Brune / Delbosco / Duhand :: 14-18 – Moufflot, winter 1914

Een beter beeldverhaal over de Eerste Wereldoorlog dan Tardi’s Loopgravenoorlog zal wellicht nooit gemaakt worden. Desalniettemin laten we ons de stroom WOI-boeken die week na week verschijnen in het kader van de herdenkingen welgevallen. In de – mogelijk ijdele – hoop dat in die stroom uitgaven iets zal zitten waar de tand des tijds geen vat op zal hebben.

Een moeilijke vereiste, gezien gebeurtenissen van een eeuw geleden zelden als sexy bekend staan en oorlogsverhalen bovendien al zeer sterk uit de hoek moeten komen om de niet-liefhebber te overtuigen. Enkele weken nadat bij Casterman De oorlog van de Lulu’s van start ging, komt de Doornikse uitgever aanzetten met 14-18 Missie Alaska, op scenario van Michael Delbosco en Daniel Duhand.

En of die twee een verhaal te vertellen hebben! Tijdens de Eerste Wereldoorlog vatte het Franse leger blijkbaar het plan op om honden uit Alaska in te zetten in de hoop daarmee de winterse koude beter mee te trotseren. Een idee dat zo gek nog niet is, maar waar je natuurlijk wel moet opkomen. Je staat ervan te kijken hoe vindingrijk de mensheid is in tijden van conflict.

Félix Brune, jong tekentalent dat met dit album voor het eerst voor het voetlicht van het brede publiek treedt, weet wel wat aan te vangen met het verhaal dat hem voor de voeten geworpen wordt. De jongeman tekent old school Franse keikoppen alsof het hem met de paplepel ingegeven is. De mogelijk ietwat karikaturale karakters die Delbosco en Duhand voor hem geschapen hebben, blijken bij Brune in goede handen. Door hen ook enigszins karikaturaal op papier te zetten, ontstaat een bijna ouderwetse vertrouwdheid, die maakt dat dit eerste album zich niet hoeft te verliezen in het introduceren van de personages, maar al de nodige vaart in het verhaal kan brengen.

De echte actie wordt de lezer voorlopig wel onthouden. In Moufflot, winter 1914 worden de krijtlijnen uitgezet, enkele verhaallijnen uitgerold en laten de auteurs een cliffhanger aanrukken. Een aardige zet, onderweg raak je nieuwsgierig genoeg naar wat er in 1915 te gebeuren staat. Als het maar geen zomer wordt, want dan zit het Franse leger daar met z’n winterhonden. Jep, echt een beklijvende WOI-vertelling is dit niet, maar als vlot weglezend album dat aan de slag gaat met een wistjedatje uit de wereldgeschiedenis kan 14-18 Missie Alaska er gerust mee door.

6
Félix Brune
http://www.bd.casterman.com
Casterman

recent

Einstürzende Neubauten :: Rampen (apm: alien pop music)

Vijftien probeersels. Vijftien live-improvisaties die in de studio opnieuw...

Masters Of The Air

Toen begin deze eeuw Band Of Brothers verscheen, sloeg...

Fontaines D.C. :: Starburster

Fontaines D.C. for the bigger and bolder: vierde album...

Manu Chao

16 april 2024Het Bau-Huis, Sint-Niklaas

Morrissey wilde op de Lokerse Feesten geen paardenworst, Manu...

Civil War

Nog voordat iemand de film gezien had, veroorzaakte Alex...

aanraders

Ilja Leonard Pfeijffer :: Alkibiades

Bekroond, gelauwerd, alom gelezen en geprezen: zonder overdrijven mogen...

Tommy Wieringa :: Nirwana

Joe Speedboot, Caesarion, Dit zijn de namen en De...

Ton Lemaire :: Bomen en bossen – Bondgenoten voor een leefbare aarde

Wat doe je als je de tachtig voorbij bent,...

Miek Zwamborn :: Onderling – Langs de kustlijn van Mull

Hoe maak je als auteur het landschap tot hoofdpersonage...

verwant

Brune / Delbosco / Duhand :: 14-18 Missie Alaska – Melun, lente 1915

Even resumeren: uit archiefdocumenten van het Franse leger is...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in