Eowyn Ivey :: Kind van sneeuw

Romans die op de achterflap aangeprezen worden door Flair, Linda of Vriendin doen vermoeden dat hier sprake is van een of ander chicklitromannetje of anders wel van een boek geschreven voor vrouwen die al enige tijd met de menopauze flirten en alvast in hun fantasie nog even hun huisje met bijhorende kinderen en penstorsende echtgenoot zouden willen inruilen voor een viriel en breedgeschouderd manspersoon.

Met Kind van sneeuw logenstraft Eowyn Ivey echter netjes dergelijke aannames: het verhaal mag dan wel naar de nodige stroop en dramatisch aanzwellende violen hinten, in haar handen blijft het netjes aan de zijlijn van sentimentaliteit staan en weet het de ontroering oprecht genoeg te houden. Nochtans leent de korte inhoud zich uitstekend voor een schabouwelijke weekendfilm die schaamteloos op de traanklieren mikt en de droefenis en tragedie breed uitsmeert. Hoe kan het ook anders wanneer een kinderloos koppel van middelbare leeftijd, dat geconfronteerd wordt met ontberingen die hun dromen aan diggelen dreigen te slaan terwijl ze verder van elkaar vervreemden, opeens in aanraking komt met een mirakel in de vorm van een sneeuwmeisje.

Het is geen premisse die meteen tot verder lezen aanspoort, maar Ivey neemt haar tijd om het verhaal te vertellen en weet wat in een enkele zin nog ongerijmd en ongeloofwaardig is, uit te bouwen tot een logisch en coherent verhaal waar toeval geen grotere rol speelt dan in het dagelijkse leven en de meeste zaken wel degelijk vertrouwd kunnen worden. Hoe magisch-realistisch de inslag van het boek ook mag zijn, toch is het veeleer een zacht naturalisme dat het verhaal voortstuwt en met een milde, maar realistische hand de ontberingen en het lijden in kaart brengt van hoofdpersonages Jack en Mabel, die uit een soort valse trots krampachtig trachten hun bestaan in het onherbergzame Alaska te bewaren, terwijl honger en verdriet steeds meer de fundamenten van hun leven wegvreten.

Met een hoofd vol dromen waren ze naar Alaska getrokken om daar van het veld en de natuur te leven, maar de barre winters en het harde leven kraken hen meer dan ze zelf bereid zijn toe te geven en ondergraven het geluk dat ze samen dachten op te bouwen. Over hun doodgeboren kind, dat Jack begraven heeft, praten ze niet eens terwijl net dat zwijgen een nog grotere wig tussen hen drijft. Ondanks de vriendschap die ze sluiten met de Bensons, blijven ze worstelen met een eenzaamheid die pas doorbroken wordt wanneer het kind van sneeuw dat ze op een dag maakten de volgende dag tot leven blijkt gekomen te zijn. Dat laatste is althans wat Mabel gelooft, gevoed door een Russisch sprookje dat net dat verhaalt.

De waarheid is echter rauwer en minder prozaïsch zoals Jack te weten komt van het kind, maar zijn gezworen geheimhouding houdt het mysterie in stand. Bovendien houdt het meisje Faina niet van warmte en leeft ze meer op wanneer ze in de wilde natuur rondzwerft, dan in de blokhut van Jack en Mabel, waar ze nochtans steeds vaker opduikt tot ze niet alleen in de ogen van hen een (surrogaat)dochter is, maar ook in die van haarzelf. Faina groeit op tot een jonge vrouw, maar blijft een kind van twee werelden: verbonden met haar nieuwe ouders, maar net zo goed een kind van sneeuw. De vraag blijft of zij, net als in het sprookje, op een dag voorgoed zal verdwijnen en wat dit zal betekenen voor zij die achterblijven.

Het Russische sprookje waarvan sprake in Kind van sneeuw vormde, zo geeft Ivey grif toe, het uitgangspunt voor het verhaal, al weet ze het volledig naar haar hand te zetten. Het sprookjesachtige uitgangspunt krijgt bij Ivey een meer tussen realisme en naturalisme in zwevende toon, die, hoewel het de rode lijn van het origineel volgt, toch een heel eigen en (niet onbelangrijk) geloofwaardige invulling krijgt. Trefzeker zet ze de verschillende personages en hun angsten en pijn, maar ook hun hoop, liefde en vertrouwen neer, waardoor de vreemde premisse het verhaalelement wordt dat hen verbindt en hun levens mee stuurt en Kind van sneeuw de moeite van het lezen waard maakt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

20 − acht =