Koeniguer :: Misty Mission: 1. Op aarde als in de hemel

Misty Mission is geen doorsnee luchtvaartstrip. Michel Koeniguer geeft meer aandacht aan zijn personages dan aan zijn vliegtuigen. Afhankelijk van je persoonlijke smaak is dat een voordeel dan wel een nadeel.

De laatste jaren heeft de luchtvaartstrip opnieuw een hoge (ahum) vlucht genomen. Ook in het Nederlands is het publiek voor dit genre sterk gegroeid. Hierin heeft tekenaar Romain Hugault met zijn drieluiken alleszins een grote rol gespeeld. Toen zijn reeksen opgepikt werden door Silvester, bleek het inderdaad een gat in de markt te zijn. Ook andere uitgeverijen sprongen mee op de kar. Nu start Gorilla met Misty Mission de vertaling van de meest recente reeks van Michel Koeniguer. Eerder vertaalde deze uitgever al Eightball Hunter, een tweeluik op een scenario van Koeniguer. Ook als tekenaar kan hij uit de voeten, en zo tekent hij al sinds het begin van de jaren 2000 kortlopende reeksen die zich vaak in een luchtvaartmilieu afspelen.

Misty Mission begint bijzonder sterk. Op de beperkte scope van een tiental bladzijden schetst Koeniguer al zijn personages en tekent hij meteen hun onderlinge verhoudingen en spanningen uit. Zo waren we al snel mee in zijn grotere verhaal over de boezemvrienden Joshuah Lacour en Nicholas Beaulieu, die in het zuiden van de VS wonen tijdens de Vietnamoorlog. De klassieke verhouding tussen de rijke Nicholas en de minder begoede Joshuah vormt de basis voor dramatische ontwikkelingen rond hun families. Door omstandigheden moeten beide vertrekken naar Vietnam om te gaan vechten. Het leven in de oorlogszone vormt de achtergrond van de tweede helft van dit eerste deel. Daarin kan Koeniguer uitpakken met enkele spectaculaire vliegscènes.

Wij zijn zelf geen grote liefhebbers van de gemiddelde luchtvaartstrip. In heel wat gevallen moeten de details van de machines een grote verhalende leegheid verhullen, die dergelijke strips eerder kijk- dan leesboeken maken. Bij Misty Mission is dit niet het geval. Hoewel erg klassiek van opzet, is de uitvoering van Michel Koeniguer vakkundig en toont hij dat hij een menselijk verhaal kan koppelen aan het tekenen van mooie vliegtuigen. Het blijft een feit dat zijn personages nogal wisselend van niveau getekend zijn: Koeniguer heeft duidelijk meer aangeboren talent voor machines dan voor mensen. De eerlijkheid gebiedt ons wel te vermelden dat Koeniguer het er nog beter vanaf brengt dan het gros van de tekenaars uit de stroom aan actuele luchtvaartstrips.

Wat ons het meest intrigeert in Misty Mission, is net de combinatie van een familieverhaal in de VS en een oorlogsverhaal vol camaraderie in Vietnam. Koeniguer maakt ons in dit eerste album erg benieuwd naar het vervolg van het verhaal in de twee volgende delen. Hoe zal Koeniguer beide verhalen vermengen? Krijgt de oorlog verder de focus of verlegt hij die opnieuw naar de thuishaven van Nicholas en Joshuah in Alabama? Op die antwoorden zullen we nog even moeten wachten. Dit album verscheen pas afgelopen januari in het Frans, dus we zullen in het Nederlands mee moeten wachten tot het vervolg afgewerkt is. De catalogus van Koeniguers Franse uitgever vermeldt nog verschillende andere reeksen die hij de afgelopen jaren maakte. Gorilla kan er eventueel uit putten om het wachten op het vervolg van Misty Mission te verzachten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

1 × vijf =