Brutus :: ”Bij het derde album zal alles duidelijk worden”

Er zijn enkele rondjes van Vlaanderen aan voorafgegaan, maar nu ligt ie eindelijk in de winkel: Burst het debuut van Brutus. De band, die met bas, drum en gitaar zowat de minimaalste der rockbezettingen hanteert, laat zich daarop uiterst krachtdadig gelden. Die heftigheid staat in schril contrast met de bijna verlegen giechelende leden die op het interview verschijnen. Van kwaadheid is daar niks te merken.

Stefanie Mannaerts (zang, drum en tevens verbaasd): “Klink ik kwaad op de plaat?”

enola: Zeker in “Bird”, daar lijkt het of je stem aan zijn limiet zit.

Peter Mulders (bassist): “We zijn helemaal niet kwaad, Stefanie is gewoon overenthousiast. Ze is dat niet alleen als ze drumt of zingt, maar ook gewoon in het leven. Ik kende haar nog niet als zesjarige, maar ik kan me precies voorstellen hoe ze toen was: het kind zonder stem op het einde van de zondagmiddag. Daarom drumt ze nu ook zoals ze drumt en zingt ze zoals ze zingt.”
Mannaerts: “Ik heb redelijk wat stemmoeilijkheden gehad. Dat kind zonder stem op de scouts, dat was ik inderdaad. Als ik een keer roep, is mijn stem weg.”

enola: En dan toch zangeres geworden?
Mannaerts: “Ze hebben me er in geluisd om te zingen. Bij de start van Brutus ben ik gevraagd om te drummen en zochten we nog een zanger. Tot Stijn (Vanhoegaerden, gitarist) plots zei: “Hé, ik heb een microfoon gekocht. Voor als er een zanger is.” Opeens stond die microfoon naast de drumkit en was het van: “Zing eens iets, zodat we het kunnen opnemen, zodat we het niet vergeten.” Enkele maanden later had ik het door: er zou geen zanger komen.”
Mulders: “Ken je dat, good cop, bad cop, zoals in de film? Zes maanden hebben Stijn en ik dat afwisselend gespeeld. Zei de ene op een repetitie: “Allee Stef, jij moet zingen”, waarop de andere zei: “Neen, je moet ze niet pushen”. En drie weken later ging het dan van “Dat klonk keigoed, Stef!”, waarop de andere weer zei niet te pushen. En ja, met drie is het plezant en het is er uiteindelijk nooit van gekomen om zelfs maar iemand anders op zang te proberen.”

enola: Jullie hebben reeds verschillende muzikale watertjes doorzwommen. Er was Refused Party Program.
Mannaerts: “Dat waren hij en ik.”

enola: Ooit zag ik een band genaamd Starfucker …
Mannaerts: “Daar speelden Stijn en ik in.”

enola: … en het overdonderende Musth.
Mannaerts: “Nog een band met Stijn.”
Mulders: “Breng die drie bij elkaar en je hebt Brutus.”

enola: Is het zo eenvoudig? De optelsom van jullie vroegere bands?
Mannaerts: “Natuurlijk, je kan wel zeggen: ik wil een death metal band, wat ik helemaal snap, want dat is het meest sjieke genre ter wereld. Maar ik denk dat elke band zoveel invloeden heeft die de groep maken tot wat hij is, zonder dat je echt op voorhand kan zeggen: we gaan dit of dat soort groep worden. Dat is toch zo voor Brutus. Onze muzieksmaken liggen zo extreem ver uit elkaar, maar dat staat de band niet in de weg. Je kan op je werk ook collega’s hebben die in de verste verte niet doen wat jij graag doet en vice versa, maar met wie je wel goed kan samenwerken.”

enola: Zo extreem lijken jullie smaken toch niet uit elkaar te liggen? Het is allemaal gitaargeöriënteerd.
Mannaerts: “Ik hou inderdaad van de meer dromerige gitaarriffs, postrock, blackmetal, postmetal, al wat mooi is en traditionele akkoordenschema’s heeft. Peter luistert, denk ik, even graag naar harde rockmuziek, maar ook naar moderne funk en r&b, dingen waar ik minder voeling mee heb.”
Mulders: “Als ik platen van The Weeknd opleg, wordt Stefanie zot. Stijn zit meer in het midden, hij kan dat wel verdragen.”

Frontvrouw Peter

enola: Wie de tracklist van jullie singles en album bekijkt, botst meermaals op “Hordes” en “Julias”. Loopt er een rode draad door de songs?
Mulders: “Bij het derde album zal het allemaal duidelijk worden.”

