Tower Of Power :: 19 december 2015, Handelsbeurs

You ought to be havin’ fun. Veel doekjes wonden de mannen van Tower Of Power er niet om. Het moest en zou een feestje worden, daar konden we niet onderuit. Na 48 jaar houdt Tower Of Power de eer hoog met een piekfijne passage langs de Handelsbeurs.

Tower Of Power (TOP) is befaamd door z’n typische sound en jarenlange vakmanschap. De ritmesectie is zonder overdrijven uitzónderlijk sterk, met David Garibaldi (drums) en Francis Rocco Prestia (bas) als groove-plaveiers en Roger Smith, met zijn Hammond B-3 verantwoordelijk voor vurige solo’s. Ook altijd aanwezig op de juiste plaats en het juiste moment, is gitarist Jerry Cortez. De blazersectie, gedragen door Emilio Mimi Castillo, bestaat uit twee trompetten (Sal Cracchiolo en Adolfo Acosta), twee tenorsaxen (Castillo en Tom E. Politzer) en een baritonsax (Stephen Kupka, a.k.a. The Funky Doctor). En dan is er de spreekbuis van de band, de man die de lyrics voor zijn rol neemt en sinds 2013 het meest recente groepslid: Ray Greene.

TOP warmt op met de stevige “You Ought To Be Having Fun” en “You Got To Funkifize”. Stilstaan is haast gênant. Met “Just When We Start Makin’ It” krijgen we even de tijd om te bedaren van de golf aan funkvibes. Leuke plakker die het tempo naar beneden haalt maar de temperatuur de hoogte injaagt. Mimi Castillo — opper-founding father — neemt af en toe de rol van gastheer op zich en daar voelt hij zich bijzonder lekker bij. “Diggin’ On James Brown” is hem op het lijf geschreven. Wie z’n show zo goed voorbereidt en details na bijna vijftig jaar dienst nog steeds geen kans geeft te vervlakken, verdient veel respect. Deze heren zijn verantwoordelijk voor een halve eeuw funk en soul en hebben mee kleur gegeven aan de funk- en soulgeschiedenis. Niet voor niets zijn de muzikanten graag geziene gastmuzikanten bij andere artiesten. Tijdens hun “Don’t Change Horses (In The Middle Of A Stream)” hitst Greene de zaal op met een gospelintermezzo. Een erg lange versie wordt het. Niet lang genoeg zelfs, want in galop klapt de zaal voor meer, zelfs tot verbazing van de band uit Oakland.

Wie Tower Of Power zaterdag aan het werk zag, beleefde de geschiedenis live. TOP is geen afkooksel van gewezen hoogdagen. De origine van TOP ligt in een periode die nog niet doordrongen was van een ontembare honger naar consumptie. Van degelijke makelij — al lang de garantietermijn verstreken — en na enkele vervangingen rolt de machine nog steeds als tientallen jaren geleden. “While you’re striving to find the right road/There’s one thing you should know/What’s hip today/Might become passe”, zingen ze in hun hit “What Is Hip?”. TOP is dan misschien niet ‘s werelds hipste band, passé zijn ze zeker ook nog niet. Vandaag niet. En morgen niet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twee × vijf =