Cho :: Liberty Meadows: 1. Voor pillen en praatjes

Frank Cho is een van de populairste Amerikaanse tekenaars. Nu kan je kennismaken met zijn eerdere werk via de strookstrip Liberty Meadows. Cho’s talent was toen al onmiskenbaar aanwezig.

Met Liberty Meadows verwierf Frank Cho voor het eerst bekendheid bij een breed publiek. Hij maakte de strip tussen 1997 en 2012 en initieel verliep de publicatie van de strookgags via deals met kranten. In 2001 zette Cho die publicaties echter stil door de aanhoudende ingrepen van redacteurs. Hij durfde van bij het begin immers de rand van het toelaatbare opzoeken. Zeker in de puriteinse media in de VS botste hij in Liberty Meadows regelmatig op grenzen van wat aanzien werd als correct en smaakvol. Na 2001 ging hij verder met gebundelde comics van eerder gepubliceerde stroken. Tot en met 2006 publiceerde hij comics met materiaal dat eerder in de kranten verscheen. En in de jaren nadien werd regelmatig nieuw werk aangekondigd, tot Cho zelf in 2012 bevestigde dat hij stopte met werken aan Liberty Meadows. Andere, meer lucratieve projecten kregen voorrang.

Liberty Meadows is de naam van een dierenopvanghuis. Deze dieren hebben tal van psychologische problemen, die Cho met veel zin voor het cartooneske uitspeelt in zijn gags. De mimiek en de timing van de dieren maken de humor van deze strip tijdloos. Het was een blij weerzien met de humorstijl van grootheden als Tex Avery, die dieren ook een mimiek kon geven die expressiever was dan de mens. De menselijke figuren lopen er ook in Liberty Meadows voor spek en bonen bij, alhoewel psychologe Brandy ook wel een duidelijk esthetische functie heeft. Zeker in de latere nummers worden haar troeven steeds treffender uitgespeeld. Haar relatie met arts Frank schippert steevast tussen platonisch en licht suggestief. De relatie evolueert doorheen de jaren als een echte rode draad doorheen de reeks.

In het Nederlands kreeg Liberty Meadows een eerste kans in het tijdschrift Myx. Ondanks aankondigingen kwam het uiteindelijk niet tot een eerste album. Nu, na verschillende jaren van vertaalde gags in Eppo, brengt Don Lawrence Collection dan toch een eerste deel uit, met een tweede deel dat meteen al aangekondigd wordt op de achterflap. De reeks heeft door de jaren geen spat aan frisheid verloren en met de nieuwe kleuren, die speciaal voor deze uitgave gemaakt werden, wint Liberty Meadows nog aan aantrekkingskracht.

Met zijn prachtige, elegante tekenwerk zette Frank Cho zich initieel al op de kaart en groeide hij uit tot een van de populairste Amerikaanse tekenaars. Tegenwoordig houdt hij zich vooral bezig met korte projecten voor uitgeverij Marvel. Hij heeft ook een aantal eigen creaties in voorbereiding, maar deze kennen een wel erg traag vorderingsproces, waardoor het wachten blijft op een eerste worp sinds het einde van Liberty Meadows. Hopelijk kan een groeiend internationaal succes voor deze reeks een terugkeer stimuleren. Het varken Dean, de brulkikker Leslie of de teckel Truman zijn stuk voor stuk karakters die we na al die jaren blijven missen. Dit eerste album in het Nederlands versterkt dat missen alleen maar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

3 + 1 =