Toen David zijn Stem verloor (Vanistendael)

Na haar fel gemediatiseerde debuut De Maagd en de Neger is er nu de tweede strip van Judith Vanistendael. De evolutie in haar werk is indrukwekkend. Ze toont zich een rastalent.

David krijgt als kersvers grootvader slecht nieuws. In zijn keel zit een tumor. Een behandeling volgt. Davids leven wordt helemaal overhoop gegooid. Toch besteedt Toen David zijn Stem verloor veel meer aandacht aan de omgeving van David. Zo volgen we hoe Tamar, Miriam en Paula omgaan met de ziekte van David en het onomkeerbare afscheid van een geliefd familielid. Elk verhaal geeft aan hoe mensen op een heel andere manier toch even intens met een afscheidsproces kunnen omgaan. De focus ligt daarbij op de personages en hun ervaringen.

Het is bewonderenswaardig hoe sterk het inlevingsvermogen van de auteur is. In het hele album behoudt Judith Vanistendael een sobere, serene sfeer zonder te vervallen in goedkoop sentiment. Nochtans is de thematiek van dit album er één waarbij de kansen om uit de bocht te gaan, voor het oprapen liggen. Het omgaan met een ziekte als kanker is typisch een verhaal dat in de huidige maatschappij relevanter dan ooit geworden is. Bijna elke Vlaming wordt in de omgeving met kanker geconfronteerd. Toch gaat deze strip verder dan de puur anekdotische vertelling over een ziekteproces. Net daar ligt het grote talent van de auteur.Net als in De Maagd en de Neger gaat Vanistendael uit van de actualiteit, maar wordt haar strip een boeiende vertelling over mensen, en geen uiteenzetting over een maatschappelijk thema.

Met haar tweede stripverhaal zet Judith Vanistendael een serieuze stap vooruit op grafisch vlak. Haar charmante, maar soms nog wat onvaste tekeningen zijn ondertussen verleden tijd. Ze experimenteert volop met kleur en bladschikking en haar figuren blinken uit in expressie. Het blijft weliswaar herkenbaar haar eigen werk, maar ze durft nog meer los te komen van haar Franse voorbeelden. Ook in Frankrijk hebben ze opgemerkt dat Judith Vanistendael één van onze grootste talenten is. Zo wordt Toen David zijn Stem verloor in het Frans bij het grote Le Lombard uitgegeven.

Het nieuwe album van Judith Vanistendael is aan het begin van het jaar al bijna zeker één van de sterkste Vlaamse strips die in 2012 zullen verschijnen. Na haar debuut De Maagd en de Neger wijdde ze heel wat van haar tijd aan illustraties. Zelf zegt ze dat het dankzij haar omgeving is dat ze zich überhaupt weer aan een strip gewaagd heeft. Daarom bedanken wij de omgeving van Judith zodat wij als liefhebbers van strips van Toen David zijn Stem verloor kunnen genieten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

negen − vijf =