Funke :: Victor & Vishnu: 4. Op het nippertje

De prettig gestoorde wereld van het Lamelos-collectief mondt af en toe ook uit in stripalbums. De liefhebbers van de meer absurde wereld zijn bij Victor & Vishnu aan het juiste adres. Recent verscheen een vierde deel.

Lamelos ontstond uit vier studenten van de toenmalige Hogeschool voor de Kunsten Constantijn Huygens. Boris Peeters, Sam Peeters en Aleks Deurloo richtten het collectief samen met Bouwe Brouwer op in 1997. Al snel werd Brouwer daarbij vervangen door Jeroen Funke. Sindsdien publiceerde Lamelos talloze uitgaven in eigen beheer. Naast Victor & Vishnu van Funke werkt het collectief ook aan de reeks Kaasheld en Poephoofd (uitgegeven door Silvester), over twee wel erg bizarre superhelden. Hun strips kenmerken zich allemaal door een combinatie van een alternatieve tekenstijl en toegankelijke humor.

Met Jeroen Funke hebben we te maken met het Lamelos-lid met de meest vrolijke verhalen. Beer Victor en vogel Vishnu staan garant voor de meest uiteenlopende korte strips. In dit deel komen ze een schattig katje tegen dat helemaal niet zo schattig blijkt te zijn, gaan ze op zoek naar het Kröller-Müller Museum en loopt Victor tegen de grenzen van het polsstokspringen aan. Alle verhalen verschenen eerder in het kindermagazine Boekie Boekie en werden vaak vanuit uiteenlopende opdrachten gemaakt (o.a. voor exposities in Berlijn en Luzern).

Stripliefhebbers die het niet zo hebben voor absurde humor onthouden zich best in het geheel van het werk van Jeroen Funke. Funke drijft absurde ideeën graag tot het uiterste door. De strip over de polsstok gaat ook enkel verder op basis van het absurde idee dat de polsstok in alle mogelijke sporten gebruikt wordt. Poepie Love is dan weer veel abstracter van idee en ook wel minder onschuldig van aard. Net die afwisseling tussen de strips maakt Victor & Vishnu sterk. Funke wisselt de stijl steeds af en houdt daarmee het album interessant.

Ook grafisch moeten er van Jeroen Funke geen verrassingen meer worden verwacht. Binnen de stijl van Lamelos is ook Op het nippertje volstrekt herkenbaar. Het werk van Jeroen Funke sluit aan bij een internationale stroming van avant-gardetekenaars en is daarbinnen gegeerd. Toch blijft de kloof met de mainstream humorstrip vrij groot, waardoor een ruim succes wellicht nooit weggelegd zal zijn voor Victor & Vishnu. Toch verschijnt zijn werk al geruime tijd in het Nederlandse kindertijdschrift Boekie Boekie. De doelgroep van dat tijdschrift zijn de kinderen uit de hogere jaren van de lagere school. De dierenfiguren en de verregaande fantasie spreken hen ongetwijfeld sterk aan.

Binnen het fonds van uitgeverij Strip2000 bekleedt Victor & Vishnu zeker een wat aparte positie. De uitgeverij blinkt de laatste tijd steeds meer uit in het presenteren van weinig bekende stripparels die tot nu toe enkel via voorpublicatie bekendheid kregen. Op die manier zorgen ze voor een duurzamere aanwezigheid voor een groot deel Nederlandse kranten- en tijdschriftenstrips. Victor & Vishnu is voor liefhebbers van absurde humor zeker het ontdekken meer dan waard. Ook het vierde deel is opnieuw een topper in dat genre.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vier × vijf =