Muzikale eenheid in België door ‘BE For Music’

Wat begon met een idee van enkele studenten is uitgegroeid tot een fameus project. ‘BE for Music’ is het resultaat van vier clubs en muziekcentra die de koppen bij elkaar hebben gestoken om van België terug één muziekland te maken.

Poppunt en Court-Circuit, organisaties die zich inzetten voor het opvangen van iedereen die bezig is met muziek en nog geen professionele omkadering gevonden heeft, werken voor het eerst samen met Clubcircuit en Club Plasma, dé vertegenwoordigers van de grootste clubs in België. De vier organisaties zetten zich samen in om het huidige verdeelde muzieklandschap in België te versterken en zo meer kansen creëren voor talent van eigen bodem.

De initiatiefnemers waren een groep PXL Music-studenten die Club Belge oprichtten als hun eindwerk. Zij vonden dat het tijd was om het Belgische podiumcircuit online in kaart brengen. Poppunt en Court-Circuit ondersteunden dit project en samen met Clubcircuit en Club Plasma sloegen ze de handen in elkaar om te werken aan een verdere opzet van de noord-zuidverbinding. “Vlamingen vallen volledig uit de lucht wanneer ze te weten komen dat Girls in Hawaii een Waalse band is”, laten de organisaties horen in een persbericht. “Walen en Vlamingen zijn elkaar gaan beschouwen als buitenland, wij willen terug voor één Belgische muzieklandschap gaan.” Elk van de organisaties hebben een grote impact in onze muziekwereld. Door hun activiteiten en expertise samen te leggen, zagen ze tal van opportuniteiten om artiesten en dj’s te helpen de stap te laten nemen naar de andere kant van de taalgrens en de brug te vormen voor een grotere samenhang tussen de sector én het publiek.

Wat gebeurt er nu concreet? Tijdens het internationale showcasefestival Glimps in Gent start de samenwerking tussen Poppunt en Court-Circuit. Bij ‘Meet the Belgians’ zal de bedoeling van het hele gebeuren aan de Belgische muzieksector worden bekendgemaakt. Daarna presenteert Poppunt Brutus, een Vlaamse band. Court-Circuit stelt het Waalse Billions of Comrades voor.

Onder de vlag van ‘BE For Music’ zullen Clubcircuit en Club Plasma het Interclubs-project opstarten. In het voorjaar van 2015 zal er een concertreeks plaatsvinden waarbij zes Waalse en vijf Vlaamse clubs talent uit het andere taalgebied zal aanbieden met steun van Sabam for Culture. Poppunt en Court-Circuit kiezen dan weer op 4 januari een act van de andere kant van de taalgrens die zullen mogen spelen op Propulse in de Brusselse Botanique, de Waalse tegenhanger van Glimps.

Op Clubbelge.be, de uiteindelijke site van de studenten, is een duidelijk overzicht te vinden van de verschillende Belgische concertzalen, clubs, jeugdhuizen en culturele centra.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

1 × 2 =