tussen land en zee te vatten. Meer dan zestig kunstwerken van de prehistorie tot de hedendaagse kunst vertellen via negen thematische clusters de fascinerende geschiedenis van deze unieke meltingpot.

Curator Sandro Debono stelde een, op zijn zachtst gezegd, eigenzinnige selectie samen. Een van de onderliggende bedoelingen van de tentoonstelling is om een brug te bouwen tussen verleden en heden. Dit wordt al meteen duidelijk in de eerste cluster (“In-, binnen- en van onderuit”), waarin het in gesteenten vereeuwigd prehistorische leven wordt gekoppeld aan nieuwe projecten, die ook in de typische leemkleurige Maltese steen zijn opgetrokken, zoals bijvoorbeeld een controversieel ontwerp voor een nieuw parlementsgebouw in La Valletta.

Een gelijkaardige aanpak domineert bij de tweede cluster “Bewegen door de zee”. De Middellandse Zee wordt er getypeerd als een stateloos gebied. In een dergelijke eindeloosheid vormen navigatie-instrumenten bij uitstek middelen om een reis uit te stippelen. De expo trakteert de bezoeker op historische navigatiekaarten en -instrumenten, maar ook op een hedendaags kompas dat vluchtelingen gebruiken om de Middellandse Zee over te steken. Band tussen verleden en heden … of tussen verleden en toekomst?

De haven van Malta is ongetwijfeld een van de bekendste havens van de Middellandse Zee. Door natuurkrachten gevormd en uitgewaaierd in inhammen en kreken, vormt het een cluster op zich. De haven oefende op tal van naties en hun kunstenaars een niet verslappende fascinatie uit. Zo ook op Joseph Malford William Turner, die in 1850 The Malta Great Harbour vereeuwigde in zijn verlichtende stijl. Het schilderij vormt op zich al een bezienswaardigheid voor menig bezoeker.

Na de thema’s religie, stenen bouwwerken en de invloed van de zee op de bewoners, kiest de expo een gewaagde invalshoek door het belang van de Maltese taal als enige Semitische taal in de regio te duiden. Daarna volgt de overgang naar de kostbaarheden die in de loop der eeuwen in Malta werden geherbergd en naar de diverse vreemde overheersers die het hedendaagse karakter van Malta vormgaven.

De prachtige kunstvoorwerpen komen volledig tot hun recht in een zeer overzichtelijke zaal. De link tussen de Maltese evolutie en de passage van diverse politieke en militaire heersers door de eeuwen heen wordt verduidelijkt. In de laatste zaal behandelt de expo de oorsprong van taal en christelijke religie door opnieuw een link te leggen met het heden: tien hedendaagse Maltese schrijvers verhelderen alle aspecten van hun taal en cultuur.

Malta. Land of Sea is een voldragen tentoonstelling die slaagt in haar opzet om verleden, heden en toekomst te verbinden. In een kort bestek legt ze in diverse clusters de ziel van de eilandstaat Malta bloot. Dit is ook de onderliggende bedoeling van Bozar met deze regelmatig terugkerende tentoonstellingen over Europese lidstaten.

Malta. Land of Sealoopt nog tot 28 mei 2017 in Bozar Brussel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

zeven + tien =