Concerttips september

Driewerf hoezee! Na twee maanden laveloos en ongewassen rondlopen op de Vlaamse festivalweides, is het eindelijk weer tijd om uw decibels te degusteren in de wat meer beschaafde concertzalen. Team Enola speelt met plezier uw persoonlijke concertassistent en markeert de leukste, spannendste en hier-moet-u-echt-naartoeste optredens in uw agenda. U gaat weinig thuis zijn deze maand.

MDC – 1 + 2 september – Antwerp Music City / Magasin 4, Brussel

Eerlijk gezegd hebben we er geen idee van of MDC anno 2015 nog iets te betekenen heeft, maar bij het horen van die drielettercombinatie halen we steevast het adjectief ‘legendarisch’ van stal. Samen met o.m. D.R.I. knalde de band Texas op de hardcorekaart. De titelloze debuutplaat, Smoke Signals en Hey Cop, If I Had A Face Like Yours (daar zit inderdaad een rode draad in) belanden nog regelmatig op onze draaitafel en iets zegt ons dat ze evergreen “John Wayne Was A Nazi” (1980!) ook op uw bakkes gaan toeken. Niet te missen voor wie een zwak heeft voor geteisem als Poison Idea, The Dicks, of die punksong helemaal achteraan op Michelle Shocked’s Short Sharp Shocked.

https://www.facebook.com/pages/MDC/114274815249448/

God Is An Astronaut – 3 september – DOK, Gent

Het Ierse post-rockgrootheid God Is An Astronaut was vorig jaar nog de indrukwekkende afsluiter van de feesteditie van Dunk!festival en speelt op een locatie waar het evenzeer thuishoort: de DOKbox op de Gentse creatieve werfplek. De band, geleid door de tweeling Niels en Torsten Kinsella, wordt terecht in één adem genoemd met Explosions In The Sky, 65daysofstatic en Mogwai. Verwacht u dus aan klassiekers uit The End Is The Beginning, All Is Violents, All Is Bright en de nieuwe plaat Helius Erebus, maar vooral een overdonderende live-show.

http://www.godisanastronaut.com/

Bruis Maastricht – 4/5/6 september, Maastricht

Het is niet omdat Pukkelpop voorbij is, dat het festivalseizoen zich zonder slag of stoot gewonnen geeft. Eind deze maand blijft Leffingeleuren koppig gaan, maar dé geheimtip van september zou wel eens het gratis stadsfestival Bruis Maastricht kunnen zijn. Met headliners Echo & The Bunnymen, Sophia, Archive en te elfder ure zelfs nog Mark Lanegan, The Slow Show en een trits Waals geweld als BRNS en Mountainbike hebben de Nederlandse Limburgers immers een wel érrug lekkere affiche samengesteld. Meerwaardezoekers weten waarheen!

www.bruismaastricht.nl

Jim Adkins – 7 september – Botanique Rotonde

Na meer dan een handvol platen met Jimmy Eat World probeert frontman Jim Adkins ook solo wat stof te doen opwaaien; met I Will Go -een meer dan uitstekende EP- is alvast de eerste stap gezet. De nummers die Adkins solo op de wereld loslaat, liggen mooi in lijn met het akoestische werk van de band waar hij al jaren deel van uitmaakt en toch lukt het de man om meteen een eigen stempel op het geheel te drukken.

http://botanique.be/nl/activiteit/jim-adkins-070915

John Dikeman, William Parker & Hamid Drake – 8 september – S.M.A.K. Gent

Op 5 mei 2014 vond het laatste concert plaats in de Gentse jazzkeet La Resistenza, dat een paar jaar lang hoogvliegers uit de vrijere jazz en improvisatie naar de hoerenbuurt lokte. Die laatste concertavond liep het café helemaal vol voor de komst van de Amerikaanse Amsterdammer John Dikeman, die geruggensteund werd voor wat zonder overdrijven wel eens de meest imponerende en knapst in elkaar hakende ritmesectie van de freejazz genoemd kan worden. Bloedbroeders Parker en Drake zijn zwaargewichten die Dikeman naar een nieuw platform katapulteerden. Het concert in het Gentse S.M.A.K. is eveneens het moment waarop het concert uit 2014 beschikbaar zal zijn, dankzij El Negocito Records. We kregen het album te horen en kunnen bevestigen dat het een knaller is.

https://elnegocito.bandcamp.com/album/live-at-la-resistenza

De Beren Gieren – 9 september – Flagey, Brussel

Het gaat snel voor De Beren Gieren, heel snel. Amper een paar jaar geleden zorgde debuut album Wirklich Welt So voor een geluid, dat achteraf gezien al een knappe aankondiging was van wat zou volgen. De speelse en dwarse jazz van het pianotrio is even virtuoos als ongrijpbaar, de invloeden uit klassiek zorgen voor een eclectische injectie en met Fulco Ottervanger heeft de band een van de opmerkelijkste frontmannen van het moment in huis. Vorig jaar verscheen een album met de Portugese Susana Santos Silva op het Portugese Clean Feed-label. De internationale reis wordt nu verder gezet met One Mirrors Many (opnieuw Clean Feed) die het trio in een volgende fase laat horen, en wordt voorgesteld in Brussel (en daarna op andere locaties in België en daarbuiten).

