De Avonturen van Hel 1 :: De koffers van Raz Fadraz (Oreel & Kuijpers)

Hel is een nieuwe heldin in het straatje van Franka. Scenarist Henk Kuijpers zal daar wel voor iets tussen zitten. Haar eerste avontuur is alvast een geslaagde nostalgietrip naar de Hollandse avonturenstrips van de jaren ’80.

Tekenaar Danker Jan Oreel werkte al verschillende jaren aan dit album. Met een scenario van Henk Kuijpers moest De Koffers van Raz Fadraz de start worden van een nieuwe avonturenreeks. Het was echter pas bij de start van het vernieuwde stripblad Eppo dat er schot in de zaak kwam om het verhaal ook daadwerkelijk in album uit te geven. In Eppo kregen immers heel wat nieuwe creaties een kans op publicatie. Die pasten allemaal binnen het plaatje van de oorspronkelijke Eppo, waar strips als Franka (van diezelfde Henk Kuijpers), Storm en De Partners enkele van de sterkhouders waren. De klassieke Nederlandse avonturenstrip bleek nog een ruim publiek aan te spreken, waardoor ook reeksen als De Vries of deze Hel een kans krijgen op een albumpublicatie.

Hel is een avontuurlijke dievegge die meer lijkt op een fotomodel. Ze leeft van wat rijkeren kunnen missen. Ze raakt echter betrokken bij een louche transactie van enkele reiskoffers. Vooral de inhoud van die koffers lijkt sommige mensen bijzonder te interesseren. Hel ontdekt dat de koffers toebehoorden aan de ontdekkingsreiziger Raz Fadraz, die met de koffers de wereld rondreisde en ze vulde met allerlei dossiers waarin hij de grote mysteries van de wereld ophelderde. De inhoud van de koffers zou dus wel eens explosief kunnen zijn. Hel wil alles koste wat kost uit handen van de criminelen houden.

Terwijl de vorige nieuwe reeks uit Eppo, De Vries, nog te kampen had met een kwakkelend scenario, zit het bij Hel meteen goed. Henk Kuijpers is natuurlijk een vakman en is helemaal thuis in het schrijven van verhalen met sterke vrouwelijke hoofdpersonages. Hel lijkt overigens bij momenten wel wat op de vroege Franka. Het tempo in dit album is hoog en Kuijpers slaagt er in om met de koffers een kader aan de reeks te geven, waaruit nog heel wat albums kunnen voortvloeien.

Een bezoekje aan de website van Danker Jan Oreel deed onze mond open vallen. Deze man heeft al bijna dertig jaar ervaring in het illustreren van artikels en boeken en het tekenen van strips in opdracht van bedrijven en de overheid. Met Hel maakt hij nu een overstap naar de eigen creaties. Met zijn gedetailleerde decors en zwierige actiescènes past zijn stijl perfect bij de avonturen van Hel. Aan de personages zelf kan nog wat gesleuteld worden om de figuren iets evenwichtiger te maken, maar laat ons daarover een oordeel vellen bij de volgende delen van Hel. Met De Koffers van Raz Fadraz heeft uitgeverij Don Lawrence Collection wat ons betreft een goede start gemaakt in hun zoektocht naar een nieuwe klassieke Nederlandse stripreeks. Vlaming Ivan Claeys zal het tweede deel schrijven. Hij zal flink zijn best moeten doen om ons Henk Kuijpers te doen vergeten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vier × 3 =