Voor Gepetto & The Whales is het 1814

Door

Een finaleplaats in Humo’s Rock Rally gaat traditiegetrouw gepaard met maanden voorbereidingstijd. Geppetto & The Whales brengt ruim twee jaar na datum een eerste full-album uit. Heads Of Woe, verschijnt op vrijdag tien januari volgend jaar. Eerste single, “1814” werd gisteren al de radio op gesmeten.

Een donkermooi liefdeslied gebaseerd op een waargebeurd fascinerend verhaal, zo omschrijven de jongens van Geppetto & The Whales het nummer zelf. Aanleiding voor het verhaal achter “1814” was het dagboek dat gevonden werd door Sander Sterkens, de zanger van de band. De eigenaar van het boek bleek Willem Kenis te zijn, een arme boer uit Loenhout die onder Napoleon gedwongen werd te vechten aan het Russische front. Na jaren van ontbering waarin Willem zijn beste vriend ziet sterven aan de hand van de Kozakken, lacht het geluk hem weer toe. De man krijgt een voorname positie in het huishouden van een rijke Rus die hem zo van een gewisse dood redt. Willem sterkt aan en besluit in het midden van de nacht weg te sluipen, terug naar Vlaanderen. Wonder boven wonder lukt het Willem om terug in Loenhout te geraken. Wanneer hij dan eindelijk zijn grote liefde weer in de armen kan sluiten, kan het geluk van Willen dan ook niet op.

Voor Sander Sterkens is dat de kern van “1814”, een oprecht moment van intens geluk. De zanger geeft aan dat hij bewust op zoek ging naar een manier om dit verhaal zo abstract mogelijk te vertellen, zodat iedereen vandaag zich in het verhaal van Willem kan herkennen. Of het grote publiek zich vindt in het relaas van Willem, zal de tijd uitwijzen. Feit is wel dat Geppetto & The Whales indruk wil maken met Heads Of Woe. Om er zeker van te zijn dat het eindresultaat helemaal snor zat, werd een beroep gedaan op producer Thom Monahan, de man die ook Beachwood Sparks en Devendra Banhart wist te lanceren. Een goede start hebben ze alvast; het nummer werd gisteren voorgesteld in ‘Select’ op Studio Brussel en is bovendien al beschikbaar via iTunes.

Doet de zweem van romantiek achter “1814” je al watertanden, ga dan zeker kijken naar een van de try-out concerten van de band in Hallaar, Kortrijk of Brussel. Bovendien kan je Geppetto & The Whales op vrijdag 13 december op het Glimps showcasefestival in Gent ook aan het werk zien. Voor meer info check: http://www.gepettoandthewhales.com/.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

19 − 11 =