Gremmen :: Trix 1

Het lange wachten wordt beloond. In het geval van Trix gaat het over wel erg lang wachten. En toch is deze jaren ’90-strip van Mars Gremmen ondertussen nog geen stoffig erfgoed geworden.

Je hebt zo van die strips die doorheen de jaren een mythische status krijgen. Niemand weet dan nog of het werkelijk om een straffe strip gaat, dan wel om een bende nostalgische dertigers die kunstmatig de sfeer er wat in houden. In het geval van Trix vreesde ik eerst voor het tweede.

In de jaren negentig verschenen de strips rond het gelijknamige meisje en haar sidekick Valentijn in het stripblad SjoSji. Ook in Vlaanderen kreeg de strip zo een beperkte bekendheid, maar vooral in Nederland werden pers en publiek er wild. Voor- en tegenstanders van deze ontspoorde jeugdstrip lieten zich horen. Ook al verdween Trix van het toneel en hield Gremmen zich met andere projecten bezig, toch bleef er een groepje harde fans bestaan. Nu heeft Strip 2000 het besluit genomen om alle strips in twee delen uit te brengen. Het eerste deel is nu een feit en maakt meteen duidelijk dat Trix niets van zijn intensiteit verloren heeft.

De wereld van Trix en Valentijn sluit aan bij de hyperkinetische humor van Tex Avery. Het tempo in deze strips ligt erg hoog. De humor is een over the top mix van absurdisme en wreedheden die wonderwel werkt. Wie zoekt naar hoofdpersonages met wie het fijn identificeren is, kan maar best andere strips zoeken. Trix is een unieke ervaring. Ondanks de chaos die in elke strip om de hoek loert, houdt Mars Gremmen de teugels strak in de hand en slaagt hij erin om met elke strip een mooi afgerond verhaal te brengen. Hoe de laatste Trix-strip in dit album een tweede deel nog mogelijk laat zijn, is nu nog wel even een vraag. Anderzijds vertrouw ik op Mars Gremmen om hierop een gepast antwoord te vinden tegen dit najaar, wanneer het tweede deel van Trix verschijnt.

Grafisch sloot Gremmen in Trix ook aan bij Tex Avery, met eenzelfde voorliefde voor elastische personages en scènes vol dynamiek. De lieflijke tekeningen contrasteren sterk met het gewelddadige karakter van Trix. Zowel qua tekeningen als qua verhaal is Trix een strip van uitersten. Je weet als lezer nooit welke wending de strip zal maken. Wellicht net daarom verdeelde Trix ook het lezerspubliek in uitersten. Wellicht zijn we bij enola.be ook wel in voor wat bloederige humor, want Trix is voor ons alleszins één van de fijne verrassingen van 2013. Opnieuw slaat Strip 2000 een homerun door deze unieke humorstrip een tweede leven te bezorgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

zes − 5 =