Concerttips september

Elke maand selecteert enola een handvol concerten die u niet mag missen. We schotelen u niet andermaal de geijkte namen voor, maar gaan op zoek naar talent zodat u binnen een paar jaar kan zeggen: “Ik was er toen al bij”. Enola: uw gids voor al wat nog niet hot, maar wel al serieus aan het opwarmen is.

Jenny Hval – 13 september – Vooruit, Gent

Hoewel ze in feite slechts het voorprogramma zal verzorgen van Angel Olsen (eerlijk gezegd, ons totaal onbekend, maar het klinkt best interessant), is dit ook een buitenkansje om deze Noorse experimentele stemkunstenares aan het werk te zien, aangezien ze tot nu toe nog maar een keer in België speelde. Haar recentste plaat Viscera werd bijzonder onterecht haast totaal genegeerd door de internationale muziekpers. Het is nochtans een erg sterke plaat, opgebouwd rond boeiende improvisaties ergens tussen folk, postrock en avant-garde in, en vooral met veel ruimte voor Hvals indrukwekkende stemcapriolen.

http://jennyhval.com/

Bruce Bherman – 14 september – Botanique (Rotonde), Brussel

Ten onrechte is Bruce Bherman — een Gentse Oostendenaar met Britse roots — een van de best bewaarde muzikale geheimen van ons land. Deze traditionalist stopt zijn songs in een modern, eigentijds jasje, en koppelt sinds zijn debuutplaat uit 1999 tijdloze songs aan nuance, vakmanschap en geloofwaardigheid. Ook op zijn laatste plaat — Untagged Friends uit 2010 — vermengt de Gentenaar traditionele singer-songwriter met pop, rock, blues, jazz, folk, en Americana. Dat is niet verwonderlijk, want aan de plaat werkten o.a. Cortney Tidwell, en Kurt Wagner en Tony Crow van Lambchop mee. Van de twee optredens die Bruce Bherman eind vorig jaar gaf in de Club van de AB verschijnt nu een dvd. Die wordt op vrijdag 14 september voorgesteld in de Rotonde van de Botanique. Roadhouse Libra (met onder meer Tim Coenen, ook bekend van Admiral Freebee) speelt in het voorprogramma, daarna is het de beurt aan Bruce Bherman & band én een special guest. Wie dat is, werd nog niet bekendgemaakt, alleen dat het een naam is die menig muziekliefhebber zal doen ‘kwijlen’…

http://www.brucebherman.com/

Leffingeleuren – 14, 15 en 16 september – Leffinge

De zomer is bijna gedaan, maar niet voor ze in Leffinge de deuren hebben gesloten. Opnieuw heeft Leffingeleuren immers een programma voor fijnproevers dat gaat van bekende Belgen als The Van Jets (die het nieuwe Halo komen voorstellen) en Triggerfinger (dat nu eenmaal het Godgegeven recht heeft overal te mogen spelen als het daar goesting in heeft) tot Grote Namen als Joss Stone en Beirut, waarvan u — geef het maar toe — nooit had gedacht ze ooit aan de Belgische kust te kunnen zien.
http://www.leffingeleurenfestival.be/

Toe – 19 september – Magasin 4, Brussel

Vaak komen ze niet naar Europa, deze Japanse postrockers, dus het is sowieso een bijna once-in-a-lifetime experience om ze eens aan het werk te zien. Voeg daar dan nog eens aan toe dat ze een uitstekende livereputatie hebben en muziek maken die zowel uitdagend als catchy is, en u zou uw ticket al op zak moeten hebben als u ook maar een beetje houdt van bands als Don Caballero, Do Make Say Think of zelfs Foals.

http://toe.st/

Woven Hand – 20/21/22 september – 30CC, Leuven/ CC, Hasselt/De Spil, Roeselare

U bent als gedoopte katholiek al jaren niet meer naar de mis geweest, en vindt dat het hoog tijd wordt dat u daar eindelijk toch eens verantwoording gaat voor afleggen? Dan krijgt u daar binnenkort de uitgelezen kans toe, tijdens de Belgische doortocht van Woven Hand, de formatie rond reverend David Eugene Edwards! Op Cactus 2012 wisten ze ons alvast een religieuze ervaring te bezorgen, en we twijfelen er geen seconde aan dat ze die straffe stoot nog eens zullen herhalen…

http://www.wovenhand.com

Oddisee – 25 september – Charlatan, Gent

Ongetwijfeld heeft u ook al dat ene nummer op de radio horen passeren waarin gerapt wordt over Bon Iver’s “Re: Stacks”. De eerste keer vindt u er niets aan, maar na verloop van tijd gaat u het volume steeds luider zetten. De Amerikaanse rapper Oddisee komt in de Charlatan bewijzen dat hij meer te bieden heeft dan dat ene nummer. Hiervoor brengt hij een heuse liveband mee, samen komen ze Oddissee’s debuutplaat People Hear What They See voorstellen. Fans van Common en Talib Kweli houden deze jonge snaak maar beter in de gaten.

http://www.oddiseemusic.com/

Cold Specks – 30 september – Botanique (Rotonde), Brussel

Deze piepjonge, stevig gehypete Canadese zangvogel maakt van de rotonde een donkere gospel church. De traditionals die recht uit the deep south komen en de hartverscheurende, intieme klaagzangen halen alles uit haar imposante stembanden wat er uit te halen valt. Geen teksten om vrolijk van te worden, maar een soulstem die dat ruimschoots compenseert.

http://www.coldspecks.com

Fun. – 30 september – AB, Brussel

Hoezo onbekend? Een bandje dat met één single allerhande verkoopsrecords verpulverde in Amerika, en ook bij ons hitlijsten bestormt alsof het niets is, hoort dat wel thuis in deze reeks concerttips? Jazeker: Fun. is heel wat meer dan dat “We Are Young”. Met Some Nights heeft de band immers een pletwals van een plaat op zak die van voren naar achteren gevuld is met spetterende, bombastische popsongs die in de AB tienerhartjes sneller zullen doen kloppen, maar die zo ingenieus in elkaar getimmerd werden dat ook wij erg benieuwd zijn hoe Fun. dit naar het podium zal vertalen. Eén ding is zeker: rustzoekers of liefhebbers van intimistische folk blijven op 30 september maar beter vér uit de buurt van Brussel.

http://www.ournameisfun.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

4 + 18 =