Skim :: Muze Um

Muze Um is geen perfect debuut. Het is wel een strip met heel wat sterke elementen van een gedreven auteur. Alex Skim levert zijn visitekaartje af met deze zinderende graphic novel.

Gino is bezeten door steden. Doorheen zijn hele leven tekent hij op gezette tijdstippen gigantische stedelijke landschappen. Muze Um bevat het levensverhaal van Gino, opgedeeld in vier hoofdstukken die zich elk afspelen op een ander moment in zijn leven. Als kleine jongen was hij al creatief bezig, terwijl zijn broers kattekwaad uithaalden. In het museum zag de kleine Gino een soort muze die aan hem verscheen: zijn leven lang zal hij blijven zoeken naar een manier om die ervaring te herhalen. Na zijn studies gaat hij aan de slag als copywriter, maar toch blijft hij dwangmatig steden tekenen. Stilaan raakt Gino gefrustreerd, omdat hij nergens zijn creatieve ei kwijt kan. Ook zijn gezin dreigt hij hierdoor te verliezen.

Het debuut van Alex Skim leest als een trein. Hij houdt het tempo in zijn verhaal en varieert volop met de bladschikking. Ook de teksten in deze strip zijn van een hoog niveau: voor vele debutanten zijn het immers vaak de teksten die hen door de mand doen vallen. Dat is bij Muze Um zeker niet het geval. Elk personage heeft een eigen spreekstijl en taal, en de personages stemmen mooi overeen. Alex Skim heeft zijn scenario tot een goed einde gebracht. Als debutant is dat niet evident voor een graphic novel van 128 pagina’s. Hij begrijpt goed wat een scenario nodig heeft om te blijven boeien.

Grafisch is Muze Um minder verrassend. Skim heeft een degelijke en leesbare tekenstijl. Na verloop begint de aandacht wel te verslappen door de vele grijstinten. Per pagina staan vaak ook heel wat prenten, wat met het kleine formaat maakt dat niet alles even duidelijk te zien valt. Toch blijft de indruk die we van Muze Um hadden, zeker en vast positief. Alex Skim toont zich een acrobaat in bladschikking en perspectieven. Het verhaal van Gino zit vol beweging en we bleven alleszins geboeid doorlezen. Uiteindelijk is dat de enige kwaliteit die elk boek zou moeten bezitten.

Alex Skim is van opleiding psycholoog, maar werd uiteindelijk copywriter. Niet toevallig is zijn hoofdpersonage in zijn strip van hetzelfde slag, maar echt autobiografisch is Muze Um niet. Zelf omschrijft Skim het in het colofon van het boek als volgt: alle gebeurtenissen in het boek zijn echt gebeurd, maar dan anders. Muze Um is een graphic novel vol grote beloftes. Het is een debuut, laten we dat niet vergeten. Na voorpublicaties in het digitale stripmagazine Stroke, maakt Skim nu ook op papier zijn debuut. Dankzij de Verenigde Onafhankelijke Stripgilde is er alweer een beloftevolle Vlaming die zijn werk aan een breed publiek kan tonen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twee × 3 =