Björn Soenens :: Amerika, een biografie van dromen en bedrog

Ook de boekenmarkt is beter geworden van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. In de aanloop naar zes november verschenen verschillende types boeken over dat voor de Europeaan soms zo onbegrijpelijke Amerika. Björn Soenens droeg bij met een caleidoscopisch boek op maat van het grote lezerspubliek. Amerika, een biografie van dromen en bedrog mag dan wel wat nuance ontberen, het koestert ook niet de ambitie meer te zijn dan een prikkelende initiatie-omnibus.

De kranten kleurden in de maand oktober consequent blauw-rood op de buitenlandpagina’s. Naar aanleiding van de strijd om het Witte Huis tussen Romney en Obama werden vele overzichtsartikelen of opiniestukken gedrukt, om de lezer inzicht te geven in het Amerikaanse politieke landschap en de grote samenlevingsproblemen. Een van de grote vragen was hoe het land zo politiek verdeeld is kunnen worden. Iedereen is het er over eens dat de intense polarisering tussen liberalen en conservatieven geen betere samenleving kan genereren. Wederzijds wantrouwen tot zelfs haat zijn het verlammende resultaat van populistische strategieën, waaraan zelfs de media zoals Fox News participeren. Amerika lijkt na het vele bedrog dat haar teisterde aan de rand van een afgrond te staan. Velen die het land een warm hart toedragen, zien dit met lede ogen aan. Zo iemand is Björn Soenens.

Soenens, die Amerikaspecialist is bij de VRT en het land al vele malen bereisde, wil in zijn boek Amerika, een biografie van dromen en bedrog de nieuwsgierige, maar nog weinig geïnformeerde lezer aanspreken. Het boek zou naast dit bescheiden opzet ook een stuk naslagwerk blijven. Van zijn door de jaren opgebouwde kennis wil de schrijver iets blijvend achterlaten in het vlugge medialandschap waarin hij actief is. Wat resulteert is echter wel geschreven uit de journalistieke hoek: het hapklare overstijgend, maar toch met een Wikipedia-achtige beknoptheid. Dat is goed zichtbaar aan de bladspiegel die een aaneensluiting van korte hoofdstukjes toont. Hier geen constructie, groot betoog of gestaag opgebouwde analyse, maar een eerder vrijblijvende opeenvolging van wetenswaardigheden over de VS. Dat Soenens kwistig strooit met culturele verwijzingen en citaten draagt nog bij tot dit losse gevoel in het boek, hoewel ze tegelijk zorgen voor het specifieke karakter ervan.

Vraag is welke plaats Amerika, een biografie van dromen en bedrog inneemt tussen andere Amerika-boeken. Verschillende VS-correspondenten uit Europa schreven meer indringende werken over het verval van het land, zoekend naar de kiem van het probleem. Zo zijn Amerika’s destructieve droom van Evita Neefs (De Standaard), De grote Amerika-show van Tom-Jan Meeus (NRC Handelsblad) en Amerika in verval van Edward Luce (Financial Times) het vermelden waard. Met een brede historische adem en literair ingebed is Reizen zonder John van Geert Mak. Hij trok in 2010 door Amerika in de voetsporen van John Steinbeck. Wie hem kent van In Europa weet dat ook Maks Amerika-boek boordevol informatie zal zitten én dat hij de lezer als rasverteller op sleeptouw kan nemen. In tegenstelling hiermee is Björn Soenens Amerika, een biografie van dromen en bedrog inderdaad meer een bladerboek, overigens ook zonder literaire pretenties.

Passie ligt aan de basis van Björn Soenens’ boek over Amerika. We vinden er grote naast kleinere verhalen en dus een tegengewicht voor de zoveelste uitleg over de politieke patstelling van het land. Amerika, een biografie van dromen en bedrog kan met zijn snedige hoofdstukken en vlot verteerbare stijl een groot publiek bereiken en van relevante cultuurreferenties voorzien. Of het een belangwekkend naslagwerk voor de 21e eeuw wordt, is nog een andere vraag.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vier × 5 =