New Order :: 6 november 2015, AB

Goed vier jaar geleden heette de passage van New Order in de AB nog een ‘eenmalige reünie’ te zijn, bedoeld om geld in te zamelen voor een zieke vriend van de band. Een uitgesteld afscheidsfeestje waar de fans nog recht op hadden, vier jaar na de zogeheten split, meer hoefden we dan ook niet te verwachten. Het werd echter het begin van een reeks uitgebreide tournees die zelfs uitmondde in een gloednieuwe, puike plaat. Die kwam de band vanavond in een alweer lang uitverkochte AB voorstellen.

Als New Order één ding had geleerd tijdens die reünietournees, dan was het wel dat de fans niet zaten te wachten op de gitaarsongs van de latere platen, maar vooral uit hun dak gingen bij de indie/dance-nummers waarmee de groep in de jaren 80 naam – en school – maakte. Die fans werden dan ook prompt op hun wenken bediend, want met Music Complete bracht New Order onlangs een plaat uit waarop het collectief resoluut terugkeerde naar zijn danceroots.

Het album waar in de recensies van Music Complete het meest naar werd verwezen, was Technique, dat verscheen op het moment dat acid house en de Madchester-scene hun hoogtijdagen beleefden. Opvallend genoeg werd er uitgerekend van deze plaat geen enkel nummer gespeeld in de AB. Maar dat was ook niet nodig om de Brusselse concertzaal om te toveren in een Britse dansclub aan het eind van de eighties. De band putte vooral uit de dancegerichte songs uit zijn oeuvre, en had – op een paar relatief rustigere momenten na – geen ander doel voor ogen dan de volgepakte zaal aan het dansen te krijgen. Wat dat betreft was deze doortocht alvast meer dan geslaagd.

New Order zeulde in het verleden een eerder twijfelachtige live-reputatie met zich mee – soms waren ze geniaal, soms ook abominabel – maar daar is anno 2015 weinig of niets meer van te merken. Sinds de reünie lijkt de groep niet alleen vaker dan ooit op te treden, hij klinkt ook veel hechter en beter ingespeeld dan bij het vorige bezoek aan de AB. Waar het vier jaar geleden vooral geweldig was hen nog eens aan het werk te zien, dan was dit op alle vlakken gewoonweg een geweldig concert dankzij de juiste songkeuzes, prachtige visuals en vooral door het feit een band er zelf ook volledig voor wilde gaan.

”Onze set gaat deze keer langer duren dan een voetbalwedstrijd,” kondigde Sumner al snel aan. Tijdens de twee uur en tien minuten dat New Order op het podium stond, zeilde de groep van het ene hoogtepunt naar het andere. Daarbij werd het beste van de nieuwe plaat – “Singularity”, een opener om u tegen te zeggen, singles “Restless” en “Plastic” en dancetracks “Tutti Frutti” en “People On The High Line” – afgewisseld met opgepoetste en ge-updatete versies van ouder werk. Dat we “Blue Monday” en “Love Will Tear Us Apart”, nochtans de bekendste songs van respectievelijk New Order en Joy Division, niet bij de echte hoogtepunten van de avond rekenen, zegt veel over de rest van de setlist.

Alle hoogtepunten opsommen uit een set die bestond uit zeventien nummers en twee bissen is onbegonnen werk, ook al omdat het concert een mooi geheel vormde met een logische, gevarieerde opbouw. Maar als u het aan onze benen vraagt, dan zullen zij u allicht weten te vertellen dat ze vooral tijdens “5 8 6”, “Bizarre Love Triangle”, “The Perfect Kiss” en “True Faith” stevig aan het werk werden gezet. Het was trouwens niet alleen met de dansbare nummers dat New Order hoge ogen gooide. Ook “Your Silent Face” uit Power, Corruption & Lies was prachtig, net als “Atmosphere”, de Joy Division-track waarmee een passende hommage werd gebracht aan de betreurde Ian Curtis.

Dichter dan dit komen we niet bij de Haçienda, dachten we toen we omstreeks kwart voor elf druipnat van het zweet de zaal uitgingen. De lat ligt dan ook meteen een flink stuk hoger wanneer de band ooit nog eens zou terugkeren naar ons land. Dat hoeft voor ons geen vier jaar te duren: volgende zomer is ook al goed, ergens in open lucht of in een tent of zo, in een niet nader genoemd Vlaams-Brabants dorpje of in de buurt van een Limburgse stad…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

5 + zeven =