De Heij:: De schuilplaats

Waarom is Fred De Heij nog altijd Nederlands best bewaarde geheim? Met De schuilplaats voegt hij weer een intrigerend kleinood aan zijn oeuvre toe. Wij spelen met veel plezier de rol van verklikker van dit geheim.

Aan het begin van dit album maken we in enkele korte hoofdstukken kennis met de hoofdpersonages. Twee dierenliefhebbers drijven hun liefhebberij wel erg ver en Matt is als zachtaardige collega van Karen meer dan een geschikte partij. Toch lijkt Matt heel wat te verbergen te hebben. Gaandeweg wordt duidelijk dat zijn ware aard wel erg donker is. Door een combinatie van expliciete grafiek en sarcastische humor krijgt De schuilplaats toch een typische De Heij-aanpak.

Fred De Heij is al vele jaren actief als striptekenaar, illustrator en schilder. Zijn omvangrijke oeuvre blijft gestaag aangroeien. Het liet hij voor het eerst van zich spreken in de jaren negentig met het eenmanstijdschrift Filo. Toen al maakte hij indruk met zijn gedetailleerde tekenwerk, waarin hij zich een goede leerling van Jean Giraud toonde. Door zijn voorliefde voor macabere en gewelddadige thema’s bleef Filo resoluut in de alternatieve small press scene steken. Met de opkomst van uitgeverij Xtra kreeg De Heij echter meer kansen. Hij publiceerde er al diverse graphic novels en maakt ook opnieuw een eenmanstijdschrift voor deze uitgever, onder de noemer Pulpman. Pulp is ook een term die De Heijs oeuvre goed samenvat. Tegelijk duidt het ook een van de redenen aan waarom zijn werk beperkt blijft tot een klein publiek. Naast zijn werk voor Xtra heeft De Heij al drie verhalen gemaakt van de avonturenstrip Haas (op scenario van Rob Van Bavel) voor het hernieuwde stripblad Eppo. Ook in dergelijke klassieke strips komt zijn prachtige tekenwerk goed tot zijn recht.

Met De schuilplaats hebben we echter een vintage De Heij beet. Gewelddadige personages en onderkoelde humor maken van dit eigenzinnige album een opmerkelijke strip die toch steeds toegankelijk blijft. De combinatie van dat donkere met humor genre Tarantino, maken van De schuilplaats ook meteen een behoorlijk absurd verhaal. Net die humor is een aspect van het werk van Fred De Heij dat vaak over het hoofd gezien wordt. Het gaat echt wel om meer dan het etaleren van blote borsten en het stromen van bloed.

De schuilplaats is een geschikt album om dat clichébeeld wat bij te stellen. Hopelijk lukt het de uitgeverij om met voldoende promotie voldoende publieke belangstelling te genereren voor deze fijne graphic novel. Hun publicaties lijken niet zo vaak aan bod te komen in de pers. Voor albums als De schuilplaats neemt Enola graag die taak op zich.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

negentien − 12 =