Kristof Spaey & Bart Vaessen :: Anders: 1. Lars

Een Vlaamse strip op Amerikaanse leest. Anders is een vlot weglezende strip die aansluit bij de comics uit de Verenigde Staten. Ook Amerikaanse tv-series lijken een inspiratiebron geweest te zijn voor de heren Kristof Spaey en Bart Vaessen.

Een striptekenaar in Vlaanderen moet van het doorzettende soort zijn om strips te blijven maken. De markt is beperkt en is al bijna verzadigd met klassieke reeksen die jaarlijks of meerdere keren per jaar een nieuw delen deel voortbrengen. Voor startende stripmakers is het dan ook lastig om een plek te veroveren en op langere termijn strips te kunnen blijven maken. Van alle Vlaamse stripmakers moet Kristof Spaey alleszins tot de meest doorzettende behoren. Na zijn debuut Hoop (2004) verschenen achtereenvolgens Façade (2006) en Misschien / Ooit (2009) beide bij het Leuvens Oogachtend. Het laatste deel van de trilogie, Nooit, verscheen uiteindelijk wel via de Vlaamse Onafhankelijke Stripgilde (VOS), die in 2011 een eigen stripfonds in het leven riepen. De uitgave van Nooit was toch een aanzienlijk risico voor Spaey en het betekende ook dat hij het geheel van promotie en perscontacten zelf voor zijn rekening moest (blijven) nemen. De uitgaven van de Stripgilde worden immers in een intense samenwerking met en door de auteurs zelf uitgegeven.

Nu start Spaey Anders, een nieuwe reeks met Bart Vaessen. Hoewel deze een nobele onbekende is in de stripwereld, mag Vaessen toch gerekend worden tot één een van de beste Vlaamse televisie-scenaristen. Hij werkte al mee aan Quiz Mme Quick en in een verder verleden aan W817, nog altijd één een van de minst conventionele Vlaamse jeugdreeksen. Momenteel heeft hij nog een aantal fictieprojecten in de pijplijn zitten, naast het werk aan Anders.

De combinatie Spaey en Vaessen werkt van bij de start erg goed. De duidelijke feeling van de tekenaar voor met Amerikaanse comics en televisie sluit mooi aan bij de voorliefdes van de scenarist. Het resultaat is een frisse strip met leuke en aantrekkelijke personages. Aan het einde van dit eerste deel serveren de auteurs bovendien een knap kantelmoment, waardoor onze interesse in het vervolg van de reeks alvast verzekerd is. De subtiele combinatie van een realistisch relatiedrama (algemeen als coming-of-age bestempeld) met fantastische elementen, geeft Lars net dat tikje meer.

Lars is een gewone, nerdy student die Ella wel ziet zitten. Zijn wanhopige pogingen om haar te benaderen blinken uit in herkenbaarheid. Toch blijkt er meer in Lars te zitten dan hij zelf kan vermoeden. In dit eerste deel kunnen we daar al een glimp van opvangen, maar het is meteen duidelijk dat de auteurs nog niet het achterste van hun tong laten zien. Anders is opgevat als een langlopend project. Hopelijk kunnen de auteurs een voldoende hoog tempo garanderen zodat de spanning van de lezer vastgehouden kan worden. Anders is alleszins een opmerkelijke nieuwe stap in de striploopbaan van Kristof Spaey. Laat het (internationale) succes nu maar eens komen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

drie × drie =