Verkoelen :: World of DIK: 1. Something under the bed is dying

Enola.be houdt van eigenzinnige stripmakers. Zo is World of DIK niet geslaagd over de hele lijn, maar kan je hier kennismaken met een gepassioneerd en getalenteerd tekenaar.

De wereld van DIK is er één van sluipende onrust en horror die overal op de loer ligt. DIK is het hoofdpersonage uit alle korte strips waaruit dit album opgebouwd is. Meestal gaat het om één strip per pagina. Veel informatie over DIK krijgen we niet en in de steevast tekstloze avonturen die hij beleeft, gaat het allemaal meer om de sfeer dan om een echte plot. DIK komt echt in alles wat hij doet de meest verschrikkelijke dingen tegen, en daarin is Maikel Verkoelen bijzonder inventief. Hoewel het in deze strip om losse verhaaltjes gaat, slaagt de auteur er toch in om een rode draad in zijn album te stoppen. De sfeer bouwt gestaag op en de griezelelementen nemen toe.

Maikel Verkoelen is afkomstig uit Nijmegen en is al vele jaren actief als grafisch ontwerper en maker van stripverhalen in opdracht. Met Something under the bed is dying maakt hij onder zijn eigen naam zijn debuut als stripauteur. Door zijn jarenlange ervaring heeft hij een tekenstijl kunnen ontwikkelen die indruk maakt. De dynamiek is groot en zijn pagina’s zijn heel flitsend opgebouwd. Hij heeft veel aandacht voor de suspens in zijn verhalen, hij bouwt de horror steeds gestaag op, als in een film.

Met World of DIK zal Maikel Verkoelen op commercieel vlak geen potten breken. Het tekenwerk is straf en ook qua sfeerschepping heeft hij zijn verdiensten. Anderzijds biedt deze strip toch net te weinig body om 80 pagina’s te blijven boeien. Zo is het jammer dat DIK een kartonnen figuurtje zonder een duidelijke meerwaarde blijft. Anderzijds past Dik wel in de traditie van ‘lege’ figuren, zoals in Mister O (van Lewis Trondheim) of recent nog Otto (van Frodo De Decker), waarbij de personages als een soort lege huls slapstickachtige avonturen beleven. Toch bleven wij bij DIK wat op onze honger zitten, net omdat de tekeningen een veel ambitieuzer verhaal aankunnen.

Sinds enkele jaren bouwt de kleine Nederlandse uitgeverij Syndikaat een wat curieus fonds op. Ze geven volop kansen aan jong talent en nemen de wisselende kwaliteit er daarom wellicht ook bij. Het lijkt erop alsof hun publicaties voorlopig onder de radar van het strippubliek blijven. Wij van enola.be willen alleszins een lans breken voor de moed die Syndikaat betoont in het publiceren van jonge tekenaars. Het al vermelde eerste deel van Otto was van een hoog niveau en voor 2013 wordt werk aangekondigd van de talentvolle Pieter Rosseel. World of DIK bruist ook van het aanwezige talent, alleen leidt dit in Something under the bed is dying nog te zeer tot een onevenwichtig resultaat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

12 + twaalf =