Alloing & Rodolphe :: Het Jacobs Teken

Een biografie in stripvorm van Edgar Pierre Jacobs bestond nog niet. Louis Alloing en Rodolphe kwijten zich met verve van hun taak. Het kleurrijke en bewogen leven van de auteur van Blake & Mortimer spreekt tot de verbeelding.

In tegenstelling tot zijn collega en tijdgenoot Hergé, werden aan het leven van Edgar P. Jacobs nog niet bijzonder veel publicaties gewijd. Toch is Jacobs zonder twijfel nog altijd een van de grootste meesters van het Belgische stripverhaal. Met zijn kleurrijke leven vormt hij bovendien een thema bij uitstek voor een goed verhaal. Nadat enkele jaren geleden Hergé aan bod kwam in De avonturen van Hergé, is het nu aan Jacobs om in Het Jacobs Teken het hoofdpersonage te zijn van een biografisch relaas. Scenarist Rodolphe koos ervoor om het hele leven van Jacobs te vertellen, in plaats van de focus te leggen op één of enkele momenten uit diens leven. Op die manier is het onvermijdelijk dat bepaalde passages wel erg vluchtig zijn en er nergens dieper ingegaan wordt op interessante ontwikkelingen in de loopbaan van de auteur van Blake & Mortimer.

De Franse scenarist Rodolphe is al van jongs af gepassioneerd door de strips van Edgar Jacobs. Zijn verhaal is dan ook een eresaluut aan de man Jacobs. Met al zijn talenten en de passie voor het vertellen van verhalen, kwam hij steeds weer terecht in nieuwe klussen en bijverdiensten. Als acteur had hij kortstondig een bloeiende carrière, waarna Hergé lonkte. De passages van dit album waarin Hergé figureert, behoren tot de sterkste momenten van Het Jacobs Teken. Kenners van het oeuvre van Edgar Jacobs zullen hierin wellicht weinig nieuwe informatie vinden, maar voor de amateurs is het heerlijk grasduinen. Rodolphe biedt de moderne striplezer een inkijk in het leven van de man die aan de wieg stond van de huidige geldmachine Blake & Mortimer.

Louis Alloing is, in tegenstelling tot zijn scenarist, heel wat minder bekend in ons taalgebied. Met wat speurwerk op het internet ontdekten we dat de man in Frankrijk vooral bekendheid geniet door de klassieke jeugdstrip Marion Duval. Tussen 1999 en 2003 maakte hij met Rodolphe overigens ook al de jeugdreeks Les Moineaux. Met een verdienstelijke, maar weinig opvallende variant op de klare lijn, is het echter nu pas dat hij met Het Jacobs Teken in de volle aandacht komt te staan. Wij zijn niet meteen enthousiast over deze tekenaar. Voor een high profile-album als dit hadden we alleszins een stevigere kandidaat verwacht. Beter dan verdienstelijk kunnen we hem echt niet noemen.

Wellicht heeft uitgeverij Daedalus met Het Jacobs Teken een succesnummer in huis gehaald. Het album leest alleszins vlot weg en biedt de jongere lezers een kans om de figuur Jacobs en diens belang voor het stripverhaal te ontdekken. Bij ons werkte het alleszins. Wij grepen na het lezen van dit album meteen naar de eerste Blake & Mortimers om opnieuw te genieten van de tijdloze kunst van Edgar Pierre Jacobs.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

5 × vijf =