Daoudi & Ilias :: Ring

Met een nieuwe collectie wil Daedalus de autostrip nieuw leven in blazen. Met Ring debuteert de collectie Plankgas alvast sterk. Move over, Michel Vaillant.

De autosport en het stripverhaal blijven een mythische combinatie vormen. In alle periodes zijn er wel succesvolle strips over autosport geweest, waarvan Michel Vaillant zonder twijfel de meest iconische is. In Frankrijk lanceerde Glenat de collectie Plein Gaz, een evolutie die ook uitgeverij Daedalus niet ontgaan is. Zij hebben maar meteen besloten deze nieuwe collectie te vertalen onder de naam Plankgas. Er verschenen al twee albums in de collectie en in november volgen er opnieuw twee. Ring is het eerste deel en het betreft een afgerond verhaal. Tegelijk is Ring wat ons betreft een sterke strip tout court, en doet het er niet zo erg toe of je nu een liefhebber van autosport bent of niet.

Guido Knopp is een ervaren autopiloot die aan het einde van de jaren ’60 voor de kleine Stanfordstal rijdt. Hij vormt een duo met het jonge talent François Foitek. Wanneer een ambitieuze nieuwe sponsor opduikt die François het hoofd op hol brengt, blijft Guido plots met lege handen achter. Zijn technische vernieuwingen en zijn wil om de autosport verder te blijven ontwikkelen, lopen op niets uit. In Ring lezen we het verhaal van Guido Knopp en zijn gefnuikte ambities. De ondergang van deze man is een tragedie in de puurste vorm. Het is een van de grootste kwaliteiten van deze strip dat het verhaal zich met even veel dramatiek in een andere wereld had kunnen afspelen.

Voor Ring zocht Youssef Daoudi hulp van een extra scenarist. Hij vond die hulp bij journalist Ilias, voor wie dit een eerst ervaring met een stripverhaal was. Wij zagen niet meteen in waarom hij deze assistentie nodig had. Met reeksen als Zwarte Trilogie (op scenario van Philippe Bonifay) en (het onvertaalde) Mayday (met een eigen verhaal) bouwde Daoudi al heel wat ervaring op. Ook op tekenvlak overtuigt zijn werk. De pagina’s in Ring ademen de juiste donkere sfeer uit. De opbouw is sober en geeft voldoende ruimte aan de ontwikkeling van de karakters.

De collectie Plankgas gaat van start in de aanloop naar de herstart van de reeks Michel Vaillant, met nieuwe auteurs. Daarvoor worden alle grote middelen bovengehaald. Het promo-offensief zal dan ook ongezien zijn, zeker in Frankrijk. Een album als Ring toont daarnaast aan dat er met de wereld van de autosport ook intrigerende en diepgaande verhalen te vertellen zijn die verder gaan dan het winnen van een wedstrijd. Ring is alleszins een sterke opener van de nieuwe collectie, een opener die het beste laat verhopen voor de volgende delen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

2 × 3 =