Armand & Dubois :: Sykes

Met Sykes serveren Dimitri Armand en Pierre Dubois een harde western. Deze past perfect binnen de hausse aan strips over de Far West. Met een album binnen de collectie Getekend zijn de verwachtingen ook hooggespannen.

De western is helemaal terug van weggeweest. De nieuwe reeks Undertaker was de meest verrassende verkoopstopper van 2015 en zorgde mee voor een grote instroom van nieuwe verhalen over de Far West. Ook de grote klassieker Blueberry kreeg eind 2015 een eerste deel van de integrale uitgave. Sykes is dan weer een minder opvallend album in de reeks Getekend. Deze one-shot grossiert in de genreclichés van de harde western. ‘Sentence’ Sykes is een eenzame scherpschutter. Hij is een marshall die zijn leven doorbrengt met het ombrengen van criminelen. In de wetteloosheid die regeert en die tal van afgelegen boerderijen terroriseert, zorgen Sykes en zijn kompaan O’Malley voor de enige vorm van rudimentaire gerechtigheid.

Scenarist Pierre Dubois start zijn verhaal met een klassiek element in veel westerns: het onschuldige gezin dat op gruwelijke manier omgebracht wordt, maar waarbij het kind overleeft. In dit verhaal is het de kleine Jim die de moordpartij op zijn moeder overleeft en hulp zoekt bij Sykes. Het blijkt al snel om de bende van de Claytons te gaan. Zij terroriseren al lange tijd de streek. Sykes, O’Malley en hun spoorzoeker Grijze Vos gaan op tocht. Dubois bouwt de spanning van de confrontatie vakkundig op. Toch kiest hij er voor om aansluitend enkele sprongen in de tijd te maken en op die manier het einde van Sykes op een soort symbolische manier te verbinden met het leven van de kleine Jim. Hierdoor hinkt Sykes wat te veel op twee benen, wil het enerzijds een donker wraakverhaal zijn en anderzijds ook een soort biografisch relaas over ‘Sentence’ Sykes.

Al bij al las Sykes meer als het eerste deel van een verdienstelijke reeks, dan als een losstaande one-shot. Daarvoor was de plot net iets te herkenbaar en inwisselbaar met andere westerns. Toch mogen ook de kwaliteiten van dit album niet verzwegen worden. Vooral de bijzonder spannende opbouw van het verhaal in de eerste helft is meesterlijk. Beetje bij beetje geeft Dubois elementen prijs over Sykes en bouwt hij de spanning over diens mythische status op.

Ook Dimitri Armand lanceerde eind 2015 een eigen offensief. Zo werd van zijn hand quasi tegelijk ook het eerste deel van de herlancering van Bob Morane gepubliceerd, eveneens bij Le Lombard. Zijn realistische, maar doorleefde tekenwerk past perfect bij het groezelige verhaal van Sykes, vol duisternis, bloed en modder. Samen met het warm onthaalde album van Bob Morane maakt Armand dan ook een opgemerkte entree in de Nederlandstalige stripwereld.

Sykes is dus alleszins een strip met tekortkomingen. Maar ook verhalen met fouten kunnen lezers boeien, dus verdient Sykes alleszins een kans bij westernliefhebbers. Toch zou een prestigieuze collectie als Getekend vooral albums met net dat tikkeltje meer moeten huisvesten. De laatste jaren is het collectiebeleid daar net iets te zeer gebaseerd op verdienstelijke albums voor de middenmoot. Jammer genoeg ontsnapt ook Sykes niet echt aan die middenmoot.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

3 × drie =