Mannaerts: “Ik hoop dat we zeker “Horde V” kunnen schrijven, maar als we tijdens de volgende tien jaar slechts tot “Horde III” geraken, ben ik al blij.”
“Toen we de eerste “Horde” schreven, had ik zo’n gevoel van “Fuuuuck!” Het was een openbaring: we hoeven niet alleen maar nummers met drie akkoorden te schrijven omdat we met drie zijn. We kunnen ook iets anders doen. Dat nummer is een standaard Brutus-song geworden. Dat er ook een “Horde II” is, komt doordat we bij dàt nummer hetzelfde gevoel hadden en het dan maar de werktitel “Horde II” gegeven hebben, wat nooit veranderd is. Soms moeten nummers groeien bij leden van de band, maar in dit geval was dat niet zo, het was heel snel af en voelde goed.”
“De eerste “Horde” kunnen we nu trouwens al beter spelen dan een tijdje geleden. Ik word altijd overenthousiast tijdens die song en breng daarmee iedereen in de problemen: dan begin ik te snel te drummen, terwijl het niet goed is als “Horde” te snel gebracht wordt.”
“Vandaag ben ik ook meer met de zang bezig dan drie jaar geleden. Toen was het vooral: ik hoop dat ik in de maat speel, ik hoop dat ik die zin kan zingen, dat hij juist is. Het ging voornamelijk over het uitlopen van de marathon, niet om goed te lopen of gehydrateerd te zijn. Daar werken we nu aan.”
Mulders: “Drum en zang combineren, is meer dan een technisch probleem, het gaat om je rol in de band. Een drummer en een zanger hebben een andere rol. Een gewone drummer kan zich achteraan zetten en zich concentreren op het dragen van een song. Een frontman daarentegen staat vooraan en moet de band trekken. Stefanie moet de twee combineren.
Mannaerts: “Eigenlijk is Peter de frontvrouw, maar dan zonder microfoon. Echt waar. Mijn lief vindt dat ook.”

De Flippo’s van Kessel-Lo

enola: Het is best hard gegaan voor Brutus. Plots leken jullie uit het niets op te duiken.
Mannaerts: “We hebben anderhalf jaar gerepeteerd om ons te amuseren en dan kwam er ineens een aanvraag om een show in Mechelen te spelen. Zes maanden voor wij dachten ons eerste concert te spelen. Daarmee hadden we een deadline en hebben we zes nummers geschreven.”
Mulders: “Die eerste show was meer een try-out, show nul noem ik die, en een half jaar voor ons eerste echte concert, dat op 1 februari 2014 in Aarschot plaatsvond. In 2014 en ’15 hebben we dan heel veel in Vlaanderen gespeeld, in 2016 hebben we niks gedaan en nu komt de plaat uit.”

enola: En trekken jullie ook naar het buitenland.
Mulders: “Onlangs heb ik in een interview gezegd dat ik Vlaanderen als een grote stad zie. Achteraf leek me dat arrogant, alsof wij te groot zijn voor Vlaanderen. Dat is niet wat ik wil zeggen. Maar het is wel zo, van Luik en Hasselt tot Oostende en Gent: dat is allemaal zo dicht bij elkaar en zo’n coole scene dat het eigenlijk bijna één stad is. En natuurlijk willen we in meerdere steden spelen. Ik wil ook in Berlijn spelen en zien wat onze muziek daar doet. En in Londen en Parijs en in de kleinste dorpjes in Oostenrijk.

enola: Niks mis met wat ambitie: Vlaanderen is effectief niet groot, een uur rijden en je bent eruit. Alleen: in het buitenland zijn er nog Brutussen te vinden.
Mulders: (telt op zijn vingers) Vijftien? Vijfentwintig? Ik geloof dat ik er op Discogs 32 gevonden heb.”
Mannaerts: “Toen we begonnen vonden we Brutus een coole naam en wilden we gewoon spelen, we dachten er niet over na dat er zich misschien een probleem kon vormen. We jamden gewoon elke zondag van twee tot vier en als ze je vragen om in jeugdhuis Weet-ik-veel-wat te spelen, moet je een zekere naam kunnen opgeven: je kan daar niet naartoe als De Flippo’s Van Kessel-Lo. En Brutus was de enige naam waarvan we alledrie vonden dat hij goed klonk.”
Mulders: “Er zijn drie of vier momenten geweest waarop we dachten: oei, moeten we nu onze naam aanpassen? Want als we het ooit zouden moeten doen, dan voor de plaat uitkomt. We hebben daar uitvoerig over gesproken en dan merk je dat er nog bands zijn die een naam delen. Zo zijn er twee Shellac’s als ik me niet vergis. En ja, kijk, wij zijn Brutus en we voelen ons Brutus. Dus fuck it, we veranderen niet van naam. We zijn gewoon Brutus.”

Brutus stelt Burst de komende weken en maanden voor in Europa. Onder meer op 11 februari in Trix en op 27 april in Het Depot.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

20 + 1 =