Wilson & Giroud :: XIII Mystery: 8. Martha Shoebridge

XIII blijft een commercieel succesnummer in stripland. Kwalitatief ligt het zwaartepunt ondertussen meer en meer op de nevenreeks XIII Mystery. In het achtste deel zijn het grote namen als Frank Giroud en Colin Wilson die de plak zwaaien.

Je hoeft geen stripliefhebber te zijn om de reeks XIII te kennen. Het is één van die weinige strips die bij een breder publiek gekend zijn. Het is dan ook sinds 1984 een ongelooflijk succesverhaal. In 2011 gaven de bedenkers Jean Van Hamme en William Vance de fakkel door aan Yves Sente en Youri Jigounov. In 2008 ging naast de hoofdreeks ook XIII Mystery van start, waarbij in dertien albums even veel nevenpersonages uit de reeks een eigen verhaal zouden krijgen. Elk album zou door een ander duo geschreven en getekend worden, alles uiteraard onder de supervisie van Jean Van Hamme. Ondertussen zijn we aan het achtste deel beland, dat over Martha Shoebridge gaat.

Martha is de drankverslaafde dokter die in Zwarte Vrijdag, het eerste album van de hoofdreeks de aangespoelde agent XIII de eerste zorgen toedient en hem terug op krachten helpt te komen. In dit album, dat als een proloog kan gelezen worden bij Zwarte Vrijdag, komen we het verhaal van Martha te weten. Hoe ze als succesvol gynaecoloog verliefd werd op William Sheridan, ambitieus politicus, en door die liefde ten gronde gericht werd. De combinatie van verwijzingen naar het grotere verhaal van XIII en een sterk op zichzelf te lezen verhaal, maken de kwaliteit van dit album zo groot. De scenarist van dit deel is dan ook niet van de minste.

Frank Giroud is één van de populairste maar ook kwalitatief meest consistente scenaristen van de laatste 20 jaar. Hij brak door met albums als Vergeten in Annam (1990-1991) en Het Ibismeisje (1993), beide met Christian Lax voor de collectie Vrije Vlucht van Dupuis. Met zijn reeks De Tien Geboden lanceerde hij bovendien een nieuw succesvol concept in de stripwereld. De tien albums van de reeks werden allemaal door hem geschreven, maar telkens met een andere tekenaar. Daardoor kon men een hoog tempo van uitgeven aanhouden, waardoor de reeks al na twee jaar compleet was. Het voorbeeld van De Tien Geboden kende vele navolgers, de één al succesvoller dan de andere. Aangezien XIII Mystery kan gelden als een soort ‘Wie is Wie?’ van de grote scenaristen, kon Giroud dan ook niet ontbreken.

Hij werkt voor dit album samen met de Amerikaan Colin Wilson. In het dankwoord aan het begin van het album beklemtoont Giroud dat Wilson voor Martha Shoebridge wat buiten zijn comfort zone moest treden. Dat maakt het eens zo verwonderlijk dat Wilson nu zijn sterkste werk in jaren aflevert. Hij munt uit in gedetailleerde decors en wisselt mooi de stillere momenten en de scènes met actie af. Zijn werk combineert ook mooi met de kleuren van Bérengère Marquebreucq, die als inkleurster een niet te onderschatten rol gespeeld heeft in het visueel bepalen van de wereld van XIII. Wilson werkt afwisselend voor de Europese en de Amerikaanse markt, meestal in het genre van de harde thriller. Wat ons betreft mag de mens zeker ook een wat menselijker scenario voorgeschoteld krijgen. Met Martha Shoebridge toont hij immers aan dat hij ook dat werk meer dan bevlogen aan kan.

XIII Mystery blijft een succes, zowel commercieel als artistiek. De verhalen in de reeks zijn bijna zonder uitzondering perfect op zich te lezen one-shots, waar voor de liefhebbers van XIII nog wat extra aan te peuzelen valt. Er staan bovendien nog heel wat auteursduo’s op de planning die ons meer dan benieuwd maken naar het resultaat van hun samenwerking.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

drie × 2 =