Chaykin, Tischman & Williams III :: De Zoon van Superman

Wat als Superman na zijn dood door zijn zoon opgevolgd wordt? Vanuit dat idee vertrekt De Zoon van Superman. Deze weinig bekende one shot over Superman overtuigt alleszins in vertaling.

Jon Kent is in een alternatieve realiteit (in de VS verschijnen dergelijke verhalen onder de noemer ‘Elseworlds’) de zoon van de overleden Clark Kent, beter gekend als Superman, en Lois Lane. Vele jaren na het verdwijnen van zijn vader komen bij Jon plotseling ook superkrachten tevoorschijn. Al snel verspreidt het nieuws zich onder de officiële Justice League of America. Tegelijk proberen ook de Supermen, een alternatieve groepering die zich de opvolgers van Supermans gedachtegoed wanen, Jon voor zich te winnen. Tegelijk gaat Jon op zoek naar zijn vader. Een verdwijning hoeft immers niet noodzakelijk gelijk te staan aan een overlijden.

In de VS verschijnen geregeld verhalen over de bekende helden die losstaan van het universum zoals dat in de maandelijkse comics beschreven wordt. In die losse verhalen krijgen auteurs net de kans om met de gevestigde waarden te doen waar de uitgeverij hen anders nooit de toestemming voor zou geven. Daarnaast kunnen ze ook een afgerond verhaal vertellen dat perfect op zich te lezen valt. Howard Chaykin en David Tischman gingen die uitdaging aan in 1999. Hun nieuwe versie van de Superman-mythe focust op het nageslacht van Superman en stelt zich de vraag hoe het moet voelen de zoon van Superman te zijn en de enorme druk die dat met zich mee brengt. Chaykin is een van de grote namen in de Amerikaanse comics. Sinds de jaren 70 al werkt hij mee aan comics, zowel als tekenaar als als scenarist. Daarbij wisselt hij mainstream superheldenwerk af met meer persoonlijk en nogal eens controversieel werk. Zijn reeksen American Flagg!! en Black Kiss gaan in op gevoelige thema’s en schuwen extreem geweld en gratuite seks niet. Sinds het einde van de jaren 90 werkt Chaykin regelmatig samen met David Tischman. De Zoon van Superman was een van de eerste samenwerkingen van het duo. Tischman schrijft sindsdien ook solo stripverhalen, maar vooralsnog zonder veel succes. De verhalen die hij samen met Chaykin schreef, waarvan de reeks American Century het meest opzienbarende was, blijven alleszins zijn bekendste werk.

Het duo wordt vergezeld door tekenaar J.H. Williams III. In 1999 kwam Williams nog maar net aan de deur kloppen, terwijl zijn werk nu alom gelauwerd wordt en elk nieuw project van zijn hand duizelingwekkende verkoopcijfers haalt. Hij staat in voor recente herstart van Batwoman en zal binnenkort ook het tekenwerk leveren voor de prequel die Neil Gaiman momenteel voorbereidt op zijn Sandman-reeks. In een combinatie van elegant realisme en duizelingwekkende details staat Williams’ recente werk voor de top van de Amerikaanse stripkunst. In De Zoon van Superman was zijn werk nog minder zelfzeker, maar toch kon ook al in deze strip zijn talent opgemerkt worden.

De Zoon van Superman is zeker geen onmisbaar verhaal over Superman. Daarvoor zijn er te veel echt klassieke verhalen verschenen. Indien we Chaykin en Tischman iets moeten aanwrijven, dan is het wel het feit dat ze toch zo veel elementen in een vrij kort verhaal van 96 pagina’s willen stoppen. Op die manier lijkt De Zoon van Superman wat van hot naar her te stuiteren zonder een echt duidelijke richting. Anderzijds zijn hun ideeën dan weer intrigerend genoeg om zeker te blijven boeien tot aan het einde. Het is een perfect opstapje naar de echt klassieke comics die uitgeverij RW voor de komende maanden op de planning heeft staan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

19 − elf =