Turf :: Het Narrenschip: 1. Gekwater & 2. Regenmaand 627

Daedalus geeft Het Narrenschip een tweede kans. Na drie delen stokte de vertaling van deze fantasy-klassieker midden jaren 90. De prettig gestoorde fantasie van Turf blijft ook na bijna 25 jaar even fris.

In de jaren 90 verschenen bij de al snel ter ziele gegane uitgeverij Blitz (die uit de as herrees als Talent) drie delen van de reeks Het Narrenschip. De drie albums waren voldoende om de Vlaamse en Nederlandse liefhebbers te betoveren met een magische en absurde wereld. Met zijn indrukwekkende platen schiep Turf een overtuigende fantasiewereld vol wonderbaarlijke en grappige figuren. In tegenstelling tot heel wat van zijn vakgenoten nam hij in Het Narrenschip wèl de tijd om personages en een wereld vorm te geven. Toch was het na drie delen afgelopen met de vertaling. Het op zijn zachtst gezegd aparte vertaal- en uitgavebeleid van Blitz maakte Het Narrenschip tot één van die vele onafgewerkte reeksen die de lezers frustreerden. De afgelopen jaren hebben verschillende van die reeksen al elders onderdak gevonden. Daedalus kondigde eerder dit jaar aan dat ze aan een nieuwe vertaling werken van Het Narrenschip. Ze willen alle zeven delen op relatief korte tijd vertalen. Delen één en twee verschenen in december, in het voorjaar zullen drie en vier al volgen.

Koning Clement regeert met zachte en verwarde hand over zijn rijk Gekwater. Zijn Grootcoördinator aast op de macht en broedt op een plan om de koning en zijn raad van ministers aan de kant te zetten. Tegelijk doen zich vreemde verschijnselen voor in Gekwater. Zo verschijnen er vreemde monsters op straat die uit de riolen lijken te kruipen. Tegelijk ontdekken twee agenten een smokkel in massieve kolokwinten. Het Narrenschip baadt in een wonderlijke sfeer en in de eerste twee albums zet Turf alle pionnen vakkundig uit. Zo lijken de oorzaken van de vreemde verschijnselen onder de grond te zitten. Het mysterie daarrond wordt beetje bij beetje opgebouwd en aangezwengeld.

Het tekenwerk van Turf is moeilijk te vergelijken met andere auteurs. Zijn gedetailleerde pagina’s lijken nog het meest geplukt te zijn uit een oud prentenboek, met vrolijke inkleuringen direct op de pagina. Het is verbazingwekkend hoe meesterlijk hij van bij zijn debuut, wat Gekwater wel degelijk was, een volleerd scenario en uitgepuurde tekenstijl kon afleveren. Het is dan ook niet verbazend dat deze arbeidsintensieve werkmethode een eerder beperkt aantal albums opgeleverd heeft. Naast de zeven delen (en twee speciale albums ‘buiten reeks’) van Het Narrenschip maakte hij nog het one-shot Gribouillis en het tweeluik Magasin Sexuel. In 2014 ging hij van start met de nieuwe reeks Le Voyage Improbable. Het is verheugend dat uitgeverij Daedalus het eigenzinnige oeuvre van deze Fransman een nieuwe kans geeft in het Nederlands. Op die manier kan Het Narrenschip ook via een volledige uitgave de volwaardige status van klassieker verwerven.

9
Turf
Daedalus

recent

Roncha :: Fleecedekentje Thuglife

Berichtje aan alle rappers van België: goed bezig. Onze...

The Gentlemen – Seizoen 1

De serie The Gentlemen was een paar jaar geleden...

Louise van den Heuvel :: Sonic Hug

Op Sonic Hug neemt Louise van den Heuvel de...

Adania Shibli :: Een klein detail

Deining op de Frankfurter Buchmesse afgelopen editie. Kort voor...

Maria Montessori

Tegelijk een feminist én een moeder zijn was geen...

aanraders

Ilja Leonard Pfeijffer :: Alkibiades

Bekroond, gelauwerd, alom gelezen en geprezen: zonder overdrijven mogen...

Tommy Wieringa :: Nirwana

Joe Speedboot, Caesarion, Dit zijn de namen en De...

Ton Lemaire :: Bomen en bossen – Bondgenoten voor een leefbare aarde

Wat doe je als je de tachtig voorbij bent,...

Adania Shibli :: Een klein detail

Deining op de Frankfurter Buchmesse afgelopen editie. Kort voor...

Miek Zwamborn :: Onderling – Langs de kustlijn van Mull

Hoe maak je als auteur het landschap tot hoofdpersonage...

verwant

Turf :: Het Narrenschip: 3. Storingen & 4. Werk aan de winkel

Deze zomer biedt Daedalus twee nieuwe delen van Het...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in