FESTIVALPARCOURS: GENTSE FEESTEN :: Vijf locaties, zestien aanraders

Vanaf 17 tot 26 juli zijn het weer Gentse Feesten en naar goede gewoonte kunnen muziekliefhebbers weer smullen van een uitgebreid programma op verschillende locaties. Om u wegwijs te maken in de wirwar van zalen, podia en cafeetjes, pikten wij op vijf locaties de acts uit die zeker het bijwonen waard zijn.

Boomtown: solide in ieder opzicht

We beginnen bij het opnieuw ijzersterke Boomtown, dat een vaste waarde geworden is in het aanbod van de Gentse Feesten en van 21 tot 25 juli traditiegewijs plaatsvindt in de Kouter en de Handelsbeurs. Voor een prikje kan u er de beste alternatieve namen van het moment aan het werk zien.

Team William, dinsdag 21 juli, 21u00 (Kouter)

Het heeft bloed zweet en zes twijfelachtige jaren gekost voor de indiepopmet-een-hoek-af van Team William de deur van de debuutplaat achter zich kon trekken, maar de band trof wel raak. Onze (mvs) over die tweede langspeler: “met een plaat als Drama en een gelouterde De Decker moet de toekomst Team William wel tegemoet lachen.” U weet genoeg?
soundcloud.com/team-william

Sun Kil Moon, dinsdag 21 juli, 21u20 (Handelbeurs)

Sinds-ie vorig jaar met Benji voor het eerst in lange tijd weer een meesterwerk maakte, is Mark Kozelek geen seconde meer uit de aandacht verdwenen. We laten in het midden of zijn voortdurende antipathie tegen alles wat beweegt al dan niet een pose is, maar feit is dat er altijd wat te beleven valt als Kozelek op een podium stijgt. Soms door eindeloos te foeteren over The War On Drugs, maar meestal gewoon door songs die u zeven kroppen in uw keel tegelijk bezorgen.
www.sunkilmoon.com

Lambchop, woensdag 22 juli, 21u20 (Handelsbeurs)

Samen met Bonnie ‘Prince’ Billy en Bill Callahan vervolledigt levende legende en Lambchop-frontman Kurt Wagner onze heilige alt.country-drievuldigheid. Al meer dan een kwarteeuw platen gemaakt van een zelden gezien niveau, en live winnen zijn songs alleen maar aan zeggingskracht. Wie zich tot die in zijn ziel wil laten roeren, weet waar-ie heen kan.
www.lambchop.net

Andy Stott, donderdag 23 juli, 22u50 (Handelsbeurs)

Met Freddy De Kerpel gaan we geen ruzie zoeken, maar de rechtse van Andy Stott laten we ons dan weer gaarne welgevallen. De Brit maakt geen elektronica voor de gemiddelde dronkenlap bij Sint-jacobs – Stott handelt voornamelijk in lijzige stemmen, betonbeats en in grijstinten kleurende modulaire synthesizers – maar scheert wél rakelings langs Burial, Tim Hecker en Demdike Stare. Rake klappen dus, maar wij steken een hand in het vuur: Andy Stott gaat straks recht de geschiedenisboeken van Boomtown in.
soundcloud.com/modernlove/violence

Dans Dans, zaterdag 25 juli, 22u50 (Handelbeurs)

We vermoeden dat frontman Bert Dockx stilaan gewoon een reservesleutel van de Handelsbeurs moet krijgen. Vorig jaar stond Dockx hier nog solo (Strand) en met band (Flying Horseman), dit jaar mag hij met zijn kompanen van Dans Dans het kot afbreken. Niet verwonderlijk als je weet Dat Dans Dans met hun fusion van broeierige psychrock en benevelde jazz werkelijk zelden minder dan fabelachtig klinkt.
www.bestov.be/?simpro_portfolio=dans-dans

Mississippi Delta blues en de betere roots

Ook de nieuwe Gentse bluestempel Missy Sippy zet er stevig de beuk in: nauwelijks vier maanden open, en ze springen dolenthousiast mee op de Gentse Feesten-kar. Elke avond feest met een of andere bluesgod(in) uit binnen- of buitenland? Er zal stevig geswingd worden in Klein Turkije.

