Concerttips maart 2016

Na een lange korte februarimaand is het concertseizoen stilaan op volle toeren aan het draaien. Grote vissen en interessante festivals genoeg deze maand. Denk maar aan Baroness en BRDCST (checken!!) in de AB, Marble Sounds, Isbells en Steak Number Eight in de Vooruit, Joe Jackson en het Over Tijd festival in Trix, en -uiterààrd – Mariah Carey in Vorst (wat? WAT???). Maar daar hebt u natuurlijk allemaal tickets voor, dus geven we u nog wat extra concerttips voor de durvers, experimentalisten, avontuurlijke zielen en halfgare mafkezen onder u. Enjoy!!

Fat White Family – 4 maart – La Madeleine, Brussel

De enige relevante Britse band van het moment samen met Sleaford Mods? Dat wordt wel eens gezegd van dit nihilistische zevental, maar dat zouden we niet durven zeggen. Alhoewel: hun tweede worp Song For Our Mothers is wel een erg sterke plaat geworden. Maar even veel besproken zijn de strapatsen van zanger Lias Saoudi, die wel eens stront in het publiek gooit. Fat White Family is met andere woorden een veelbesproken postpunk/rock-’n-roll-band, die zweeft tussen geniaal en ronduit slecht. Op Pukkelpop waren ze echter vooral weergaloos. Dit is voer voor fans van The Fall, Birthday Party én — waarom niet — Millionaire. In de nieuwe Brusselse zaal La Madeleine staan ze met het al even avontuurlijke The Germans én STUFF, de twee beste livebands die ons landje rijk is. Verleidelijk, niet?

https://fatwhitefamily.bandcamp.com/

ID!OTS – 5 maart – Trefpunt, Gent

De band rond Luc ‘Bende van de Roste’ Dufourmont komt Gent onveilig maken met afwisselend bluesy en punkerige rock-’n-roll. Maar ook als de successerie Bevergem u niets zegt is deze band het checken waard omdat hun tweede plaat II nog beter is dan zijn voorganger. Live is ID!OTS een ongelooflijk energieke band. Hun geheim? De combinatie van twee verschillende generaties: veteranen Dufourmont en Dick Descamps enerzijds, Wouter Spaens (verantwoordelijke voor de vette riffs) en vellenmepper Tom Denolf anderzijds. Deze groovende bende krijgt u bovendien te zien in een intieme zaal als Trefpunt. Wat wil een mens meer op zaterdagavond? Move your feet to the beat in the heat, yeah!

https://http://www.idiotsmusic.com/

Babies / In Love With / Garibaldi Plop – 5 & 6 februari – Bravo, Brussel & Parazzar, Brugge

Het Tricollectif brengt een aantal muzikanten bij elkaar waarvan de meeste uit de wat minder bekende, maar bloeiende Franse impro komen. De broers Théo (viool/altviool) en Valentin Ceccaldi zijn jonge knapen die bezig zijn aan een steile opmars. Talloze projecten (waaronder het prachtige Deux Maisons en Chamber 4, hoogtepunten van 2015), een grenzeloze energie en een spirit die eigenlijk nauwer bij de punk aansluit. Samen met drummer Sylvain Darrifourcq houden ze er ook het te knotsgekke In Love With op na, en steek daar dan nog eens pianist Roberto Negro. Vier muzikanten, samen goed voor drie bands met een avondvullend programma.

http://www.tricollectif.fr/

The Thing – 7 februari – De Singer, Rijkevorsel

Heel wat bands slagen erin om voor een stonde of Warholkwartier een ronkende naam te worden. Anderen nestelen zich in het bewustzijn, gaan onlosmakelijk deel uitmaken van een groter verhaal. En sommigen, die worden gewoon een merk op zich. Zo ook bij het Scandinavische powertrio The Thing, dat na goed vijftien jaar (en ongeveer evenveel platen) nog niet van ophouden weet. Freejazz van de bovenste plank met het zweet, de attitude en opwinding van de rock-‘n-roll. Meer punk dan al dat gejengel dat dezer dagen onder die noemer verkocht wordt. Of, zoals het omschreven wordt in de About-sectie van hun Facebookpagina: “Power trio. Nuff said.” Welkom in de meest vertrouwde, hardst rockende uithoek van de moderne freejazz.

http://thethingrecords.com/

Lydia Lunch Retrovirus + Cocaine Piss – zondag 9 maart Het Bos, Antwerpen

Hoewel Teenage Jesus & The Jerks eind jaren ’70 slechts een handvol songs opnamen, wordt het ondertussen beschouwd als een van de centrale bands binnen de no wave-beweging. Hoe kan het ook anders met James Chance en Lydia Lunch in de rangen, twee eigenzinnige figuren die zich onsterfelijk maakten hun rijke solocarrières. Die laatste is tegenwoordig actief met Retrovirus, een staalharde band met Weasel Walter op gitaar, Tim Dahl op bas en Bob Bert van Pussy Galore op drums, die onlangs een tweede album afleverde. Het Waalse, door een jonge furie aangedreven energiebommetje Cocaine Piss – dat zopas een langspeler inblikte met niemand minder dan Steve Albini – is die avond ook van de partij.

http://www.lydia-lunch-official.com

Isvind / The Stone / Sarkom / Ars Veneficum – Vrijdag 11 maart – Het Bos, Antwerpen

