Pécau & Kordey :: De verborgen geschiedenis: Boek 27. Santa Muerte

Na 26 boeken waarbij je met meer vragen bleef zitten dan dat er opgelost werden, komt boek 27 eindelijk met een verhaal met een realistische basis voor een al even mysterieuze vertelling. Werkt die nieuwere aanpak?

Zomer 1993: vlakbij de stad Waco in de staat Texas doet zich een raar fenomeen voor. Een dikke mist mummificeert de twee passagiers van een auto en laat enorme graancirkels achter in de omliggende velden. De autoriteiten vinden hand- en voetafdrukken terug in de buurt van de auto die van een persoon van over de 200 kg zouden moeten zijn. In het koetswerk van de auto zitten een paar diepe handafdrukken waarin gouddeeltjes van 25 karaat voorkomen, iets dat technisch gezien niet te produceren is, tenzij door een of andere alchemist.

Enkele maanden later komt Reka, een ‘magistraat’ die de drugshandel in heel Zuid-Amerika structureert, persoonlijk tussen om een verrader van hun organisatie te liquideren. Deze informant was geïnfiltreerd in een van hun suborganisaties in Tijuana, Mexico in opdracht van de Amerikaanse DEA. Om hem te doden, stort ze zich samen met hem van een dertig etages tellend gebouw in de diepte om zelf met slechts enkele schrammen op te staan. De bevolking respecteert haar en is bang voor haar. Haar bijnaam is niet voor niets “Santa Muerte”.

Op dat moment bevindt CIA-agent Bob Wheels zich ook in Tijuana. Hij regelt er als infiltrant de laatste details van een reusachtige wapenverkoop met een forse volgetatoeëerde Mexicaan in ruil voor een ongelooflijke goudklomp van 25 karaat. De transactie moet voltrokken worden in een ranch in Waco enkele dagen later. Wheels neemt vervolgens contact op met agent O’Neill van de DEA en vergezelt deze tijdens een nachtelijke razzia in een drugsmagazijn van Santa Muerte. Samen ontmantelen ze de basis van de narcoticahandel en gaan over tot de arrestatie van een mysterieuze kale man die zich Cornelius Nepo noemt. Deze man bezit een paspoort van een land dat niet bestaat: Touared. Daarbij wou hij wapens kopen voor een vijand die niemand kent. Wat de lezer wel weet is dat hij verscheen op de plek waar de graancirkels zich vormden. Intussen wordt hij scherp in de gaten gehouden door de FBI en de antiterrorismediensten. Ook Reka volgt hem op de voet. Enkel de geheimzinnige organisatie Stargate schijnt al een hele tijd meer over deze vreemdeling te weten. Wat volgt is een stapsgewijze onthulling van het mysterie met als apotheose de bestorming van de ranch in Waco waar de volgelingen van David Koresh zich bevinden.

Dit deel is opgebouwd rond één welbepaalde locatie en enkele logische gebeurtenissen in dat gebied. Deze eenvormigheid maakt van deel 27 misschien wel een van de beste van de reeks tot nu toe. Het opus is nog steeds geen voorbeeld van helderheid, maar de plot is op z’n minst al opgebouwd rond een historische gebeurtenis die geherinterpreteerd wordt. Alles vertrekt vanuit het drugsmagazijn waar ze de onbekende man oppakken. Iemand die officieel niet bestaat en van een onbestaand land afkomstig is en daarbij gebaren en woorden gebruikt die op z’n minst vreemd lijken. Zijn afkomst kristalliseert zich rond de beroemde aanval op 28 februari 1993 in Waco, Texas op de ranch van David Koresh waar op dat moment zijn volgelingen, de Davidians, zaten.

De verklaring die ‘magistraat’ Erlin op het einde van het album geeft van de occulte gebeurtenissen doet het zelfs jammer lijken dat de eerdere afleveringen niet op dezelfde manier uitgewerkt waren. Want de geschiedenis kan inderdaad verborgen zijn zonder diepzinnig te zijn. Zelfs de contrastrijke en snel uitgewerkte tekeningen van Igor Kordey, die weer even uit zijn vertrouwde Marvelcocon moet stappen, zijn beter verteerbaar door de logische opbouw van het verhaal. Pécau en Kordey moeten wel opletten dat ze de werkwijze van UUR U niet gaan herhalen in de Verborgen Geschiedenisreeks. Dat zou een van de twee immers overbodig maken en beiden hebben ze evenveel recht op hun bestaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

3 + 18 =