Tiny Legs Tim Band, zaterdag 18 juli, 20u30 (Missy Sippy)

De uitgeweken West-Vlaming begint meer en meer zijn draai te vinden in zijn nieuwe thuis. Hij bracht eerder dit jaar een nieuw album uit, Stepping Up, en speelt al een tijdje de betere culturele centra plat. Nu moet de zomer van 2015 er dus ook aan geloven. De Graeve is er in geslaagd oude, traditionele blues naar de 21ste eeuw te brengen, met enkel een gitaar en zijn doorleefde zangstem. Gaat dat zien, als u uw mojo wil doen werken. Tiny Legs Tim speelt ook op zondag 26 juli een speciale set in de Consouling Store.
www.tinylegstim.com

Boogie Beasts, maandag 20 juli, 20u30 (Missy Sippy)

De leden van Voodoo Boogie en Goon Mat sloegen de handen in elkaar en dan krijg je moddervette beats, ronkend slidegitaar en harmonicariffs die door merg en been gaan. Ook in Limburg weten ze hoe ze u moeten doen zweten.
www.boogiebeasts.com

Ina Forsman, woensdag 22 juli, 20u30 (Missy Sippy)

Ina Forsman werd ontdekt in de Finse versie van “The Voice”, maar gelukkig is ze meer dan een mooi snoetje: de 19-jarige schone is gezegend met een klok van een stem en de podiumpresence van een doorleefde bluesdiva. Speciaal voor de Gentse Feesten brengt ze een akoestisch optreden, samen met Guy Verlinde. Want ontluikende plantjes moeten de kans krijgen om volledig tot bloei te komen. Benieuwd waar deze dame gaat eindigen.
www.inaforsman.com/index.html

Roland Van Campenhout & Tiny Legs Tim, vrijdag 24 juli, 20u30 (Missy Sippy)

Moeten we Roland Van Campenhout nog voorstellen? De ouderdomsdeken van de Belgische bluesscene wordt te pas en te onpas door diverse media als officiële spreekbuis voor de microfoon gehaald. Gelukkig is de heer Van Campenhout op zijn 70-ste nog altijd het levende bewijs dat je van muziek maken niet oud wordt. Samen met Tim De Graeve zal hij zeker en vast zijn eigen stempel drukken op de zwoele zomernachten in de Missy Sippy.
www.rolandvancampenhout.be

Guy Verlinde & The Mighty Gators, zondag 26 juli, 20u30 (Missy Sippy)

Eens was James Brown “the hardest working man in showbizz”. Sinds zijn overlijden lijkt het wel of Guy Verlinde die taak heeft overgenomen. Of het nu solo, samen met de Mighty Gators, tijdens de Gentse bluesjams of voor een schoolproject is, Guy Verlinde kom je overal tegen in 2015. Altijd goedgemutst, is hij overtuigd van zijn missie: feelgood vibes rondstrooien en zoveel mogelijk mensen aansteken met het bluesvirus. Daar is hij tot nu toe al redelijk goed in geslaagd.

www.guyverlinde.com

Who needs mainstream?

Uiteraard zijn er nog tientallen andere locaties waar de muzikale fijnproever aan zijn trekken kan komen. Zo is de Kinky Star natuurlijk een vaste hangplek in Gent voor de alternatieve fan. Tijdens elke Gentse Feesten zijn er iedere avond en nacht drie optredens gratis bij te wonen. Daarnaast biedt ook de Charlatan opnieuw een interessant feestprogramma. En ook platenwinkel Consouling Store heef het een en ander in petto.

