Concerttips oktober

We hebben de gewoonte ten huize enola om belangrijke concerten met rood potlood aan te duiden op onze WWF-kalender. Voor oktober (deze maand zijn het zeehondjes) hebben we gewoon de rode verfrol bovengehaald. Sjonge jonge jonge, wàt een concertmaand. We hopen dat u niet allemaal met dieselwagens rijdt, want als u al onze concerttips en masse bezoekt, zitten we tegen begin november met een fijn stofpiek waar Joke Schauvliege een hartverzakking van krijgt. Have fun!

Peter Brötzmann & Steve Noble – 6 oktober – Magasin 4

Al decennia is Teutoonse toeteraar Peter Brötzmann een van de grote namen van de Europese vrije improvisatie. Een kerel met de longinhoud van een marathonloper en de kaken én geestdrift van een pitbull, die zelfs op zijn 74ste nog straffe stoten uithaalt. In de virtuoze drummer Steve Noble vindt hij al jaren een sparringpartner die het beste in hem naar boven haalt. Het leidde een paar jaar geleden nog tot hun eerste duorelease I Am Here Where Are You, nog een bewijs van de onverminderde intensiteit van Brötzmanns muziek. Ook van de partij die avond: Stahlmus Delegation, het project rond gitarist Jean D.L. en drummer Teun Verbruggen.
http://www.peterbroetzmann.com/

Meteor Musik – 7 oktober – Vooruit, Gent

Synthesizer lovers, verenigt u! Tim Geelen, Joeri Wijnants (Fence) en Micha Volders (eveneens Fence, Vermin Twins) brengen in ruimtepakken (!) een electronicatrip waar Kraftwerk fier op zou zijn.  Na vele jamsessies en een zeer gesmaakte passage op Pukkelpop is Meteor Musik klaar om zijn debuut voor te stellen. Het café van de Vooruit zal plots een universum vol spacey symfonieën zijn. En dat allemaal gratis!

http://www.facebook.com/meteormusik/

 

Samuel Kerridge – 9 oktober – Bozar Electronic Music Festival, Brussel

Een naam die wellicht géén belletje doet rinkelen, maar na zijn passage in Brusselse Bozar ongetwijfeld zal blijven nazinderen. Samuel Kerridge moet het vooral hebben van industriële ritmes, noisy chaos en dreunende techno. Deze vanuit Berlijn (of wat had u gedacht?) opererende producer maakte vorig jaar indruk met Deficit Of Wonder, die het trommelvlies laat afzien. Zware kost dus, maar evenzeer een uitstekende brok elektronische muziek.

http://soundcloud.com/samuelkerridge

Desertfest – 9- 11 oktober – Trix, Antwerpen

Vorig jaar was een een klinkend succes, dus dit jaar doen we het nog eens dunnetjes over. Zij die hun gitaren zompig, hun bassen zompig en hun zanglijnen, euh, zompig verkiezen, kunnen dit weekend hun smerig hartje ophalen in Trix, dat drie dagen lang zal omgetoverd worden in een dampend stonermoeras. Tips? Headliners Earth en Goatsnake zijn verplichte kost, maar ga ook zeker kijken naar het Mechelse Psychonaut, de Scandinavische stonertank van Monolord, de Brusselse Progerians, en Valient Thorr en Orange Goblin voor de feestbeesten. Niet dat we er aan twijfelen dat er drie dagen aan een stuk zwaar zal gefeest worden. We hebben al een familiepack katerpillen besteld.

http://www.desertfest.be

Akira Sakata, Giovanni Di Domenico, Laurens Smet, Louis Evrard & C. Spencer Yeh – 11 oktober – De Studio

We zien hem daar nog staan, in de kelder van wijlen La Resistenza: dat kereltje in z’n nette pak, met z’n verzorgde snorretje en klassieke brilletje. En dan zette hij die altsax en z’n lippen en VLAM, werden we getrakteerd op een even lyrische als tumultueuze reis door ritualistische regionen. De performance met pianist Giovanni Di Domenico was ronduit verbluffend, net als het album dat werd voorgesteld, en krijgt nu eindelijk een vervolg. Voor hun Oorstof-passage krijgen de twee gezelschap van bassist Laurens Smet, drummer Louis Evrard en avant-gardeklepper C. Spencer Yeh. Eerder die avond: Bhutanees Tashi Dorji, die zich ergens in de zone tussen John Fahey en Derek Bailey zou ophouden.
http://soundinmotionvzw.webs.com/

Pokey Lafarge – 14 oktober – De Centrale, Gent & 26 oktober – Trix, Antwerpen

Wie fan is van Amerikaanse rootsmuziek met een swingende hoek af, heeft 14 en 26 oktober al een tijdje in zijn agenda staan. Want Pokey Lafarge, bij de civiele stand beter bekend als Andrew Heissler, wordt beschouwd als behoeder en innovator van de swingmuziek uit het interbellum. Als kind tokkelde hij wat op een banjo, en werd gebeten door de swingmicrobe. De prille dertiger zoekt tekstueel zijn inspiratie bij Kerouac en Hemingway, en wordt live geruggesteund door een bende muzikanten die hun pappenheimers zeer goed kennen. Hij heeft net een nieuw album, Something in the Water, uit. Trek dus uw hoepeljurk of broek met bretellen aan, en swing through the night.

