Wijn & Roep :: Douwe Dabbert: 1. De Verwende Prinses

Een magische stripklassieker krijgt een tweede leven. Het tekenwerk van Piet Wijn blijft indrukwekkend, maar het wat naïeve verhaal heeft toch te lijden onder de jaren.

Het Donald Duck Weekblad is een van de langstlopende stripbladen in ons taalgebied. Hoewel er in dat tijdschrift vooral Disney-verhalen opgenomen staan, vormde Douwe Dabbert daarop jarenlang een uitzondering. De avonturen van de sympathieke ronde dwerg met zijn onafscheidelijke knapzak verschenen tussen 1975 en 2001 op regelmatige basis en leverden 23 albums op. Uitgeverij Don Lawrence Collection geeft alle delen nu een opknapbeurt met een nieuwe inkleuring en presenteerde onlangs met De Verwende Prinseshet eerste deel. Het leverde ons alvast een ticket op voor een nostalgische trip.

Douwe Dabbert is een dwerg die ten tonele verschijnt wanneer de koning iemand zoekt die zijn verwende dochter wat meer manieren kan bijbrengen. Uit een lange rij komt Douwe Dabbert als de meest geschikte kandidaat naar voor. Hij neemt de prinses mee op een tocht die voor haar duidelijk zal maken hoe de echte wereld eruitziet. Zonder veel omwegen maakte scenarist Thom Roep de moraal van dit verhaal duidelijk. De humor in deze eerste Douwe Dabbert is charmant, maar toch is het een type van kinderstrips dat behoorlijk gedateerd is. Deze heruitgave richt zich dan ook in eerste instantie op een publiek van nostalgici die zin hebben in een terugkeer naar de eigen jeugd. Anderzijds is het wel zo dat het tekenwerk van Piet Wijn indrukwekkend blijft. Zijn personages zijn een lust voor het oog en hij slaagt er ook al in dit eerste deel meteen in om elk karakter duidelijk te typeren in zijn tekeningen. In Nederland wordt Wijn gezien als één van de grootste tekenaars en dit album maakt duidelijk waarom dat zo is.

In 1975, het jaar waarin Douwe Dabbert echt van start ging, was Piet Wijn overigens al een ervaren ambachtsman, na jaren bij de vermaarde Toonderstudio’s te hebben gewerkt, voor Disney en voor eigen creaties. Toch staan al die creaties nu in de schaduw van Douwe Dabbert, Wijns langstlopende reeks. In 2010 overleed Wijn, en daarmee kreeg zijn werk ook meteen dat extra etiket mee. De heruitgave kreeg een nieuwe, frisse inkleuring, die Wijns tekenwerk optimaal laat schitteren.

Het verhaal van De Verwende Prinses mag dan wel wat gedateerd zijn doorheen de jaren, toch houdt het album nog wat van de oorspronkelijke charme in stand. De fantasie van Thom Roep zorgt voor een aantal fijne vondsten, zoals een oorlog die gestart wordt vanwege het beledigen van de augurk. Roep beëindigde eerder dit jaar na bijna 40 jaar zijn functie als hoofdredacteur van Donald Duck. Hij schreef in al die jaren talloze verhalen voor het weekblad, maar ook voor hem blijft Douwe Dabbert zijn magnum opus als scenarist. Alleszins is De Verwende Prinses een kennismaking met een stukje Nederlands striperfgoed. Het tweede deel, Het Verborgen Dierenrijk, wordt algemeen beschouwd als de meest geliefde aflevering uit de reeks. Binnenkort zal de heruitgave van Douwe Dabbert met dit deel voortgezet worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vijftien − drie =