La Jungle, vrijdag 17 juli, 22u00 (Kinky Star)

Op de eerste dag van de Gentse Feesten moet elke fan van de betere, hypnotiserende noise-rock afzakken naar de Kinky Star voor het duo uit Bergen genaamd La Junge. Deze excentrieke mannen spelen een mix van math-rock, trance, noise en krautrock. Meer dan zes snaren en vier trommels hadden de twee blijkbaar niet nodig om indruk te maken in het voorprogramma van Drenge in de Botanique eind april. Bereid u maar voor op meeslepend instrumentaal optreden.

lajungle.bandcamp.com

Snailking, zondag 19 juli, 3u00 (Kinky Star)

Het label Consouling Sounds organiseert weer eens een aantrekkelijke labelnight en naast BARST mag ook deze Zweedse doom/sludge-metalband Snailking het prut uit de oren blazen. Onze (gp) was vorig jaar nog lovend over hun tweede plaat Storm: “De band gooide alle overbodige troep overboord, ging met een minimum aan middelen en ideeën aan de slag en dat leverde een klein, donderend pareltje op.” Nuff said.
snailking.bandcamp.com

Crowd Of Chairs, dinsdag 21 juli, 22u00 (Kinky Star)

Ziet het muzikaal aanbod op andere plaatsen er te braaf uit? Dan is de Gentse nieuwkomer Crowd Of Chairs misschien iets voor u. Met leden van het intussen ten grave gedragen Deer en het even explosieve Youff kan de band niet anders dan gevaarlijk klinken. Wilt u echt al een omschrijving? Hier een poging: een zware cocktail van ultrarauwe gitaren, hyperkinetische drums en manisch geschreeuw, misleidend omschreven als pop-noise. Of zoiets. Onderga het gewoon en als u het overleeft: blijf plakken voor de instrumentale surfband The Tone Zones.
soundcloud.com/crowd-of-chairs

BRUTUS, zondag 26 juli, 22u00 (Charlatan)

BRUTUS moet u niet alleen beluisterd maar ook live meegemaakt hebben. De band bestaat nog maar sinds 2014 en het debuut moet er nog altijd komen, maar ze hebben al indruk gemaakt. En nog geen klein beetje. Dit Leuvense trio smelt vuile noise-rock, brutale metal en sinistere, meer ingetogen passages tot een eigen, kolkende stijl. En dan hebben we het bijzonderste nog niet verklapt: de drumster van BRUTUS, ook actief bij The Spectors, zingt de pannen van het dak. Kippenvel verzekerd dus. Als kers op de taart komt het ook geweldig explosieve Baby Godzilla speciaal uit Groot-Brittannië naar de Charlatan.
www.wearebrutus.com

White Jazz, zondag 26 juli, 00u00 (Kinky Star)

Altijd al fan geweest van zowel hardcore punk uit de jaren tachtig als noise-rock uit de jaren negentig? Dan moet u dringend de splinterbom Modern Living van White Jazz uit uw boxen laten knallen. Bovendien kunnen de leden van White Jazz al stevige adelbrieven voorleggen, want onder meer Rise And Fall, El Guapo Stuntteam en The Rott Childs staan zomaar eventjes op hun cv. Wees er dus op tijd bij, daar op de Vlasmarkt. En breng niet uw properste kleren mee, want het zal er stevig aan toe gaan.
atomicactionrecords.bandcamp.com/album/modern-living

Lacrima, zaterdag 18 tot dinsdag 21 juli, 20u00 (MiramirO – De Expeditie)

Naast al dat muzikaal geweld kan u tijdens De Feesten ook genieten van het beste wat de Gentse theaterwereld te bieden heeft. Arne Sierens trakteert daarom met zijn Compagnie Cecelia op een remake van het intieme Lacrima, waarin A Brand-muzikant en gevestigde waarde op Vlaamse podia Tom Vermeir in zijn eentje voor de leeuwen wordt gegooid. Een monoloog over familie en weltschmerz die u zo maar even stil zou kunnen krijgen, te midden van al dat feestgedruis. Komt dat zien.
www.compagnie-cecilia.be/nl-be/producties/lacrima-remake

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

2 × een =