Roni Size & Reprazent :: 16 april 2015, AB Box

Nog geen maand geleden opende de AB haar deuren voor Underworld. Vanavond staan met Roni Size en zijn crew Reprazent een paar andere oude knarren van de dancemuziek op het programma. Hoe relevant zijn zij nog, was de vraag die ons bezighield onderweg naar de AB.

Mocht u polsen naar onze vijf favoriete platen van de jaren negentig — zoals dat deze week erg trending is — zou New Forms van Roni Size & Reprazent er ongetwijfeld tussen zitten. Met veel invloeden uit de jazz creëerde Size zijn eigen geluid binnen de drum ‘n’ bass. New Forms leverde hem in 1997 terecht de felbegeerde Mercury Prize op. Als u weet dat ook OK Computer van Radiohead dat jaar genomineerd was, wil dat wat zeggen. Waar New Forms nog een vrij beheerst en hoofdzakelijk instrumentaal album was, sloot opvolger In The Mode (2000) nauwer aan bij hoe Reprazent live klonk: energiek en krachtdadig, met veel zang en rap. In The Mode was meteen ook het laatste wapenfeit van de band, die nu voor het eerst in zoveel jaar opnieuw samenkomt.

“Hij is een beetje verdikt, hé”, vertelt de man naast ons in een sappig West-Vlaams tegen zijn kameraad, wanneer Roni Size, vergezeld door zijn volledige liveband, het podium opstapt. “Ik ook”, antwoordt zijn kameraad droog. Het gesprek is tekenend voor de avond. De band staat niet meer zo scherp als vroeger — zangeres Onallee past nog net in haar spannend lederen pakje — maar ook de muziek heeft aan puntigheid ingeboet. Roni Size & Reprazent brengen deze zomer een nieuw album uit en daar wordt vanavond gretig uit geput. De nieuwe nummers missen dreiging en klinken bij momenten erg vlak.

“Dirty Beats” en “Lucky Pressure”, de twee prijsbeesten van In The Mode, worden snel afgewerkt, als gaat het om verplichte nummertjes. “Wie herinnert zich het album New Forms”, vraagt Onallee? “Dan moet je wel heel erg oud zijn.”. Niet veel later herinnert MC Dynamite ons aan de legendarische Full Cycle labelavonden hier in de AB en stuurt Roni Size flarden oude nummers van DJ Die en DJ Krust het publiek in. Hierop aansluitend zorgt de band even voor opwinding, met eigen oudjes “Jazz”, “Snapshot” — die baslijn heeft de tand des tijds flink doorstaan! — en “Brown Paper Bag”, dat live helemaal tot leven komt.

Helaas heeft de band voor iedere klassieker ook een minder geïnspireerd nieuw nummer klaar. “Rider” laat zich voortstuwen door een goedkope synthlijn, eentje die Netsky nog ergens liggen had. Ook “Wake Up” is een slappe hap, net als het poppy “Roar”. Met “Share The Fall” van op New Forms krijgt voor het eerst een track een uitgesponnen, dynamische versie mee. “Share The Fall” is meteen ook het laatste nummer van de set, vooraleer in de bissen met “The Banger” en “The Mermaids” nog twee nieuwe, fletse nummers passeren.

Drum ‘n’ bass is al verschillende keren doodverklaard, maar het genre kan toch nog steeds op een groot publiek rekenen. Getuige de vele feestjes, en de volgelopen AB Box vanavond. Er werden de voorbije jaren dan ook nog steeds spannende platen opgenomen in het genre. Van Roni Size & Reprazent lijkt de opwinding en het vuur echter niet meer te komen. New Forms zullen we thuis graag nog eens opleggen, maar naar die nieuwe plaat kijken wij niet meteen uit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

3 × 4 =