http://www.deberengieren.be/

Elephant9 & Reine Fiske – 12 september – JH Sojo, Leuven

Kunnen combinaties van prog en jazzrock soms voor constipatieblues zorgen, dan levert het bij het Noorse toptrio Elephant9 resultaten op die heel wat boeiender zijn. De band rond orgelvirtuoos Ståle Størlokken plundert decennia rock-‘n-rollgeschiedenis, via de vroege fusion van Tony Williams, The Allman Brothers Band en King Crimson, en brengt dat samen met muziek uit de school van Motorpsycho, Colour Haze en Medeski, Martin & Wood. Het resultaat: heftig pompende en spacey trippende muziektabletten die zowel de liefhebbers van prog, jazz als de heavy stuff over de rooie doen gaan. Voor dit concert hebben ze oude bekende/gitarist Reine Fiske mee, die het geluid nog wat gaat aandikken. Ook van de partij: Hidden Trails en Sardonis. Oordoppen en veiligheidshelm aanbevolen.

https://www.facebook.com/elephant9music

Incubate Festival – 14 tot 19 september – Overal in Tilburg

Incubate is al enkele jaren een cutting edge multidisciplinair festival voor de alternatieve fijnprover. Elk jaar passeert in gans Tilburg een mix van nieuw en up and coming talent en gevestigde maar nog steeds spannende namen de revue. Dit jaar zijn vallen er maar liefst 369 acts te bezichtigen. Blikvangers zijn The Melvins, Sun Kil Moon, Neneh Cherry & Rocketnumbernine, Mercury Rev, Unknown Mortal Orchestra Merzbow, Converge, Wire en Cabaret Voltaire. Maar check zeker ook Hookworms, The Ex, Alcest, Shining, 11Paranoias, King Dude, Giant Sand, Dead Neanderthals, The Black Heart Rebellion, Bölzer, Willard Grant Conspiracy, Lifelover, Teethgrinder, Sunpower of Onmens. En vergeet af en toe ook niet te eten, te slapen en naar het toilet te gaan.

http://incubate.org/2015/

Lean Left – 18 september – Magasin 4, Brussel

Op papier een van de coolste bandst denkbaar: de gitaristen van The Ex (Terrie Ex & Andy Moor) samen met het fenomenale duo Paal Nilssen-Love (drums) en Ken Vandermark (rieten). Op een goeie dag vegen ze die verwachtingen moeiteloos aan gruzelementen met een onstuitbare barrage van jachtige gitaarherrie en vrije improvisatie die zo opwindend is als de beste in het rond knallende punk. Vrije impro met attitude en een knoert van een kloppend hart. Wie er bij was tijdens hun recentste Belgische concert (in maart 2014 in Les Ateliers Claus) spreekt er nog over. Dagelijks. En voor de Vandermark-liefhebbers: de man staat op 29/9 opnieuw in Antwerpen, met het nieuwe kwartet Shelter, met daarin Nate Wooley, Jasper Stadhouders en Steve Heather. Geen excuses meer.

http://kenvandermark.com/2013/01/lean-left-the-ex-guitars-meets-kvpnl-duo-bio/

The Deslondes – 19 september – N9, Eeklo

Op 19 september wordt Eeklo heel even The Big Easy. Met hun mengelmoes van country, folk brengen ze het New Orleans van de jaren ‘50 terug tot leven. Echo’s van Hank Williams en Woody Guthrie klinken door in hun diep in de traditie van de Amerikaanse rootsmuziek gewortelde muziek. Traditioneel dus, maar evengoed eigentijds. Een ideale stoomcursus old-time Amerikaanse muziekgeschiedenis. Let the good times roll

http://thedeslondes.com/

Ondergronds Presents: Sunnata, Majestic Sun & Onrust – 25 september – Antwerp Music City

De jongens en meisjes van vzw Ondergronds hebben de laatste jaren de Antwerpse metalscene een heel pak interessanter gemaakt. De concerten die ze programmeren staan garant voor spannende bands, nieuw talent en af en toe een grote naam. Deze maand haalt Ondergronds drie uiteenlopende bands naar vaste stek Antwerp Music City. Onrust is een Antwerpse postmetalformatie met blackmetal en coldwave-invloeden die net het venster aan de neus steekt, net als het Gentse Majestic Sun uit Gent, dat eerder grossiert in prog-stonerrock. Headliner Sunnata uit Polen heeft dan weer een grote voorliefde voor moddervette sludge met een stevige industrial-inslag. We hopen dat ze in de Seefhoek nieuwe asfalt moeten leggen, want de grond gaat daar stevig beven.

https://www.facebook.com/events/101102173569894/

Lust For Youth – 26 september – 019, Gent

Deense muziek is hip tegenwoordig en dat weten ze ook bij Subbacultcha!, of moeten we Zweedse muziek zeggen? Het melancholische eighties-gezelschap Lust For Youth is ooit begonnen als een lo-fi soloproject van de naar Kopenhagen uitgeweken Zweed Hannes Norvide. Sinds zijn vierde plaat International is hij echter geëvolueerd naar melancholische synthpop. Niet bepaald origineel, maar wel heerlijk catchy en nostalgisch. Kom zeker vroeger naar de loods aan Dok Noord afgezakt, want de intrigerende ambient-muzikant Mathieu Serruys en het even geniale als lawaaierige Youff zijn opwarmers van dienst.

http://www.sacredbonesrecords.com/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twintig − acht =