Tommy A :: De Sprookjes van Prins Kat: 1. De Zes Dienaren

Tommy A stopt een fikse dosis gekheid in zijn albumdebuut. De Zes Dienaren is een losse bewerking van een verhaal van de gebroeders Grimm. Het is lang geleden dat een kinderstrip nog zo bruiste van creativiteit.

Met een gekke kinderstrip vallen wij altijd wel te paaien. Jammer genoeg is het begrip ‘kinderstrip’ in Vlaanderen steeds meer verengd tot een studioformule waarbij de stripfiguren bij voorkeur hun oorsprong hebben in een film, een tekenfilm of een game. Heerlijke nonsens is in dergelijke producten dan ook ver te zoeken. De Amsterdammer Tommy A (Thomas Langedijk) speelt het nu wel klaar in het eerste deel van zijn reeks De Sprookjes van Prins Kat. Hij baseert zich voor De Zes Dienaren losjes op het werk van de gebroeders Grimm.

Prins Kat is geobsedeerd door games. Hij wil vooral zijn favoriete game uit spelen. Wanneer zijn dienaar Hans hem op een dag bericht komt brengen over een mooie prinses die ergens ver weg gevangen zit, heeft hij daarin dan ook geen interesse. Wanneer hem gezegd wordt dat die prinses echter de game wèl uitspeelde, kan Prins Kat niet snel genoeg vertrekken. Op zijn weg komt hij door stom toeval en complete bijkomstigheden een aantal metgezellen tegen die elk een bijzondere kracht hebben. Hun tocht dendert voort tot bij de bidsprinkhaan, de ultieme slechterik. De ontknoping van het verhaal is typerend voor het album: onverwacht en toch ook weer logisch.

Tommy A durft in zijn verhaal de platgetreden clichés te verlaten. Net dat maakt dit album zo verfrissend. Na jaren in de small press en online zijn werk gepubliceerd te hebben, is het ook voor Tommy A uitgeverij Strip 2000 die hem een professioneel forum biedt. Een deel van dit verhaal werd online al gepubliceerd via Strips2Go. Wat zijn tekenwerk betreft, hoort Tommy A zonder twijfel thuis in de Nederlandse school die debuteerde in de small press: nonchalante, ruw geschetste poppetjes die toch boordevol dynamiek zitten. Wie enkel vertrouwd is met glad studiowerk in de strips voor zijn kinderen, moet wel even wennen aan de avonturen van Prins Kat.

Met het plotse overlijden van Peter van der Heijden, de oprichter én grote bezieler van Strip 2000, werd gevreesd voor het voortbestaan van de uitgeverij. De afgelopen maanden hebben de medewerkers van Peter echter bewezen dat zij willen voortbouwen aan het verhaal dat hij opstartte. Met De Sprookjes van Prins Kat voegt de uitgeverij nu een sterke nieuwe pijler toe aan het indrukwekkende humorfonds. De kinderen uit onze eigen omgeving reageerden alvast enthousiast. Met die inbreng vanuit de doelgroep zelf, kunnen we met zekerheid stellen dat De Zes Dienaren een sterke opener is van deze reeks. Tommy A toont zich perfect in staat om ook langere albumverhalen te maken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

19 + twaalf =