LES NUITS: Taxiwars :: Botanique (Rotonde), 19 mei 2016

Met zijn grootstedelijke sound van nachtelijke taxiritten en bezwete, rokerige nachtclubs is de muziek van TaxiWars best te beluisteren in een grote metropool, bij voorkeur op een zwoele zomeravond. Een plaats op de affiche van Les Nuits Botanique was dus de ideale gelegenheid om te checken hoe de band een jaar na hun debuutalbum geëvolueerd is.

Het was nochtans pas op de valreep dat TaxiWars aan de affiche van het Brusselse stadsfestival werd toegevoegd als vervanger van Kevin Garrett en Konoba. Omwille van eerder aangegane verbintenissen — hij stond met het David Thomaere Trio in Alsemberg — moest drummer Antoine Pierre forfait geven. Als vervanger werd een beroep gedaan op de New Yorker Jeff Davis, die deel uitmaakt van het Robin Verheyen NY Quartet waarmee de saxofonist de voorbije dagen door het land trok. Geen nood, want Davis toonde zich meer dan gewoon maar een noodoplossing.

In De Canvasconnectie maakte Robin Verheyen onlangs zijn beklag over het feit dat de muziek van TaxiWars gemakshalve jazzrock genoemd wordt. Live valt immers nog meer op dat het muzikaal gezien vooral Robin Verheyen is die de touwtjes strak in handen heeft, hetgeen niet hoeft te verwonderen, aangezien hij de muziek gecomponeerd heeft. Meesterlijk laveert de band tussen trage gevoelige ballads en jachtige, groovy en swingende stukken. De band trapt meteen af met een sterk drieluik. In een hyperkinetisch “TaxiWars” spuwt Tom Barman een woordenbrij over het publiek uit, terwijl een zwoel “Let”s Get Killed” de Rotonde omtovert in een zweterig danskot. Ook een deemoedig “Questionsong”, met een drumsolo in slow motion, weet bij de keel te grijpen. Enkel jammer dat Tom Barman er de voorkeur aan geeft om zijn stem in dat nummer zo te vervormen dat het lijkt alsof het gezongen wordt door een smurf die net een balon helium ingeademd heeft. Omdat Barman zich hier helemaal op de zang kan concentreren heeft hij de neiging om regelmatig allerlei geluidseffecten op de micro te zetten. Nochtans weet hij het meeste indruk te maken wanneer hij net zo ongecompliceerd mogelijk zingt.

Klinkt saxofonist Verheyen op het ene moment melodieus en toegankelijk, dan gaat hij even makkelijk over in schurende free jazz. Nog hoogtepunten? Een rokerig “To The Hyphenated Poets” en een deemoedig “Pearlescent” waar de band knap een ingetogen spanningsveld weet op te bouwen. Langs de andere kant gaat Verheyen helemaal over de rooie op een hyperkinetisch “Who That” en zorgt hun op een overdosis caffeïne drijvende signature song “Death Ride Through Wet Snow” — Mingus meets Morphine — voor een koortsachtig eindpunt.

Overigens trekt de band binnenkort de studio in om een tweede album op te nemen, waarvan er gisteren al enkele songs gebracht werden. “Trash Metal Ballad” is voor een ingetogen ballad met een glansrol voor de ritmesectie, terwijl een dreigend en mysterieus “En Route” klinkt als de soundtrack bij een lange tocht door een verlaten en verwilderd landschap.

Dan zijn er natuurlijk nog de maniërismen van Tom Barman. Van het aanmoedigen van zijn bandgenoten als ware hij een voetbaltrainer aan de zijlijn over het Frans spreken met een moddervet Engels accent tot het na het optreden ostentatief met glas whisky en brandende sigaret over het podium paraderen. Voor sommigen zal het gemeend overkomen, anderen zullen die faux cool eerder als aanstellerij zien. Tot welk kamp je ook behoort, op de momenten dat het er echt toe doet, weet Barman gelukkig wel als een geloofwaardig frontman van een jazzband over te komen.

Als een goed op elkaar ingespeelde machine wist TaxiWars in de Rotonde ook de toeschouwers te overtuigen die vooral voor Barman-de-rocker kwamen. Binnen de kortste keren is de band er in geslaagd een geheel eigen plek binnen de vaderlandse jazzscene in te nemen. Als ze spoedig weer op de hort gaan, met vers materiaal, wordt het boeiend om te zien hoe ze nog verder gaan evolueren. Maar laat ons hopen dat er dan wel iemand op het idee komt om Barmans geluidseffectenbakje af te nemen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

15 − 5 =