Rond de wereld in tachtig downloads :: Elfde etappe: Recente Amerikaanse hiphop

In een twintigtal episodes reist enola de wereld rond. Kriskras de wereldbol doorkruisend, belichten we een selectie muziek die aan zelf te bepalen prijs kan gedownload worden op nobele websites als Bandcamp en Freemusicarchive: een twee- à driewekelijkse selectie van twijgjes uit de internationale wildgroei aan kleine releases. Elfde etappe: een greep uit de weelde van de hedendaagse Amerikaanse hiphop.

Hiphop is samen met blues en jazz (en de vele afstammelingen daarvan) wellicht de belangrijkste bijdrage van de Verenigde Staten aan het muzikaal werelderfgoed geweest. Hoewel sommige mainstream ontwikkelingen u anders zouden doen denken, beweegt er bijna vier decennia na het ontstaan van het genre nog steeds bijzonder veel boeiends in zowel meer conventionele als experimentele uithoeken van het genre. Mooi meegenomen is dat veel van dat gerief kosteloos beschikbaar is.

51. MEDHANE & slauson malone

In een ideale wereld is dit de toekomst van hiphop. Rapper MEDHANE en producer slauson malone vormen een klassiek hiphopduo (zie ook Pete Rock & CL Smooth, Gang Starr, Madvillain, etc.) en verkennen nieuwe, experimentele horizonten vanuit een besef van de rijke traditie. Dat is vooral duidelijk in de productie die sterk steunt op jazz-samples zoals in de gouden jaren negentig, maar deze dan koppelt aan songstructuren die lak hebben aan conventie en een ritmisch gevoel dat van muzikale omnivorie getuigt. Op hun debuut-EP Greys In Yellow levert dat een mateloos boeiende rollercoasterrit doorheen de vele mogelijkheden die hedendaagse hiphop biedt. MEDHANE is een rapper die nog wat groeiruimte heeft, maar toch al goed zijn mannetje staat tegenover het sonische geweld dat malone loslaat, met goeie flows en genoeg flair om zijn teksten aan de man te brengen. Voor de liefhebbers heeft malone ook een tweetal fijne instrumentale EP’s beschikbaar. Stones Throw en Brainfeeder zouden zich moeten verdringen om dit tweetal te tekenen. Downloaden kan hier.

52. Merkabah 13

Deze weirdo kwamen we oorspronkelijk op het spoor toen we naar Egyptische muziek op zoek waren, aangezien hij zijn locatie toen nog opgaf als Gizeh. We hadden al snel door dat ’s mans zelfrepresentatie (een ietwat ironische, digitale new age Sun Ra) wel erg atypisch zou zijn voor een Egyptenaar en ondertussen heeft hij zijn locatie eerlijkheidshalve aangepast naar Atlanta, Georgia. In elk geval laat dit enigmatische heerschap uitzonderlijk kwalitatieve, instrumentale hiphop horen met fikse trap-invloeden. Gelukkig met meer dan wat platte drops en gratuite basbarrages, maar met doordachte songs die meesterlijk sfeer opbouwen. De invloed van grote namen als Shlohmo (het recentere werk) en TNGHT is onmiskenbaar, maar Merkabah 13 voelt niet aan als een doorslagje. De jongeheer is bijzonder productief en heeft een goedgevulde Bandcamp in de aanbieding. Deze NU AGE OF KAOSS kozen we eerder lukraak uit, maar is wel behoorlijk representatief voor verder werk.

53. Nyck Caution

Hier is er wat overlap met download nummer 51, want twee van de songs op Nyck Caution’s debuut-mixtape Disguise The Limit (vat u hem?) werden geproducet door slauson malone. Die laat zich hier van zijn bravere kant zien, met twee vrij rechttoe rechtaan producties (in het geval van “Church” wel een fiks hoogtepunt), want hoewel Nyck Caution met beide voeten in het nu staat, is zijn aanpak toch tamelijk traditioneel. Caution maakt deel uit van het Pro Era-collectief rond Joey Bada$$ die de afgelopen jaren doorbrak met zijn nostalgische hiphopsound. Caution is op vlak van productie wat gewaagder, maar tekstueel tapt ook hij uit een welbekend vaatje vol come-up stories en battle raps. De jongeheer uit New York heeft gelukkig meer dan genoeg flair om daarmee te overtuigen, al mag hij op toekomstig werk wel wat gedurfdere horizonten verkennen. In elk geval is Disguise The Limit een kwalitatieve mixtape, die in feite evenzeer voor een volwaardig album zou kunnen doorgaan.

54. Tobias

Nog een New Yorker met enkele frisse beat-EP’s. Deze zelfgetitelde tape is weliswaar niet de recentste daarvan, maar weet ons net iets meer te overtuigen dan het nieuwere Bleed. Simpelweg opgedeeld in twee kanten, presenteert deze jonge New Yorker een boeiende sonische trip doorheen allerhande wazige ambient-beats. Teebs en het vroege werk van Shlohmo zijn nooit veraf, maar de kwaliteit is hier hoog genoeg om ons te blijven boeien. Op “Side B” passeren halverwege de track twee rappers, en daar spotten we aan de zijde van Caleb Giles plots weer MEDHANE die in download 51 de show stal. Toegegeven, we kwamen Tobias op het spoor via de Soundcloud van die laatste, dus echt verbazend is het niet, maar toch, we zeggen het u: dit is aanstormend talent, wees erbij voor ze helemaal doorbreken.

55. Trebles and Blues

Hoe te kiezen uit de enorme toevloed aan door J Dilla beïnvloede Amerikaanse beatmakers? Een mooi achtergrondverhaal kan veel doen. From My Father is niet het recentste werk van de Californische producer Trebles and Blues, maar wel een met een mooi narratief en voldoening gevende opbouw: een verklanking van het levensverhaal van ’s mans vader, een Koreaanse migrant in de Verenigde Staten die vijftien jaar na zijn aankomst uitgezet werd naar Zuid-Korea en daar uiteindelijk zijn leven opnieuw op de rails kreeg. Het levert een plaat op die veel Aziatische samples laat horen, allemaal uit de ouderlijke collectie, maar dan herschapen in de context van een erg hedendaags hiphopgeluid. Dat doet een beetje denken aan Onra’s Chinoiseries, maar doordat het samplemateriaal hier wat minder klassiek is, heeft het minder dat antiquaire sfeertje. In elk geval levert het uitstekend luistermateriaal op.

Lees ook onze vorige etappes:

Eerste etappe: Turkije

Tweede etappe: Frankrijk

Derde etappe: Brazilië

Vierde etappe: Zuid-Afrika en Namibië

Vijfde etappe: Polen

Zesde etappe: Spanje

Zevende etappe: Pakistan

Achtste etappe: Rusland

Negende etappe: Egypte en Soedan
< href= https://www.enola.be/muziek/artikels/26981:reis-rond-de-wereld-in-tachtig-downloads-tiende-etappe-argentinie-en-chili>Tiende etappe: Argentinië en Chili

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twaalf − 12 =