Black metal is weer springlevend en, we dachten dat we het nooit zouden zeggen, verdraaid hip. Nieuwe acts springen als satansboleten uit de grond, maar heel wat oudgedienden kunnen genieten van hernieuwde belangstelling. Het Noorse Isvind bestaat als sinds 1992, en kan gerust een van de grondleggers van het genre genoemd worden. Na een hiaat tussen 1997 en 2002 is de band productiever dan ooit, en bracht ze een hele trits albums en split-EP’s uit. Zo verscheen net een split met de Servische black metalband The Stone (ook al een oudgediende), waarmee ook op tournee gegaan wordt. Sarkom uit Noorwegen is misschien geen veteranenband, maar draagt toch al meer dan tien jaar een reputatie als solide black metalact met zich mee. De drie bands worden vervoegd door Ars Veneficum uit Leopoldsburg, die nog geen drie jaar aan de weg timmeren, maar gaandeweg een reputatie als solide old school black metalband kunnen uitbouwen. Zij die houden van een hipsterloze avond pikzwarte black metal weten waar ze moeten zijn.

http://www.hetbos.be/agenda/2016/3/11/#683

Inwolves – 12 maart – N9, Eeklo

Wereldmuziek, indie pop, rock-‘n-roll en vrije improvisatie. Voor sommigen zijn het ver uit elkaar liggende werelden. Er zijn er echter ook die zich in elke context lijken thuis te voelen, plantrekkers die willen uitproberen of ze in X en Y ook hun draai kunnen vinden. De alomtegenwoordige drumster Karen Willems is er zo eentje, en we zijn er fan van. Inwolves begon als haar soloproject rond percussie en synths, maar is intussen uitgegroeid tot een trio met Ward Dupan en Jürgen De Blonde. Was Air+ duidelijk een zoekend debuut, dan is de titelloze opvolger (binnenkort uit bij Consouling Sounds) een zelfverzekerde verderzetting tussen verrassende intimiteit en semi-industriële chaos, ritme en textuur. Allen naar de albumrelease!

https://www.facebook.com/Inwolves-266399616750821/

La Jungle – 14 maart – Café Video, Gent

Een gitaar, een drumstel, een loopstation en een synth: meer heeft dit geniaal gekke duo niet nodig om een trance-opwekkende en verschroeiende mix van mathrock, noise, kraut, postpunk en technoritmes op u af te vuren. Met hun debuut-EP bewezen ze dat een van de interessantste bands uit Wallonië van het moment zijn, maar ook live is La Jungle een hoogst uitdagende act. Ongetwijfeld is dit iets voor adepten van Can, Sonic Youth en Swans hoewel La Jungle elke open minded muziekliefhebber zou moeten aanspreken.

http://lajungle.bandcamp.com/album/la-jungle/

The Claudia Quintet + Laurens Smet/Hugo Antunes :: dinsdag 15 maart, S.M.A.K.

Genreloze muziek, dat is waar drummer en componist John Hollenbeck in zijn vele muzikale projecten naar streeft. The Claudia Quintet uit New York kan wat dat betreft als het vlaggenschip worden beschouwd. Al meer dan vijftien jaar creëert Hollenbeck met dat ensemble de meest kleurrijke en wonderlijke muziek, waarin elementen van jazz, hedendaagse gecomponeerde muziek en pop vrolijk verbindingen mogen aangaan. Een achtste langspeler zou in de loop van het voorjaar moeten verschijnen op Cuneiform Records, maar ondertussen wordt het nieuwe materiaal reeds uitgebreid gepresenteerd tijdens een Europese tournee. Het contrabasduo Laurens Smet/Hugo Antunes – vorig jaar in erg goede doen tijdens een avond in CC Berchem – zorgt voor een pittige opener.

http://johnhollenbeck.com

Jozef Van Wissem – 17 maart – Vooruit, Gent

Consouling Sounds — onze vaste leverancier van postrock, doom en ambient — programmeert samen met Vooruit op donderdag 17 maart een wel heel bijzondere artiest. Jozef Van Wissem maakt hypnotische composities met een speciaal voor hem ontworpen barokluit en won zelfs al een Gouden Palm voor zijn soundtrack van de vampierenfilm Only Lovers Left Alive (Jim Jarmusch, jawel). Maar er is nog meer: zijn pas verschenen When Shall This Bright Day Begin is een plaat vol duistere folk en zal ongetwijfeld ook live indruk maken. Het label zendt ook CVHE, het minimalistische soloproject van Colin H. Van Eeckhout van Amenra, naar het Gentse feestlokaal, net als Monnik, op zijn beurt gespecialiseerd in meditatieve en introspectieve drones. Wordt ongetwijfeld een bijzondere, bezwerende avond.

http://www.jozefvanwissem.com/

Oranssi Pazuzu + Ashtoreth – maandag 22 maart – Het Bos, Antwerpen

Euh, wie? Juist ja: Oranssi Pazuzu uit Finland (vandaar de raar-geestige naam) is misschien niet meteen de meest welluidende naam in metalland, maar is misschien wel een van de meest avontuurlijke bands uit het hoge Noorden. Ontstaan als black metalband na het bijwonen van een Emperor-concert, beslisten zanger/gitarist Jun-His en bassist Ontto al snel op het muzikale spectrum van Oranssi Pasuzu gevoelig uit te breiden met psychedelische uitspattingen, kraut, spacerock en drie dozijn andere maffe invloeden, zonder de initiële zwarte drive te vergeten. Ze worden opgewarmd door het Antwerpse sjammanistische eenmansdroneproject van Ashtoreth, die met een gitaar, keelgezangen, een looppedaal en een bos wierrook het Bos in een psychedelische roes zal onderdompelen. Dat wordt een avondje flink spacen in ’t Stad. Hoera!

http://www.hetbos.be/agenda/2016/3/21/#747

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

een × 2 =