Tirabosco & Perrissin :: Kongo – De duistere reis van Jozef Teodor Konrad Korzeniowski

De koloniale periode in Afrika bracht het donkerste in de mens naar boven. Kongo is een diepgaande studie naar het menselijke gedrag in het toenmalige Congo. Tom Tirabosco en Christian Perrissin leveren een indrukwekkend en meeslepend pamflet af.

In 1899 publiceerde Joseph Conrad (officieel Jozef Teodor Konrad Korzeniowski) Heart of Darkness. Die korte roman is een van de grote klassiekers uit de Engelstalige literatuur. Als een van de eersten schreef Conrad een snoeiharde aanklacht tegen de wantoestanden die in naam van de beschaving plaatsvonden. Christian Perrissin gebruikt het levensverhaal van Joseph Conrad als basis voor Kongo. Hij toont de parallellen tussen het leven van de schrijver en de gebeurtenissen in Heart of Darkness langs de andere kant. Zo wordt hij door Albert Thys geëngageerd om in Congo een handelsboot te gaan leiden. Ter plaatse blijkt die eenvoudige opdracht echter heel wat moeilijker te verlopen dan eerst gedacht. Joseph krijgt heel wat tegenkanting en wordt ter plaatse gezien als een spion van ‘de bazen’. Zijn tocht naar het binnenland van Congo krijgt net als in Heart Of Darkness iets van een afdaling in de hel en de donkerste menselijke geest.

Christian Perrissin hoedt zich ervoor om een letterlijke interpretatie van het boek of het leven van de auteur te geven. Kongo gaat verder. Perrissin vermengt op een indrukwekkend manier historische elementen met aspecten uit de fictie. Perrissin is vooral bekend geworden door een aantal albums uit de reeks Roodbaard, die hij overnam van schepper Jean-Michel Charlier, samen met tekenaar Marc Bourgne (Frank Lincoln). Van zijn latere werk werd de reeks El Nino (met tekenaar Boro Pavlovic) nog vertaald bij Arboris. Het zevende en laatste deel van die reeks staat nog aangekondigd bij die Nederlandse uitgeverij. In het Frans maakte Perrissin de laatste jaren de overstap naar Futuropolis, waar ook Kongo oorspronkelijk verscheen.

Tom Tirabosco is één van de meest populaire Zwitserse stripauteurs. Hij debuteerde samen met Frederik Peeters in de jaren 90 en net als Peeters veroverde hij een vaste plek in de Franse stripwereld. De laatste jaren verschijnen al zijn strips bij Futuropolis. In het Nederlands verscheen eerder alleen De Bosduivel (2003) bij Oog & Blik. De nieuw opgerichte uitgeverij Scratch Books geeft nu meteen een plek aan een volgend album van Tirabosco. En het is een zeer aangenaam weerzien. De zachte tinten en lieflijk aandoende personages zijn geheel en al eigen aan het werk van Tom Tirabosco. Kongo is bovendien helemaal in zwarte, grijze en witte tinten gemaakt. Het is verbluffend hoeveel nuances Tirabosco toch in zijn pagina’s kan leggen.

Het album kreeg al verschillende prijzen, waarvan de Prix Rodolphe Töpffer van de Stad Genève toch de meest gerenommeerde is. Kongo toont aan dat een vlot leesbaar stripverhaal best kan samengaan met diepgang en complexiteit. Bovendien is het een sterk startschot van de ambitieuze uitgeverij Scratch Books. Wij hopen dat dit een voorbode mag zijn van ander verrassend stripwerk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

4 × 5 =