Laurent :: Comment naissent les Araignées

Kruisende levensverhalen. Marion Laurent toont hoe de verhalen van vier personages elkaar kunnen versterken. Jammer genoeg blijven haar tekeningen nog niet helemaal overeind.

Vier personages met elk een eigen verhaal, dat tegelijk ook samen hangt. Met haar eerste eigen scenario slaagt Marion Laurent erin om een dergelijke lastige puzzel toch te laten overtuigen. Alice is een opgroeiende puber, die op school vaak buiten de groep staat en ook daarbuiten maar weinig echte vrienden maakt. Tot ze Dwight leert kennen, op wie ze meteen stapelverliefd wordt. Ook Dwight heeft echter zijn eigen verleden en problemen. Eerder toevallig ontmoet Alice Isadora, een dakloze vrouw, en Billie, een klasgenoot met wie ze voordien nooit echt contact had. In verschillende hoofdstukken krijgt elk personage apart de focus. Tegelijk maakt Marion Laurent van haar strip een boeiende studie van de verhoudingen tussen familieleden en meer specifiek moeders en dochters. Soms worden de spanningen tussen personages wat te expliciet in de verf gezet. Zo komt de boodschap van het verhaal hier en daar geforceerd over.

Het tekenwerk is degelijk, maar een eigen smoel ontbreekt toch wat. Losse, schijnbaar slordige lijnen ondersteunen wel goed de dynamiek van dit verhaal vol plotwendingen.De dikke lijnen lijken soms wat meer afwerking te missen, zo zouden de personages meer nuance in hun uitdrukkingen kunnen krijgen. In 2006 debuteerde Marion Laurent met een scenario van Arnaud Le Roux in Entre deux averses. In de jaren nadien verschenen van de hand van dit duo nog twee albums. Geen van deze strips werd al vertaald. Ook bij Comment naissent les Araignées lijkt de kans op een vertaling eerder klein. Ondanks de aanwezige kwaliteiten valt de strip daarvoor te weinig op in grafisch opzicht.

Nochtans is deze graphic novel meer dan intrigerend genoeg. Laurent bouwt de spanning mooi op door de verbanden tussen haar personages geleidelijk aan uit te bouwen. De bestemming van de vrouwelijke personages loopt parallel. Alle drie maken ze een nieuwe ontmoeting met hun verleden. Comment naissent les Araignées is een sterk verhaal over drie vrouwen en hun plek in deze wereld en hun familie. Een aantal schrijnende onrechtvaardigheden waarmee vrouwen nog dagelijks geconfronteerd worden, stelt Marion Laurent op een directe manier aan de kaak. Toch is deze strip geen politiek pamflet, maar een oprecht verhaal over levensechte personages.

Uitgeverij Casterman lijkt de laatste jaren een hernieuwde dynamiek gevonden te hebben. Verschillende grote namen kiezen opnieuw voor deze uitgeverij, die heel wat nieuwe talenten een eerste kans op publicatie biedt. Enkele jaren geleden nog teerde Casterman bijna volledig op de nalatenschappen van Hergé en Jacques Martin, maar nu zijn ze opnieuw een naam om rekening mee te houden. Het eerste album dat Marion Laurent volledig zelf maakte, verschijnt nu ook bij hen. Comment naissent les Araignées is een strip met duidelijke tekortkomingen, maar tegelijkertijd een indrukwekkend debuut als scenariste. Zeker de moeite van het ontdekken waard en tegelijk haalbaar voor iedereen met een basisbegrip van het Frans.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vijftien − 13 =