H.P. Lovecraft :: Het Onzienbare en andere verhalen (Kriek)

Het lange wachten is eindelijk voorbij. Erik Kriek publiceert dan toch zijn bewerking van enkele verhalen van H.P. Lovecraft. Het Onzienbare is een ware triomf.

Er zijn maar weinig schrijvers van pulp en sciencefiction die zo’n invloed hebben gehad op de populaire cultuur als Howard Phillips Lovecraft (1890-1937). Deze tragische figuur schreef verschillende van de meest invloedrijke horrorverhalen en hij was tevens een meester van de zorgvuldig opgebouwde suspens. De titel van de bewerking van Erik Kriek verwijst naar één van de sleutelverhalen van Lovecraft. Het ‘onzienbare’ is een beangstigende wereld, achter onze eigen wereld. Veel van de angsten in zijn verhalen komen voort uit die andere, donkere wereld, die niemand kan zien. Zowel in de film, de literatuur als het stripverhaal, heeft Lovecraft tot vandaag een grote invloed op tal van kunstenaars.

Ook Erik Kriek was al lange tijd gefascineerd door het werk van Lovecraft. In zijn eerdere strips van Gutsman sijpelde die fascinatie voor de klassieke horrorverhalen al door. Vooral de typische pulpsfeer met veel gevoel voor suspens was ook in Gutsman al aanwezig, toen nog aangevuld met een stevige scheut absurde humor. Zelfs Krieks tekenstijl is een pure en perfecte hommage aan de grafiek van de covers van pulpboeken en -tijdschriften uit de eerste helft van de vorige eeuw. De legendarische EC Comics, grondleggers van de horrorstrip, lijken te herleven in zijn werk. De zwart-wittekeningen met veel schaduwcontrasten creëren bij uitstek een creepy sfeertje.

De verhalen die Kriek geselecteerd heeft in zijn bundel, zijn stuk voor stuk klassiekers. Het gaat steeds om rationele voorbijgangers die per ongeluk getuige zijn van een vreemd voorval, of via familie met onheilspellende gebeurtenissen geconfronteerd worden. Hij slaagt er heel goed in om die geleidelijke spanningsopbouw, die de verhalen van Lovecraft kenmerkt, te behouden in de strips. Hij heeft nergens bespaard op de uitwerking, met prachtige decors en bijna lijfelijke griezelscènes tot gevolg.

Niet alleen de strips in dit album zijn van een hoog niveau. De hele vormgeving en afwerking is tot in de puntjes verzorgd en draagt bij aan de leeservaring. De schutbladen en de vormgeving van de titelpagina’s en zelfs de paginanummers; aan alles is gedacht. Het spreekt alleen maar voor de zorg die auteur en uitgever aan dit hele project hebben besteed. Het resultaat is alles wat ze zich konden dromen. Met Het Onzienbare en andere verhalen heeft Erik Kriek zich onmiskenbaar naar de kop van het Nederlandse stripmakerspeloton gekatapulteerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

2 × 5 =