Bourgne, Benéteau, Graton & Lapière :: Michel Vaillant: 4. Crash

De eerste cyclus van de nieuwe Michel Vaillant is ten einde. Het resultaat is onverwacht sterk. De reeks staat weer met beide voeten in de actualiteit.

Michel Vaillant is zo één van die reeksen die een genre vertegenwoordigen. Stripverhalen over auto’s en racepiloten, dat staat gelijk aan de reeks van Jean Graton. In 1959 verscheen De Grote Match, het eerste deel van de klassieke verhalen over de familie Vaillant. Met het verhaal van de familie bracht Graton ook het verhaal van de steeds evoluerende autosport. Verschillende generaties groeiden op met Michel Vaillant, de immer onkreukbare held achter het stuur en in de echte wereld.

In 2007 besloot Graton, samen met zoon Philippe die al jaren de scenario’s verzorgde, dat het genoeg geweest was na het verschijnen van het zeventigste deel in de reeks. De wereld die Jean Graton schiep, bleef wel relevant voor het vertellen van meer verhalen. Philippe Graton voelde de nood om een creatieve breuk te maken met het verleden. Via het introduceren van een tweede ‘seizoen’ zou de reeks opnieuw aansluiting kunnen vinden bij de gangbare stijl van de hedendaagse strip. Graton haalde de ervaren scenarist Denis Lapière (van o.a. klassiekers als Brieven uit de Bar of Charly) aan boord die Gratons ideeën verder uitwerkte tot definitieve scenario’s. Voor de tekeningen werd het duo Marc Bourgne (van o.a. Frank Lincoln) en Benjamin Benéteau ingeschakeld. In 2012 verscheen het eerste deel en recent werd een eerste cyclus afgesloten met het vierde album, Crash.

Het eerste vierluik is erin geslaagd om de wereld van Vaillant over te zetten naar de dag van vandaag. Autoconstructeur Vaillant bereidt een terugkeer voor naar de Formule 1. Tegelijk investeert de firma ook in onderzoek naar nieuwe technologie en duurzame oplossingen voor toekomstige auto’s. In de eerste albums stond de verhouding tussen Michel en zijn zoon Patrick centraal. Patrick wil andere richtingen uitgaan dan de firma over te nemen. In delen drie en vier gaat meer aandacht naar Michels broer Jean-Pierre en de concurrentiestrijd tussen Vaillant en Leader. In tussentijd keert Michel ook terug naar een bestaan als coureur. Hij rijdt een rally samen met een aantrekkelijke journaliste, wat ook de relatie met zijn vrouw onder spanning brengt.

Anders dan in de oorspronkelijke verhalen bouwen de scenaristen de eerste cyclus op als een tapijt van verweven verhaallijnen. Het tempo van de albums is ook aangepast aan dat van een hedendaagse strip. Tegelijk zoeken de verhalen ook aansluiting bij actuele thema’s zoals alternatieve energie en milieubewustzijn. Philippe Graton en Denis Lapière zijn er bijzonder goed in geslaagd om dit nieuwe seizoen een perfecte mix te maken van de kwaliteiten van de oorspronkelijke reeks met hedendaagse elementen.

Ook de tekeningen worden verzorgd door een duo. Marc Bourgne is gekend van zijn reeks Frank Lincoln (vertaald bij Medusa). Bourgne schrijft ook scenario’s voor anderen. Zo is De Piraten van Barataria één van de populairste avonturenreeksen uit het fonds van Glénat. In Michel Vaillant staat hij in voor de personages. Benjamin Benéteau zorgt voor de decors en de auto’s. Voordien tekende hij ook al de decors voor verschillende delen in de reeks Alter Ego. De stijlen van beide tekenaars versmelten naadloos. Nergens is te merken dat de pagina’s van deze reeks opgebouwd werden uit twee stijlen. Galant en dynamisch tekenwerk, zowel Bourgne als Benéteau staan hiervoor garant.

Uiteraard is de keuze om Michel Vaillant opnieuw te lanceren vooral ingegeven door commerciële motieven. Het gaat om een iconische stripheld wiens belang de strips zelf overstijgt. Bij heel wat stripliefhebbers doet een dergelijke ‘reboot’ dan ook de wenkbrauwen fronsen. In het geval van Michel Vaillant is een dergelijke vrees echter geheel ongegrond. Het nieuwe seizoen is een versterking van de klassieke reeks. Het viermanschap aan auteurs heeft van de reeks een spannend en boeiend familiedrama gemaakt met voldoende avontuurlijke elementen om het geheel luchtig te houden. In dit vierde deel komt alle spanning ten topwanneer de zakelijke strategie van Jean-Pierre op een luchtbel gebaseerd blijkt te zijn. Door zijn onbezonnen beslissingen komt het bedrijf Vaillant dichter dan ook bij de afgrond te staan. Michel Vaillant is opnieuw een topper onder de autostrips. Bovendien is de reeks nu meer dan ooit een topper op alle vlakken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

2 × twee =