http://www.pokeylafarge.net/

Piquet – 15 oktober – Muziekodroom, Hasselt

Een van dé Belgische bands om in de gaten te houden, is het Limburgse Piquet. Ze zijn artists in residence in de Muziekodroom en spelen experimentele pop met Nederlandstalige vocalen en invloeden van punk en psychedelica. De grootste troef van de band is zangeres Lien Moris, die je met haar hypnotiserende stem meesleurt in haar eigen universum. In Hasselt zal Piquet zijn eerste EP  Heywawisze aan het grote publiek voorstellen. Wordt ongetwijfeld een bijzonder optreden.

https://www.facebook.com/Piquetmusic/

Stoemp!: Supergenius & Progerians – 15 oktober – Handelsbeurs, Brussel

Poppunt heeft een stevige reputatie in het ontdekken en ondersteunen van lokaal Vlaams talent (hun project Lokake Helden won onlangs een heuse cultuurprijs). Poppunt organiseert in Brussel al enkele jaren Stoemp!, een reeks gratis caféconcerten waar je kakelvers talent kan spotten. Heel het voorjaar en najaar levert dat leuke concerten op, maar deze sprong toch in het oog. Het Gentse Supergenius bestaat uit (ex-)leden van monsterbands als Rise And Fall, Wiegedood, Castles, The Rott Childs, Blind To Faith en Hitch, en legt zich toe op het brouwen van potige post-hardcore in de trant van Fugazi en Shellac. Progerians (zie Desertfest) zijn bedreven in het brouwen van loeiharde stoner, en gebruiken daarvoor als het ware een trompet! Als dat geen stoemp op uw bakkes wordt!

http://www.stoemplive.be

Little May – 16 oktober – Botanique, Brussel

Wat hebben artiesten als Courtney Barnett, Angus & Julia Stone, Tame Impala en Nick Cave met elkaar gemeen? Juist ja, allen komen ze van down under en in elk van hen schuilt een geweldig artiest. Met het Australische meidentrio Little May wordt dat lijstje aangelengd. Op 16 oktober brengen ze hun gelijknamige EP vol ontspannende indiefolk naar de Witloofbar van de Botanique, hun eerste langspeler ‘For The Company’ laat niet lang meer op zich wachten.

botanique.be/nl/activiteit/little-may-161015

Vandal X – 16 oktober – Gouvernement, Gent

Ze gaan al 20 jaar mee en razen nog altijd als een sneltrein over je heen: dat kunnen alleen maar de twee noise-rockveteranen  van Vandal X zijn. Deze maand komt hun achtste plaat uit en daarop zal de België’s luidruchtigste tweemansformatie een iets toegankelijker geluid laten horen. Maar wees gerust: zowel op plaat als live wordt u nog altijd omver geblazen. In Gouvernement wordt u opgewarmd  door de jonge radicale lawaaimakers van YOUFF.

https://www.facebook.com/vandalx1995/

Sleaford Mods – 20 oktober – AB

Twee mannen op een podium. De één spuwt de ene gefrustreerde, woedende, smerige rant na de andere de zaal in als Johnny Rotten met Tourette, terwijl de ander niks anders doet dan pintjes drinken en op de ‘play’-knop van de laptop drukken. En dat levert de meest boeiende muziek op die we sinds jààrren van over het kanaal hebben gehoord (Editors wie?). Het concert in Het Bos is al enige tijd hopeloos uitverkocht, maar gelukkig voor u zijn er nog steeds tickets voor de show in de AB. En moesten we u zijn, zouden we màken dat we er eentje op de kop tikten, al was het maar om uw irritante hipstervrienden voor te zijn.

http://www.abconcerts.be/nl/agenda/evenementen/sleaford-mods/19432/

Blues Lee – 22 oktober – At the Bebop, Leuven

De Bebop, het Leuvense café/restaurant waar al eens fantastische concerten te beleven zijn, bestaat dit jaar 20 jaar. Dit willen ze vieren met een knalfeest, en wie kan er beter voor de ultieme soundtrack zorgen dan Blues Lee? Toeval wil dat de band ook een 20-jarig jubileum te vieren heeft. Alles was dus direct in kannen en kruiken, en op 22 oktober zal de Bebop uit zijn voegen barsten. Blues Lee begon in 1995 als bluesgroep, en alhoewel dit genre nog steeds een grote inspiratiebron is, sluipt er al eens wat soul, funk, en rock ‘n roll door hun songs. De Limburgers zijn bij uitstek een livegroep, nergens voelen ze zich beter in hun sas dan op een podium. En, ze hebben beloofd een verrassingsgast mee te brengen. Reden te meer om naar Leuven af te zakken, er is die avond toch niks anders te beleven.

