Deltron 3030 :: 10 december 2013, VK*

Een hiphopsupergroep, bestaat dat? Vast en zeker, als het afhangt van topproducer Dan The Automator (Gorillaz, Kasabian, Dr. Octagon), draaitafelgenie Kid Koala en rapper Del the Funky Homosapien. Als Deltron 3030 heeft dit drietal vooral in hiphopcultkringen een behoorlijke reputatie opgebouwd.

In 1999 bundelde dit trio voor het eerst de krachten, op het debuut van Handsome Boy Modeling School, het nevenproject van Dan The Automator. Een jaar later verscheen het eerste album van Deltron 3030, een conceptplaat die zich afspeelt in het jaar 3030; de wereld ligt in puin en de fictieve superheld Deltron Zero (Del the Funky Homosapien) gaat de strijd aan tegen het selecte clubje gezaghebbers. Ondanks de enorm positieve ontvangst van dat album, bleef een opvolger lange tijd uit. Al in 2006 verspreidden de groepsleden de geruchten dat er een nieuwe plaat op til stond, die uiteindelijk pas enkele weken geleden het levenslicht zag. Het lange wachten, de Writer’s Block van Del the Funky Homosapien, de vele gasten die er de vaart uithalen en de afwezigheid van het verrassingseffect, zorgden ervoor dat Event II veel minder warm werd onthaald dan het debuut.

Nadat Kid Koala het publiek mag opwarmen met een dj-set — die hij naar aloude traditie afsluit met zijn bewerking van Audrey Hepburn’s “Moon River” — is het vanavond aan Deltron 3030 voor zijn livedebuut in ons land. “It’s the year, thirty thirty … We find ourselves, reflecting, finding out, that in fact we came back”, klinkt het uit de boxen, waarna de groep de eerste vier nummers uit zijn debuut chronologisch speelt. Rapper Del the Funky Homosapien — hoofdtelefoon over het petje, een aangeboren cool om u tegen te zeggen — staat scherp en de nummers hebben na dertien jaar nog niet aan overtuigingskracht ingeboet. Het flukse “Things You Can Do” verdrinkt heel even in de geluidsmix doordat bas, drum en gitaar over de beats meespelen. De mix wordt meteen bijgesteld tijdens een broeierig “Positive Contact”, waarop Dan The Automator even voor dirigent gaat spelen.

“Stardate 3040/ 10 years had elapsed since there had even been a blip of information/ It’s the return of Deltron Zero and Automator”, de stem van acteur Joseph Gordon-Levitt leidt het tweede deel van de set in, waarin de groep overschakelt naar het nieuwe album Event II. Hier blijkt de meerwaarde van de begeleidingsband; de slepende drum van “The Return” wint per slag aan dreiging en de gitaren zorgen voor een vurig slot. Ook tijdens “Melding of the Minds” wordt er stevig gerockt, het refrein dat ingezongen is door Zack De La Rocha loopt mee op tape en Kid Koala springt zelfs even op zijn draaitafel. Zelfs de immer apathische Dan The Automator komt los en verlaat tijdens “Mastermind” en “Virus” zijn veilige plaats achter de laptop om vooraan naast Del the Funky Homosapien hier en daar een stukje mee te rappen.

Wie Deltron 3030 onlangs bij Letterman te gast zag, werd aangenaam verrast door een 16-koppig klassiek ensemble dat de groep begeleidde en dat hem ook volgde tijdens zijn Amerikaanse tour. Met dat 3030 Orchestra had dit puike optreden kunnen uitgroeien tot iets memorabels. Stel je voor dat de strijkers van “The Return” of de trompet van “Memory Loss” live zouden worden gespeeld. Maar ook zonder dit orkest staat Deltron 3030 in voor een bijzonder verzorgd, solide en verrassend optreden, getuige het uitgesponnen “Clint Eastwood” dat volgt tijdens de bissen.

Akkoord, hiphop anno 2013 is Big Business, kijk maar naar Kanye of Will.I.Am. De laatste echt vernieuwende jaren van het genre liggen inmiddels al een kleine vijftien jaar achter ons, toen het Anticon-label, Company Flown, Cannibal Ox en ook dit Deltron 3030 voor een creatieve piek zorgden. Dat Deltron 3030 vandaag nog steeds op zijn concept uit die periode teert, kunnen we de band niet kwalijk nemen, toch niet als hij dat met zoveel spelplezier en overgave als vanavond overbrengt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

14 − 11 =