ENOLA VI.BE: ASKANYI

selecteert enola.be op vraag van Poppunt een aanstormend talent uit de grote vi.be-pool. Deze keer: ASKANYI.

Afrikaanse spirituele gezangen en een strijkkwartet? Niet bepaald een voor de hand liggende combinatie, maar ASKANYI, het voormalige Zikr Project, toont dat het wel vonken kan geven. Op zijn minst is deze koppeling van hedendaags werk voor strijkkwartet, beïnvloed door het soort minimalisme dat we horen bij pakweg Lou Harrison en John Zorn, en de ophitsende vocale stijlen uit zulke ver uit elkaar liggende gebieden als Senegal, Congo en Burundi immers hoogst interessant. Zikr project slaagt er vooral in een heel eigen geluid neer te zetten en ondanks het feit dat de muziek door verschillende componisten werd gearrangeerd plakt de muzikale lijm tussen de drie stukken onderling en binnen de stukken zelf erg goed. Al worden wel steeds andere nadrukken gelegd in de arrangementen om de klankwereld open en breed te houden. “Zikr in D Minor” laat de vier strijkers zich bijvoorbeeld polyfoon om elkaar heen wikkelen met veel vrijheid voor de stemmen, terwijl “Xarnu Bi” met een heerlijke pizzicato groove is gezegend die het grootste deel van de song vooruit stuwt. “Lumbu” biedt dan weer een erg sfeervolle en textuurrijke klankvorming wanneer gestreken akkoordreeksen doorspekt worden door ritmisch snarengepluk, en past zich structureel zelfs aan aan een klassieke vers-refrein-vers vorm. Vaak simpelweg bloedmooi, soms bijzonder meeslepend en continu intrigerend: ASKANYI heeft een erg veelbelovende klank die ook buiten de klassieke en crossoverwereld meer erkenning verdient.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

5 × een =