Le Guess Who? brengt uniek optreden van Selda Bağcan uit op vinyl

Vorig jaar gaf de Turkse zangeres en politiek activiste Selda Bağcan een zeldzaam en opmerkelijk optreden op het Utrechtse independent music festival Le Guess Who?. Dat optreden verschijnt nu ook in beperkte oplage op plaat. Gefundenes Fressen voor muziekliefhebbers met een avontuurlijk smaakpalet.

Selda Bağcan mag hier misschien geen household name zijn, in Turkije wordt ze op handen gedragen als muzikaal vernieuwer en politiek activiste. Haar eigenzinnige interpretaties van traditionele Turkse folksongs, waar ze als eerste experimenteerde met rock, synths en elektronica, met sterk politiek geëngageerde teksten maakten van haar in de jaren 70 een insttituut in de net openbloeiende Turkse alternatieve muziekscène. Na de militaire staatsgreep van 1980 werd ze omwille van haar activisme verscheidene keren opgesloten, haar muziek werd verbannen en haar paspoort werd gedurende jaren geconfisqueerd. Sinds het eerherstel in de jaren 90 blijft ze tot op heden actief als muzikante en producer in Ankara.

Selda Bağcan is intussen bijna 70, en heel veel concerten buiten Turkije geeft ze niet meer. Het Utrechtse indepententfestival Le Guess Who? was dus enorm geprivilegieerd om Selda te pakken te krijgen, en bombardeerde haar meteen tot headliner. Het optreden was blijkbaar zo uniek en speciaal, dat de organisatie van Le Guess Who? besloot om het op plaat uit te brengen. Selda Bağcan – Live At Le Guess Who? wordt in een beperkte oplage van 500 vinylexemplaren uitgebracht op Bigcartel. De plaat verschijnt op 9 november, maar je kan hem hier al bestellen. Mocht je nieuwsgierig zijn naar hoe Selda’s muziek live klinkt, kan je al een voorsmaakje beluisteren op de soundcloud van het festival. Het nummer heet “Adaletin Bu Mu Dünya?”, ofwel “Hey World! Is This Your Justice?”. Protestzangeres indeed!

Oh, en mocht je überhaupt wat meer te weten willen komen over Turkse alternatieve muziek, check dan zeker het eerste artikel uit onze reeks Rond de wereld in 80 downloads van collega Gowaart Van Den Bossche. Bon voyage!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

19 + dertien =