http://www.atthebebop.be/

http://www.blueslee.be

Motorama – 24 oktober – Beursschouwburg, Brussel

Nostalgische post-punk uit Rusland? Jawel, het bestaat. Het debuut van deze band uit de miljoenenstad Rostov aan de Don was nog fel beïnvloed door Joy Division, maar hun derde, begin dit jaar verschenen album laat een meer gevarieerd, catchy geluid horen. De donkere vocalen, dromerige gitaren, swingende baslijnen en doffe drums vormen zelfs een poppy geheel. Kortom, als u voor goede muziek bent, zak dan zeker die zaterdag af naar de Beursschouwburg.

http://wearemotorama.com

Pigs, Sofy Major – 24 oktober – Magasin 4, Brussel

Met Wronger is Pigs aan z’n tweede langspeler toe. Deze onderbelichte supergroep, met leden van o.a. Unsane en Made Out Of Babies, brengt knalharde noise-rock volgens een beproefd recept. Verwacht u dus niet aan veel vernieuwing, maar des te meer aan een perfecte mix van strakke riffs en catchy songs. Met andere woorden: gooi het beste van wat Amphetamine Reptile ooit op de wereld los liet op een hoopje en je krijgt een goed idee van wat je te wachten staat. Vreemd genoeg vonden ze onderdak bij Solar Flare, een klein Frans label met ook Sofy Major in hun rangen. Dit trio gooit een extra scheut metal in de mix en ging eerder al de hort op met klinkende namen als Kylesa, Boris en Baroness.

https://www.facebook.com/pigsnyc

Luka Bloom – 27 oktober – Handelsbeurs, Gent

De Ierse bard vertoeft graag in ons land, daar zal het lekkere bier wel voor iets tussenzitten. Barry Moore, aka Luka Bloom, is ondertussen een oudgediende in het folkgenre, maar toch slaagt hij er nog steeds in om met de gekende ingrediënten boeiende en aangrijpende muziek te maken. Net zoals velen Ieren is Bloom een uitstekende verhalenverteller, en dat maakt hem nog steeds uitermate interessant. De man heeft net een nieuw album uitgebracht, en dat moet gepromoot worden. Van 21 tot en met 27 oktober is Luka Bloom te bewonderen in verschillende zalen, maar ons zal u vinden in Gent. Net omdat die zaal de sfeervolle folk van Luka Bloom tot zijn volle recht laat komen.

http://www.lukabloom.com/

ICP Orchestra – 30 oktober – De Werf

Cultureel erf goed uit Nederland. Sinds pianist Misha Mengelberg er niet meer bij kan zijn, is drummer Han Bennink de enige van de ICP-stichters die nog altijd deel uitmaakt van het vlaggenschip van dat collectief, maar de spirit, de virtuositeit en de rest van de line-up is al die tijd redelijk ongewijzigd gebleven. Het tienkoppige orkest – nu met Guus Janssen achter de piano en nog altijd een van de meest indrukwekkende blazerssecties van de moderne jazz/improvisatie – zorgt er nog altijd voor dat de traditie (via o.m. het werk van Monk, Ellington en Herbie Nichols) en vrijheid, humor en chaos, stijl en anarchie heen en weer gebotst worden. Dat levert steevast concerten op die geen jazz- of improvisatieliefhebbers aan zich voorbij wil laten gaan.
http://www.dewerf.be/dewerf.be/jazz1516.html

Steve Earle & The Dukes – 30 oktober – De Roma, Antwerpen

Steve Earle moet ondertussen zowat een van de elder statesmen zijn van de rootsmuziekscene. Een man met een maatschappelijke en politieke bevlogenheid en een gevoel voor verontwaardiging die heel wat van zijn collega’s ondertussen kwijtgespeeld lijken te zijn. Er is dus geen betere locatie dan De Roma voor Steve Earle, waar hij Terraplane, het album waarmee hij eerder dit jaar onderdook in de blues, komt voorstellen.

http://www.steveearle.com/

Deathcrusher Tour 2015 – 31 oktober – TRIX

Om een tjokvolle concertmaand af te sluiten, droppen we nog even deze bom. Deze heavy metal-pakckage deal tourt gedurende oktober en november de Eurpese concertzalen rond met een atoombom van een line-up. Vier absolute metalkleppers als Voivod, Obituary, Napalm Death en Carcass op één avond op één podium, als dat geen waar voor uw geld is. Als eind oktober uw sociaal en familiaal leven als naar de kloten is, kan de rest ook nog wel onder de sloophamer. We hadden het u nog zo gezegd.

http://www.trixonline.be/nl/programma/deathcrusher-2015-carcassuk-napalm-deathuk-obituaryus-voivodca-herodus/1568/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

3 × 3 =